info@ellidokuz.com
Dolar Alış
:
32.4527
Dolar Satış
:
32.5111
Euro Alış
:
34.8255
Euro Satış
:
34.8882
Aranıyor, lütfen bekleyiniz...

Şar Patisserie den Macar Prensi Ferenc Rakoczi pastası

Şar Patisserie yeni yıl hazırlıkları kapsamında Tekirdağ da Rakoczi Müzesi olarak kullanılan evi 1/25 örnek alarak yaptıkları pastayı satışa sundu.

Tekirdağ da bir pastane işleticisi yeni yıl hazırlıkları kapsamında Tekirdağ da Macar Prensi Ferenc Rakoczi nin yaşadığı ve şu anda Rakoczi Müzesi olarak kullanılan evi örnek alarak yaptıkları pastayı 2 bin TL den satışa sundu. Tekirdağ Şar Pastanesi Genel Koordinatörü Murat Akgün, yaptığı açıklamada, Rakoczi Müzesi pastasını 6 kişilik ekiple 1 haftada tamamladıklarını bildirdi.

Müzenin gerçeğinden 1/25 oranında küçültülerek pasta haline getirildiğini ifade eden Tekirdağ Şar Pastanesi Genel Koordinatörü Akgün, pastanın yüksekliğinin 70 santim, eninin ise 1 metre 35 santim olduğunu söyledi.Tekirdağ da her yıl meşhur olan bir eseri pasta haline getireceklerini anlatan Akgün, şunları kaydetti: Şar Pastanesi olarak Tekirdağ a görsel anlamda ve işletmemizin kapasitesi oranında bir proje yarattık. Rakoczi Müzesi ni bire bir örnek alarak pastamızı yaptık. Pastanın yapımında 10 kilo çikolata, 10 kilo un, 5 kilo şeker, 9 kilo yumurta ve 5 kilo krem şanti kullandık. Yeni yıl için hazırladığımız pastanın süslemesini de buna uygun yaptık. Pastamızı kardan adamlar ve çam ağaçlarıyla süsledik. Pastamız halktan büyük ilgi gördü. Bu da bizi çok mutlu ediyor.

Tekirdağ Şar Pastanesi Genel Koordinatörü Akgün, sipariş üzerine yaptıkları pastayı 2 bin TL den satışa sunduklarını belirtti.

FERENC RAKOCZİ

Ferenc Rakoczi, 27 Mart 1676 da Macaristan ın Zemplen iline bağlı Borsi beldesinde doğdu. Avusturya sarayına devşirme olarak götürülen Rakoczi, 6-7 yaşlarına geldiğinde dini eğitim alması için Vatikan a gönderildi. Ergenlik çağına geldiğinde Avusturyalıların Macaristan ı işgal edeceğini anlayan Rakoczi, Fransa ya geçti. 1701 de Fransa nın yardım ve desteğini de alan Rakoczi, ülkesine dönerek Macar bağımsızlık savaşının başına geçti. 1711 e kadar sürdürdüğü Macar bağımsızlık mücadelesinde, vaat edilen yardımların gelmemesi üzerine, 1717 deki Viyana bozgunundan sonra ailesini ve çocuklarını Fransa da bırakarak, 250 kişilik maiyetiyle Çanakkale nin Gelibolu ilçesine geldi. Edirne ve İstanbul da yaşamını sürdüren Rakoczi, 1720 de gönderildiği Tekirdağ da 8 Nisan 1735 te yaşamını yitirdi. Tekirdağ da adına yapılmış bir çeşme bulunan Rakoczi nin mezarı, İstanbul da Saint Benoit Lisesindeki şapelde bulunuyor.