info@ellidokuz.com
Dolar Alış
:
32.4742
Dolar Satış
:
32.5327
Euro Alış
:
34.7084
Euro Satış
:
34.7710
Aranıyor, lütfen bekleyiniz...

Soma Faciasını İş Bırakarak Protesto Edecekler

Türk-İş Tekirdağ İl Temsilcisi ve Türk Metal Sendikası Çerkezköy Şube Başkanı Murat Koçak, Manisa’nın Soma ilçesinde yaşanan maden kazasında hayatını kaybeden 284 işçi için 1 hafta boyunca her gün 3 dakika iş bırakıp saygı duruşunda bulunacaklarını kaydetti.

Tekirdağ’ın Çerkezköy ilçesinde Türk-İş Tekirdağ İl Temsilcisi ve Türk Metal Sendikası Çerkezköy Şube Başkanı Murat Koçak, Belediye İş Trakya Şube Başkanı Aziz Aktay, Trakya Harp İş Çorlu Şube Başkanı Mustafa Şener, Türk Metal Sendikası Çorlu Şube Başkanı Baki Polat ve sendikaüyeleri ile birlikte sendika binası önünde basın açıklaması yaparak, Manisa’nın Soma ilçesinde yaşanan maden faciasını protesto etti.
 
Çerkezköy ilçesinde yapılan protestoda, Manisa’nın Soma ilçesinde yaşanan maden faciasında hayatını kaybedenler için 3 dakikalık saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın ardından konuşan Koçak, Türk İş topluluğunun 1 hafta süreyle ülke çapında tüm iş yerlerinde yas ilan ettiğini ifade ederek "Türk-İş üyeleri 1 hafta boyunca ülke çapında her gün 3 dakika işbaşında işi durduracak ve maden şehitlerimiz için saygı duruşu yapılacaktır. Manisa Soma’daki maden ocağında yaşanan trafo patlaması sonucunda, Konfederasyonumuza bağlı Türkiye Maden-İş Sendikası üyesi işçilerimizin şehit olması, Türk-İş topluluğunda büyük bir acıya neden olmuştur. Olayın meydana geldiği ilk saatlerde, Genel Başkanımız Ergün Atalay, Genel Eğitim Sekreterimiz Nazmi Irgat ve Genel Mali Sekreterimiz Ramazan Ağar olay yerine hareket etmişler ve kurtarma çalışmalarına nezaret etmişlerdir" dedi.
 
"EN ACI OLAYLARDAN BİRİDİR"
 
Tüm üyelerin, çalıştıkları iş yerlerinde, bir hafta süreyle her gün 3 dakika işbaşında işi durdurarak saygı duruşunda bulunacaklarını, ülkedeki taşeronlaşma, sendikasızlaştırma ve iş cinayetlerini protesto edeceklerini ifade eden Koçak "Son yıllarda yaşadığımız iş cinayetlerine ne yazık ki bir yenisi daha eklenmiş ve şu an itibariyle 238 arkadaşımız şehit olmuştur. 1992 yılında Zonguldak Kozlu’da meydana gelen ve 270 arkadaşımızın şehit olduğu maden faciasından sonra yaşanan bu olay, 1999’da yaşanan deprem felaketinden sonra ülkemizin karşı karşıya geldiği en acı olaylardan biridir" ifadelerini kaydetti.
 
Yaşanılan dramın ülkenin hafızasında kara bir leke olarak yer alacağını ifade eden Koçak "Bu facia, ülkemizi bir taşeron cennetine çevirenlere, taşeronlaşmayı temel çalışma biçimi haline getirenlere, ülkede sömürü düzeni kuranlara ders olmalıdır. Karlarına kar katmaktan başka amaçları olmayan, bunun için insanların hayatlarıyla oynayanlar, bu ülkede köle düzenini hakim kılmak isteyenler, doymak bilmeyen açlıklarıyla, emekçilerin canlarını hiçe sayanlar hesap vermelidir. Türk-İş, bu facianın sorumlularının bulunup hak ettikleri cezaları alana kadar konunun takipçisi olacak, bu faciaya sessiz kalmayacaktır. Konfedarasyonumuz Türk – İş, bugün aldığı yönetim kurulu ile Soma'da meydana gelen facianın vahametini dikkate alarak 1 gün süreyle çalışmama hakkını kullanma kararı aldı. Türk – İş üyeleri 15 Mayıs Perşembe günü iş yerlerine gidecek ancak yaşanan bu iş cinayetini protesto etmek amacıyla 1 gün süreyle çalışmayacaklardır" dedi. 
 
Basın açıklamasının ardından 'İş yerinde ölmek istemiyoruz', 'Direne direne kazanacağız' sloganları atan grup olaysız bir şekilde dağıldı.