info@ellidokuz.com
Dolar Alış
:
32.4747
Dolar Satış
:
32.5332
Euro Alış
:
34.8231
Euro Satış
:
34.8859
Aranıyor, lütfen bekleyiniz...

Tarihi Çürümeye Terk Ettiler

Tekirdağ birçok medeniyete ev sahipliği yapmış, tarihe mal olmuş savaşların yaşandığı, Osmanlı İmparatorluğunun ünlü bir padişahının iç organlarının gömülü olduğu bir yer olmasına rağmen, gereken önemi verilmeyen bir şehir olmasının yanında, siyasi çekişmelerin odağında bir şehir olduğu için tarihi değerlerine de sahip çıkılmamaktadır.

MURATLI TARİHİ POSTANESİ de bu değerlerden biri olup, kaderine terk edilmiş bir yapı olma özelliğini koruyor.

Muratlı’da yeteri kadar tarihi eser olmamakla birlikte, olanlar da ne yazık ki gerek kamu gerekse muhalif belediyeler tarafından adeta çürümeye ve bakımsızlığa kurban gidiyor.

ATATÜRK EVİ TARİHİ ÇEŞME TARİHİ POSTANE YAVUZ SULTAN SELİM KABRİ

Muratlı’da önemli tarihi eserler mevcut olmakla birlikte, bunlara sahip çıkılmıyor. Kaymakam Mahmut Hersanlıoğlu’nun başlattığı ve yarım kalmış Yavuz Sultan Selim’in anıt meselesi tozlu raflara gömülürken, Atatürk’ün Muratlı’ya gelip kaldığı ev orijinal yapısından çıkmakla birlikte, düzenli bir görevli bırakıp halkın ziyaretine sunulmak şöyle dursun, ya görevli hizmeti iptal oluyor ya da çoğu zaman kapalı kalıyor. Tarihi çeşme de göstermelik boyanıp temizleniyor, bir yıl geçmeden aynı hale geliyor. Tarihi postane ise kaderine terk edildi.

FRANSIZLAR MÜSLÜMANLARI DİRİ DİRİ YAKTI MI?

Bu tarihi postanenin, şu anda Muratlı Kaymakamlığı olarak hizmet verecek binanın altından tünelle bağlı olduğu, haberleşmeyi bu yolla sağladıkları, işgal zamanında Fransızların Müslümanları buraya kapatıp diri diri yaktıkları, tarihi kaymakamlık binasının altındaki tünel sayesinde faciadan kurtuldukları söylentileri mevcut olup, bu postanenin halen restore edilmemesi de halk tarafından bir ayıp olarak ifade ediliyor.

VALİ YILDIRIM SÖZ VERDİ BİR YIL OLDU

Eski belediye başkanı merhum Salim Malcılar döneminde Kızılay derneğine sözde dispanser yapmak üzere sembolik bir fiyatla verilen, dispanser yerine gurbetçilere ve öğrencilere konaklama için kiraya verilen ve sonunda yıkılan postane bitişiğindeki binayı da sahiplenmeye kalkan Kızılay genel merkezi nedeniyle bu binanın restorasyonu yapılamamıştı. Neticesinde madde bağımlıları ve alkoliklerin uğrak yeri olan bu tarihi postanenin yanması sonucu Kızılay’a soruşturma açılıp kamulaştırma yapılmamıştı.

Yapılan haberler neticesinde, Tekirdağ Valisi Aziz Yıldırım Muratlı’ya gelerek bu tarihi postanenin restorasyonu için söz verip gerekli talimatlarla çalışma başlatmıştı. Fakat aradan yaklaşık bir yıl geçmesine rağmen çatının kerestelerinin sökülmesinden başka bir çalışma yapılmadı.(bu kerestelerin de çalındığı söyleniyor) Tarihi anlamda büyük öneme sahip bu tarihi postanenin ne zaman restore edileceği Muratlı halkı tarafından merakla bekleniyor.

Kaynak : Murat Ürtekin