info@ellidokuz.com
Dolar Alış
:
32.4742
Dolar Satış
:
32.5327
Euro Alış
:
34.7084
Euro Satış
:
34.7710
Aranıyor, lütfen bekleyiniz...

Tarihi Tekirdağ Rüstempaşa Külliyesinin Son Durumu İçler Acısı

Tekirdağ’ın bir döneme damga vurmuş Paşalarından Rüstem Paşanın ismini taşıyan külliyesi, perişan haliyle görenleri üzüyor.

Tekirdağ’ ve çevrelerinde tarihi değerlerin korunmasına yönelik bir gelişme olmaması, Tekirdağ halkını üzüyor. 

En son 1987 yılında, il özel idare meclisi tarafından, dönemin Valisi Süleyman Oğuz başkanlığında bu külliyenin restorasyonu oy birliğiyle kabul edilmiş. Vali Süleyman Oğuz’un külliye restorasyonunun il özel idaresi tarafından alınan kararla, Rüstem Paşa Çarşısı olarak yazılan yazıda, “ TEKİRDAĞ VALİSİ DR.SÜLEYMAN OĞUZ TARAFINDAN YAPTIRILMIŞTIR ” yazısı nedeniyle şikâyetler olmuş, il genel meclisi üyelerini, “ burası il genel meclisinde alınan kararla il genel meclisi tarafından yapılmıştır.  Vali kendisi yapmamıştır” türünde şikâyetler nedeniyle, Vali Süleyman Oğuz tarafından yenileme sona erdirilmiş ve Süleyman Oğuz için yapılan şikâyetler netice vermemiş. 

Bu çarşı hakkında bilgi veren Hasan Bey; önceden burası adeta Tekirdağ’ın cennet köşelerinden biriydi. Şimdi kaderine terk edildi. Ünlü seyyah Evliya Çelebi dahi bu külliyeden övgüyle söz eder. 

Bugün külliyenin şu halini görünce içim acıyor. ASLINDA BU HARABE YER, RESTORE EDİLEREK, TEKİRDAĞ KÜLTÜR EVİ OLARAK TEKİRDAĞ EDEBİYAT KÜLTÜR SANAT DERNEĞİNİN KULLANIMINA SUNULABİLİR. 
DERNEK BÜNYESİNDE SANATA DOĞAYA VE TARİHE SAYGI DUYAN VE SAHİP ÇIKAN KİŞİLER VAR. EMİNİM KENDİ MALLLARI GİBİ KORUYUP KOLLARLAR.”Dedi. 

Tekirdağ Edebiyat Kültür Sanat Derneği başkanı Celal Çalık; “bizler edebiyat, sanat, tarih ve tüm folklorik değerlere kucak açmış bir derneğiz. Burası çöp ambarı olmak yerine sanat yuvası olabilir ve bizler sanatımızı yeni nesillere rahatlıkla aktarabiliriz. Büyükşehir belediye başkanımız Sayın Kadir Albayrak ve Kültür daire başkanı Ahmet Poyraz, “bize yer gösterin, uygunsa gereğini yaparız” demişti. 

İşte yeri gösteriyoruz. Karar Valilik ve büyükşehir belediye başkanlığınındır. Değerli büyüklerimizin sanata duyarlı davranacaklarından şüphemiz yoktur.Dedi. 
Yetkililerin bu talebe ne karşılık vereceği dernek mensuplarınca UMUTLA bekleniyor.
Kaynak : Murat Ürtekin