info@ellidokuz.com
Dolar Alış
:
32.9586
Dolar Satış
:
33.0180
Euro Alış
:
35.7732
Euro Satış
:
35.8377
Aranıyor, lütfen bekleyiniz...

Tekirdağ da gerçek gibi tatbikat

Tekirdağ Valiliği tarafından gerçekleştirilen "2009 İl Afet Acil Yardım Planı Tatbikatı" gerçeğini aratmadı.

Vali Doğan, deprem tatbikatının ardından yaptığı açıklamada: "3.5 yıldır Tekirdağ dayım. Daha önce de 4 kez tatbikat yaptık. Yaptığımız en başarılı tatbikatın bu olduğunu düşünüyorum" diye konuştu.
Tekirdağ Valiliği nin organizasyonunda gerçekleştirilen 2009 İl Afet Acil Yardım Planı Tatbikatı öncesi, Valilik Kültür Merkezi nde tatbikata katılacak resmi ve sivil toplum kuruluşlarının sunumları ve tatbikat planları aktarıldığı bir toplantı yapıldı. Toplantıda olası bir afet olayında kriz yönetimi, haberleşme, sivil ve resmi kurumlar arası işbirliği, acil eylem planları gibi konular masaya yatırıldı.
Toplantının ardından, tatbikat planına göre hazırlanan senaryoda, Tekirdağ ın Marmara Denizi açıklarında 7.1 şiddetinde 34 saniye süren bir deprem olduğu varsayılarak deprem tatbikatı başlatıldı. Tekirdağ merkezde Muratlı Caddesi üzerinde çevre yolu kavşağının bitişiğinde, tatbikat için yıkılan iki ayrı binada senaryo gereği arama ve kurtarma çalışmaları yapıldı. İl Sivil Savunma Müdürlüğü Arama Kurtarma Ekipleri, Tekirdağ, Edirne ve Kocaeli den gelen UMKE ekipleri, (Uluslararası Medikal Kurtarma Ekibi) Tekirdağ Belediyesi İtfaiye ve Arama Kurtarma Ekipleri ile Emniyet Müdürlüğüne bağlı ekiplerinin yanı sıra Köseilyas ve Kayı köylerinden gönüllü arama kurtarma ekiplerinin de katıldığı deprem tatbikatı gerçeğini aratmadı.
Enkaz bölgesine ilk ulaşan İtfaiye ekipleri enkaz etrafında öncelikle doğalgaz kaçağı olup olmadığını tespit ettiler, bu esnada emniyet ekipleri de olası tehlikelere karşı olay yerini güvenlik çemberine aldılar. Kısa sürede enkaz bölgesine gelen Sivil Savunma Müdürlüğü Arama Kurtarma Ekipleri ilk binada bulunan enkazdaki sözde ölü ve yaralılara ulaşmak için hiltilerle beton blokları kırdılar. Beton ile demir kütleleri kesme makinesiyle ayırarak yaralılara ulaşan arama ve kurtarma ekiplerinin çıkardıkları yaralılar, olay yerinde bulunan UMKE ekipleri tarafından ilk müdahaleleri yapılarak ambulansla seyyar hastanelere nakledildi. Arama kurtarma ekipleri daha sonra senaryo gereği ikinci binanın merdivenlerinin yıkılmış olması dolayısıyla iple kaydırma yöntemiyle yaralıları tahliye ettiler. Senaryo gereği deprem tatbikatı sonrası binalardan 2 ölü ve 6 yaralı çıkartıldı.
Tatbikatın ardından açıklamada bulunan Tekirdağ Valisi Aydın Nezih Doğan, kamu ve sivil kuruluşlarla birlikte daha önce hazırlanan afet acil yardım planı uyarınca binaların altında kalan yaralıların ve ölülerin tahliye edildiğini belirterek, "Yapılan kurtarma çalışmalarında gördüğünüz gibi kullanılmakta olan pek çok yöntem farklı gruplar tarafından denendi. Bütün gruplar yaptıkları işlerde başarılı oldular. Bu çalışmalara Tekirdağ daki ekipler katıldığı gibi komşu illerden İstanbul, Edirne ve Kırklareli ekipleri de katıldılar. Dolayısıyla bölgenin bir işbirliğini de görme fırsatımız oldu" dedi.
Vali Doğan bu yıl düzenlenen tatbikatta Tekirdağ için bir ilki gerçekleştirdiklerini vurgulayarak şunları konuştu: "Kayı ve Köseilyas köylerinde sivil savunma gönüllülerinden oluşan bir yardım ve kurtarma ekibi oluşturduk. Ekiplere İl Özel idaresi bütçesinden gerekli temel malzemeleri aldık. Onların eğitimini Sivil Savunma Müdürlüğümüz sağladı. Bugün her iki ekibimiz de bu enkaz üzerinde çalışarak başarılı oldular. Kurtarma ekipleri yandan ve üstten girme gibi teknikleri uyguladılar. Ayrıca yine hava hattıyla yaralı tahliye sistemini gösterdiler" dedi.
Vali Doğan, Tekirdağ da bulunduğu 3.5 yıl süre zarfında 4 kez tatbikat yaptıklarını ancak en başarılı tatbikatın bu olduğunu ifade ederek, "Yaptığımız en başarılı tatbikatın bu olduğunu düşünüyorum. Çünkü alt yapısı ve hazırlığı uzun zaman aldı. Yaklaşık 8 aydır bütün ekip üyeleri ayrı ayrı eğitildi. Dolayısıyla şuanda ekipler birbirlerini iyi tanıyorlar. Ne yapacaklarını biliyorlar. Bu işi niye yapacaklarını biliyorlar. Doğrusu Tekirdağ gibi yüksek deprem riskinin bulunduğu bir ilde bu tip çalışmaların her zaman yapılması gerekiyor. Personelin ve gönüllülerin bu işe gönülden katkı sağlamaları lazım. Bugün de bu katkının sonuçlarını görebiliyoruz" diye konuştu.
Deprem tatbikatına katılan tüm ekipleri tebrik eden Vali Aydın Nezih Doğan, doğal afetlere karşı her zaman hazırlıklı olmak için bu tür tatbikatların ileride de tekrarlanacağını belirtti.