info@ellidokuz.com
Dolar Alış
:
32.4551
Dolar Satış
:
32.5136
Euro Alış
:
34.6559
Euro Satış
:
34.7183
Aranıyor, lütfen bekleyiniz...

Tekirdağ Sanayi Odası kurucu heyeti vites yükseltti

Tekirdağ Sanayi Odası kurucu heyeti vites yükseltti 17 sanayici kurucu Çorlu Divan Otel de yaptığı toplantıda Tekirdağ Sanayi Odası Müteşebbis Heyet protokolünü imzaladı.

Tekirdağ Sanayi Odası kurucu heyeti vites yükseltti

17 sanayici kurucu Çorlu Divan Otel’de yaptığı toplantıda Tekirdağ Sanayi Odası Müteşebbis Heyet protokolünü imzaladı. Toplantıda konuşan ÇOSB Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Sarıoğlu, “Hedefimiz kuruluş başvurusunu 1000 imza ile yapmaktır” dedi.

Tekirdağ Sanayi Odası kuruluş çalışmalarını hızlandırmak amacıyla kurulan Müteşebbis Heyet ikinci toplantısını yaptı.  17 sanayici kurucu Tekirdağ Sanayi Odası Müteşebbis Heyet protokolünü 12.12.12 tarihinde Çorlu Divan Otel’de yaptığı toplantıda imzaladı. Sekiz maddeden oluşan Tekirdağ Sanayi Odası Müteşebbis Heyet protokolünde Oda kurulması için gerekli imzaların toplanması sürdürülürken Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’na konuyla ilgili çalışmanın başlatıldığı ön bilgisi verilmesi kararlaştırıldı. Protokolle koordinasyonun sağlanması ve duyuruların yapılması görevi Çerkezköy Organize Sanayi Bölgesi’ne verildi. Çalışmaların koordinasyonunu Çerkezköy Sanayiciler Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Yıldırım Ulkat’la birlikte çalışacağı Çerkezköy OSB Halkla İlişkiler Şefi Soner Şaşmaz yürütecek.

Toplantıya, Tekirdağ Sanayi Odası’nın kuruluş çalışmalarını gerçekleştirecek olan Çerkezköy OSB, Çorlu Deri OSB, Hayrabolu OSB, Ergene-1 Islah OSB, Ergene-2 IOSB, Muratlı IOSB, Veliköy IOSB, Velimeşe IOSB, Karaağaç IOSB ile Malkara, Marmara Ereğlisi ve Saray ilçelerinden temsilci sanayiciler katıldı.

BAŞVURU 1000 İMZAYLA YAPILACAK

Tekirdağ Sanayi Odası kurulması için çalışmaları başlatan ve koordinasyonunu sağlayan Çerkezköy Organize Sanayi Bölgesi (ÇOSB) Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Sarıoğlu toplantının açılışında yaptığı konuşmada, “Tekirdağ ilinde yaklaşık 1300-1400 sanayi kuruluşunun faaliyet gösterdiğini tahmin ediyoruz. Ancak Tekirdağ Bilim ve Sanayi İl Müdürlüğü’ne kayıtlı 1210 sanayici bulunuyor. Hedefimiz Tekirdağ Sanayi Odası’nın kuruluş başvurusunu 1000 sanayicinin imzasıyla yapmak. Şu ana kadar toplanan imza sayısı 263’tür” dedi.

TOBB’UN TOPLAM 1 MİLYON 300 BİN ÜYESİ VAR

Türkiye’de odaların kuruluş sürecine ilişkin bilgi veren ÇOSB Yönetim Kurulu Başkanı Sarıoğlu şunları söyledi: “Türkiye’de Odalar, 1856 tarihli Islahat Fermanı ile birlikte kurulmaya başlamış olup,  ilk olarak 1879’da Tarsus Ticaret ve Sanayi Odası kurulmuş bunu 1882’de kurulan İstanbul ve 1885’te kurulan İzmir Ticaret Odaları izlemiştir. 1886’da Antalya ve Mersin’de, 1887’de İnebolu’da kurulan Ticaret ve Sanayi odalarıyla olay yaygınlık kazanmaya başlamıştır.

Halen yürürlükte olan 5590 sayılı TOBB kanununun yayınlanmasından sonra oda ve borsaların sayısı büyük bir hızla çoğalmıştır. Odalar başlangıçta daha çok ticaret ve sanayi odaları olarak ortaya çıkmış daha sonra sanayinin geliştiği, sanayicinin sayısının arttığı özellikle büyük şehirler olmak üzere belirli bölgelerde sanayiciler, sanayi odaları kurmaya başlamışlardır. Benzeri bir şekilde ticaret yapan firmalar ise bir araya gelerek ayrı birer ticaret odası kurmuşlardır. Böylece küçük il ve ilçelerde ‘Ticaret ve Sanayi Odaları’ faaliyetlerini sürdürürken gelişmiş büyük illerde ‘Sanayi Odaları’ ve ‘Ticaret Odaları’ unvanları altında iki tür oda ortaya çıkmıştır.

Bütün bu gelişmeler sonucu birbirlerinden tamamen ayrı ve habersiz faaliyet gösteren odalarla borsaların aynı çatı altında toplanması bir zorunluluk halini almıştır. 7 Şubat 1952’de Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) kurulmuştur. Bugün TOBB’un bünyesinde 178 Ticaret ve Sanayi Odası, 60 Ticaret Odası, 12 Sanayi Odası, 2 Deniz Ticaret Odası ve 113 Ticaret Borsası bulunmakta olup, toplam üye sayısı 1.300.000 civarındadır.

NE ZAMAN KURULMUŞLAR, KAÇ ÜYELERİ VAR?

Mevcut 12 sanayi odasını kuruluş yıllarına göre sıralayacak olursak şöyle bir tablo ortaya çıkıyor; Ege Bölgesi Sanayi Odası-1951, İstanbul Sanayi Odasın-1952, Ankara Sanayi Odası-1963 Adana Sanayi Odası-1966, Kayseri Sanayi Odası-1966, Eskişehir Sanayi Odası-1968, Denizli Sanayi Odası-1973, Konya Sanayi Odası-1974, Balıkesir Sanayi Odası-1981, Gaziantep Sanayi Odası-1989, Kocaeli Sanayi Odası-1989, Aydın Sanayi Odası-2007.

Mevcut kurulu Sanayi Odalarının üye sayılarına bakacak olursak; İstanbul Sanayi Odası’nın yaklaşık 13.000, Ege Bölgesi Sanayi Odası’nın 5.700, Gaziantep Sanayi Odası’nın 4.500, Ankara Sanayi Odası’nın 3.000, Kocaeli Sanayi Odası’nın 2.200, Adana Sanayi Odası’nın 1.807, Konya Sanayi Odası’nın 1.373, Denizli Sanayi Odası’nın 1.340, Kayseri Sanayi Odası’nın yaklaşık 1.266, Aydın Sanayi Odası’nın 752, Eskişehir Sanayi Odası’nın 607 üyesi, Balıkesir Sanayi Odası’nın 972 üyesi bulunmaktadır.

SANAYİ ODALARI ARASINDA 7’NCİ SIRADA OLURUZ

Tekirdağ İli Sanayi Siciline kayıtlı kuruluşların dağılımı şöyle: Ccedil;erkezköy    312, Çorlu 663, Hayrabolu 35, Malkara 72, Marmara Ereğlisi 26, Muratlı 59, Saray 23, Şarköy 20. Tekirdağ  Sanayi Siciline kayıtlı 1.210 sanayi kuruluşu bulunmakla birlikte, sanayi siciline kayıt yaptırmayan firmaları da hesaba katarsak ilimizde yaklaşık 1.300-1.400 civarında sanayi kuruluşu var demektir. Tekirdağ Sanayi Odası kurulur kurulmaz üye sayısı bakımından mevcut 12 Sanayi Odası sıralamasında 7. ya da 8. sırada yer alarak Sanayi Odaları arasında önemli bir yere sahip olacaktır.”

YÜZ YÜZE GÖRÜŞECEKLER

Tekirdağ genelinde bulunan sanayicilerden imza toplayıp gerekli başvurunun yapılması için hiç bir engelin görülmediğini belirten Sarıoğlu, “Şu ana kadar toplanan imza sayısı 263. İmza toplama çalışmaları OSB ve Islah OSB Müdürlüklerinde görevli personeller tarafından yapılmaktadır. Fakat süreci hızlandırmak için Müteşebbis Heyet üyesi olarak bizim de listelerdeki sanayicilerimizi birebir arayarak ya da yüz yüze görüşerek süreci hızlandırmamız gerekiyor. Müteşebbis Heyet toplantısına katılanlar, aynı zamanda Tekirdağ Sanayi Odası’nın Kurucu Heyetini oluşturan isimlerdir. Bunu imzalayacağımız protokol ile kayıt altına almış olacağız. Odamız, şimdiden hayırlı uğurlu olsun” dedi.

MÜTEŞEBBİS HEYET KİMLERDEN OLUŞTU?

Sarıoğlu’nun konuşmasının ardından 17 sanayici kurucu 8 maddeden oluşan Tekirdağ Sanayi Odası Müteşebbis Heyet protokolünü imzaladı. Tekirdağ Sanayi Odası Müteşebbis Heyeti şu isimlerden oluştu: Çerkezköy Organize Sanayi Bölgesi’nden Ömer SARIOĞLU (ÇOSB Yönetim Kurulu Başkanı), Çerkezköy Organize Sanayi Bölgesi’nden Yıldırım ULKAT (ÇERSAD Yönetim Kurulu Başkanı), Karaağaç Islah Organize Sanayi Bölgesi’nden Mustafa ALPAGUT (Elkon – Karaağaç IOSB  ve ÇOSB Yönetim Kurulu Üyesi), Çorlu Deri Organize Sanayi Bölgesi’nden Mahmut YEŞİL (Furnova Kürk – Çorlu Deri OSB),  Veliköy Islah Organize Sanayi Bölgesi’nden: Ahmet Zeki TEVER (Veliköy IOSB Yönetim Kurulu Üyesi),  Velimeşe Islah Organize Sanayi Bölgesi’nden Şakir SÖNMEZ  (Aker Tekstil – Velimeşe IOSB Yönetim Kurulu Başkan Vekili), Türkgücü Islah Organize Sanayi Bölgesi’nden Süleyman KOLOT (Kolot Tekstil – Türkgücü IOSB Yönetim Kurulu Üyesi), Ergene2 Islah Organize Sanayi Bölgesi’nden Erdim NOYAN (Can Tekstil – Ergene 2 IOSB Yönetim Kurulu Üyesi),  Ergene1 Islah Organize Sanayi Bölgesinden: Doğan ÜNAL (Doğuş Tekstil – Ergene 1 IOSB Yönetim Kurulu Üyesi), Ergene1 Islah Organize Sanayi Bölgesi’nden Cahit ECESOY (Ecesoy Tekstil – Ergene 1 IOSB Yönetim Kurulu Üyesi), Ergene1 Islah Organize Sanayi Bölgesi’nden Özcan ÖZANBAY (Kasar Dual – Ergene 1 IOSB Yönetim Kurulu Üyesi),  Malkara’dan Cengiz UYSAL (Uysal Madencilik), Muratlı Islah Organize Sanayi Bölgesi’nden İsmail Mehmet PEKÖZ (Tübaş Tekstil – Muratlı IOSB Yönetim Kurulu Üyesi), Hayrabolu’dan Kemal KURT (Kurt Tarım Makinaları),  Marmara Ereğlisi’nden Tayfun ÇEBİ  (Kaptan Demir Çelik), Saray’dan Mehmet ALDIKAÇTI (Berkosan),  Ergene2 Islah Organize Sanayi Bölgesi’nden Celal ÖĞÜCÜ (Marmara Pamuklu Mensucat).