info@ellidokuz.com
Dolar Alış
:
32.9586
Dolar Satış
:
33.0180
Euro Alış
:
35.7732
Euro Satış
:
35.8377
Aranıyor, lütfen bekleyiniz...

Törende çelenk krizi

19 Mayıs Atatürk ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı Tekirdağ da düzenlenen törenlerde çelenk krizi yaşandı.

Tekirdağ da 19 Mayıs Atatürk ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı nedeniyle Valilik tarafından düzenlenen törende Atatürk Anıtı na çelenk konulması için kendilerine izin verilmediğini iddia eden ADD ve ÇYDD yöneticileri tepki gösterdi. 5 yıldır kendilerine çelenk koydurulmadığını savunan dernek yöneticileri üzüntülü olduklarını ifade ederken Tekirdağ Valisi Aydın Nezih Doğan, her törende zamanın kısalığı ve alanın darlığı nedeniyle kamu yararına çalışan yalnız bir derneğin çelenk konulmasına izin verdiklerini kaydetti.

19 Mayıs Atatürk ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı Tekirdağ da düzenlenen törenlerde çelenk krizi yaşandı. Sabah saatlerinde Valilik önündeki Atatürk anıtında 19 Mayıs Atatürk ü Anma Gençlik ve Spor bayramı nedeniyle tören düzenlendi. Törene Tekirdağ Valisi Aydın Nezih Doğan, Belediye Başkanı Adem Dalgıç, 8. Mekanize Piyade Tugay Komutanı Tuğ General İsmail Gümüştekin, daire müdürleri, sivil toplum kuruluşları ve öğrenciler katıldı. Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı nın ardından resmi kurumlara ait çelenkler Atatürk Anıtı na kondu. Törenleri anıtın dışında izleyen ADD Ve ÇYDD üyeleri ise törenin ardından derneklerine ait çelenkleri anıta bıraktı. ADD Ve ÇYDD olarak son 5 yıldır çelenk konulmasına valilik tarafından izin verilmediğini iddia eden ADD Tekirdağ Şube Başkanı Servet Gürkan, bu haktan mahrum bırakılmalarına anlam veremediğini söyledi.

Bayramı coşku ile kutlamak niyetinde olduklarını ifade eden ADD Tekirdağ Şubesi Başkanı Servet Gürkan, "Ulusal Kurtuluş Savaşımızın başlangıcının 90 ncı yılını kutluyoruz. Bunu burada bir bayram havasında coşkuyla kutlamak niyetindeyiz. Kamu yararına çalışan Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD) ve yine kamu yararına çalışan Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği (ÇYDD) olarak bizimde bu bayramın içerisinde olmak en doğal hakkımız. Bizlerin bu haktan mahrum bırakılmasını biz kesinlikle kabul edemiyoruz. Sayın Valimiz Aydın Nezih Doğan ın önümüzdeki bayramlarda bu düşünce ve görüşünü tekrar gözden geçireceğini ve bizleri de bu bayramlara alacağına yürekten inanıyoruz. Biz ADD olarak yaklaşık 4-5 yıldır çelenk koydurulmuyor. Bunun yerine kamu yararı olmayan dernekler, mahalle derneklerine çelenk koyduruluyor. Biz Valilik ile uzun süredir yazışıyoruz bize sunulan konu tören alanının dar olduğudur. Tekirdağ da törenler önemini yitiyor. Bugün 90 nci yılında kutlanan Atatürk ü Anma Gençlik ve Spor bayramına bakın üzüntü duyuyoruz. İstiyoruz ki halkımızda beraber coşku içerisinde kutlayalım. Bizim bundan mahrum bırakılmamız kabul edilemez. Özellikle ADD nin kuruluşunun 20 nci yıldönümüdür. Biz hukukun üstünlüğüne inanan bir kurumuz. Biz çok bugün bunu yaşamaktan çok üzüntülüyüz. Bu çok yanlış ve Valimizden anlayış bekliyoruz. Bunun maliyetini zaten biz karşılıyoruz, bizlerde çelengimizi sunalım, Atamıza saygımızı gösterelim. Bu bizim en doğal hakkımız başka bir şey istemiyoruz" dedi.

VALİ DOĞAN: "DERNEKLERİ SIRAYA KOYDUK"
Çelenk konulmasının engellendiğine dair iddiaları yalanlayan Tekirdağ Valisi Aydın Nezih Doğan ise her resmi törende zamanın kısalığı ve alanın darlığı nedeniyle kamu yararına çalışan yalnız bir derneğin çelenk konulmasına izin verdiklerini kaydetti. Atatürk ün anıtına çelenk konulmasının yönetmelik ve yasalar ile belirlendiğini ifade eden Vali Doğan, kimse için özellikle bir kısıtlamaya gitmediklerini söyledi. Vali Doğan, "Atatürk anıtına getirilmesi gereken çelenk sayısı 67 dir. Bu sayıda çelengi 5 dakika içerisinde Valilik önündeki Atatürk anıtına bir disiplin ve vakar içinde sunma imkanı yoktur. Bu nedenle İl kutlama komitesi resmi ve özel bankalar, meslek odaları ve kamu yararına çalışan dernekler adına her bayramda sırasıyla bir temsili çelengin sunulmasına karar vermiştir. Ayrıca çelenk koyacak kurumların 15 gün öncesinde dilekçe ile başvurmaları gerekiyor. İki derneğinde böyle bir başvurusu yoktur. Sıraya koyduğumuz dernekler her bayram çelenklerini koyabiliyor. Bu uygulamanın başladığı tarihlerde ADD VE ÇYDD dernekleri çelenklerini koymuştur. Bu yıl sıra onlarda değildir" şeklinde konuştu.