info@ellidokuz.com
Dolar Alış
:
32.5000
Dolar Satış
:
32.5586
Euro Alış
:
34.6207
Euro Satış
:
34.6830
Aranıyor, lütfen bekleyiniz...

Uzm. Dr. Hilal Mercan Turan, Çocuğunuzun Sağlığını Gebelikte Beslemeniz Belirler

Özel Star Medica hastanesi Uzm. Diyetisyen Hilal Mercan Turan, diyetin öneminin büyük olduğunu belirtmekle birlikte, gebelikte bunların bir kenara bırakılarak doğacak çocuğun sağlığı için beslenmeye dikkat edilmesi gerektiğini ve normal hayatınızda gerçekleştirilen beslenmenin aksine çocuğun gelişimi için çok farklı bir beslenme uygulanması gerektiğini söyledi.

Çocuğun doğumundan gelişimine kadar olan yaşamında annenin sağlıklı ve düzenli beslenmenin belirleyici olduğunu ifade eden diyetisyen Hilal Mercan Turan, bunun için gerekli beslenme kurallarını şöyle açıkladı;

Gebelikte Beslenme İçin İpuçları; Gebelikte Beslenme Nasıl Olmalı?;

-Öğünleriniz sık ve az porsiyonlar halinde olmalıdır. Ne uzun süre aç kalın, ne de yediğinizde tıka basa midenizi doldurun.

-Aldığınız gıdaların taze olmasına dikkat edin. Konserve, beklemiş gıdalar ve içinde katkı maddeleri bulunarak saklanan gıdalar yerine taze ve doğal maddeleri tüketmeye özen gösterin.

-Yediğiniz gıdalarda “çeşitliliğe” önem verin. Bu şekilde pek çok vitamin ve minerali almanız mümkün olacaktır.

-Aşırı yağlı, tatlı, baharatlı ve kalorili gıdalar yerine protein ve karbonhidrattan zengin, yağ oranı düşük besin öğelerine yönelin. Unutmayın ki önemli olan sizin kilo almanız değil bebeğin içeride yeterli şekilde beslenebilmesidir.

-Preeklampsi (gebelik zehirlenmesi) durumu veya riski varsa protein alımınızı arttırmanız gerekebilir veya gebeliğe bağlı şeker hastalığı (gestasyonel diabet) söz konusu ise diyetisyeninizin önereceği şekilde kalori kısıtlamasına gitmeniz gerekebilir.

-Gebelikte dışarıdan hap olarak alınması gereken iki madde folik asit ve demirdir. Dengeli beslenebilen bir gebede bunlar harici vitamin veya mineral alımı doktorunun önerisi ile yapılmalıdır. Toxoplasma’dan Korunmak İçin;

-Gebeliğin ilk aylarında yapılan “Toxoplasma testleri” sonucunda vücudunuz bu parazitle önceden hiç karşılaşmamışsa bazı önlemleri almanız şarttır. Ellerinizi öğün önceleri düzgün şekilde yıkayınız

-Sebze ve meyveleri de tüketmeden önce uzun süreli yıkayınız. Evinizde kedi veya köpek besliyorsanız aşılarını ihmal etmeyin, onlara da çiğ et vermeyin ve yakın temastan kaçının.

-Çiğ veya iyi pişmemiş et ve et ürünlerinden (sucuk, salam, sosis, çiğ köfte gibi) kaçının. -Beslenmede suyu asla ihmal etmeyin. Günde en az 8-10 bardak su için. Yaz aylarında bu miktar 15 bardağa kadar çıkılabilir.

-Özellikle ileri aylarda kabızlık şikayeti varsa bol su içerek, kabuğu ile yenen meyveleri tüketerek, her öğünde sebze ile salataya yer vererek ve yürüyüş yaparak bu sorunun önüne geçebilirsiniz.

-Günde 1-2 bardak süt içmeniz gebelikte ortaya çıkan kalsiyum kayıplarını yerine koymak içindir. Süt içemiyorsanız yoğurt veya ayran tüketiniz. Süt ve süt ürünlerinin pastörize olmasına dikkat edin.

-Yemeklerde iyotlu tuz kullanınız. Yüksek tansiyon (hipertansiyon) varsa yemekleri az tuzlu pişirin. Özellikle son aylarda olan ödemlerin azaltılması amacıyla bu dönemlerde tuzu azaltın.

-Genelde sabahları yataktan kalkınca başlayan bulantılarda bir dilim peynir, bir iki grissini rahatlık sağlayabilir. Bu dönemde katı, kuru ve yağsız gıdaları tercih edin. Mutfak kokularından ve ağır parfümlerden uzak durun. Tuzlu kraker, patates haşlaması, leblebi ve bisküvi türü gıdaları alarak şikâyetinizle baş edebilirsiniz

-Gebelikte zayıflama diyeti yapmak için uygun bir zaman değildir. Hamilelikte belli miktarda kilo alımı şarttır.

Gelecekte sağlıklı bireyler yetişmesini istiyorsak, sağlığımıza da dikkat etmeliyiz” Dedi.

Kaynak : Murat Ürtekin