info@ellidokuz.com
Dolar Alış
:
32.3389
Dolar Satış
:
32.3971
Euro Alış
:
34.6487
Euro Satış
:
34.7111
Aranıyor, lütfen bekleyiniz...

Yeterli ve Dengeli Beslenme

Tekirdağ İl Sağlık Müdürlüğü büyüme ve gelişme, sağlıklı ve verimli olarak uzun süre yaşamak için gerekli olan besin öğelerinin her birini yeterli miktarda alınması gerektiğini belirtti.

Tekirdağ İl Sağlık Müdürlüğü büyüme ve gelişme, sağlıklı ve verimli olarak uzun süre yaşamak için gerekli olan besin öğelerinin her birini yeterli miktarda alınması gerektiğini belirtti. Her 3 ana öğünde de 4 besin grubundan yeterli miktarda alınması gerektiği vurgulanan açıklamada; Yağlı ve yüksek proteinli besinlerden fazla tüketmemek, yüksek karbonhidrat (un ve unlu yiyecekler) tüketiminden kaçınmak, günde 2,5-3 saat aralıklarla azar azar ve sık sık beslenmek, günde 2-2,5 litre su ve şekersiz sıvılar tüketmek ve günde en azından 30 dakika egzersiz yapılması gerektiği ifade edildi.

Tekirdağ İl Sağlık Müdürlüğü, “Hazır gıdalardan çok doğal besinleri tüketmek, hazır meyve suları ve gazlı içecekleri mümkün olduğunca az tüketmek, içeriği bilinmeyen besinleri tüketmemek, etiket okuma alışkanlığı kazanmak, her öğünden önce 1-2 bardak su içmek(Öğün sırasında ve hemen sonrasında su içmeyin, öğünden iki saat sonra içebilirsiniz), öğünlerinizi düzenli tüketmek(Düzenli olarak yaptığınız ara ve ana öğünler metabolizmanızı hızlandırır), rafine (beyaz) tahıl ürünleri yerine; haşlama, ızgara, buğulama, fırında pişirme yöntemlerini kullanmak gerekir. Ayrıca; yağsız veya yağı azaltılmış süt, yoğurt ve tuzu az peynir çeşitleri tercih edilmelidir. Yoğurdun suyu, B2 vitamini içerdiğinden dökülmemelidir.

Çiğ sütten yapılmış peynir tüketilmemelidir. Pastörize veya Uzun Ömürlü(UHT) süt tercih edilmelidir(Sokak sütleri kullanılmamalıdır). İshal tedavisinde yoğurt yenmesi, kefir tüketilmesi ve tuzlu ayran içilmesi önerilir. Yumurta, protein kalitesi en yüksek besindir(Çiğ yumurta tüketilmemelidir). Kırmızı et; kolesterol ve doymuş yağ içerir, kalp rahatsızlığı olanlar kırmızı et yerine beyaz et tercih etmelidir (tavuk, hindi vb.) Salam, sosis gibi et ürünleri tüketirken yanında mutlaka c vitaminlerinden zengin (domates, yeşilbiber vb.) besinler tüketilmelidir. Haftada iki kez balık yenmelidir. Posa alımını arttırmak için haftada en az iki kez kuru baklagiller tüketilmelidir. Kuru baklagiller protein kalitesini arttırmak için tahıllarla karıştırılarak tüketilmeli, vitamin kayıplarını önlemek için pişirme suyu dökülmemelidir denildi.

SEBZE VE MEYVELER

-Büyüme ve gelişmeye yardımcıdır.
-Deri ve göz sağlığı için önemlidir.
-Diş ve diş eti sağlığını korurlar.
-Hastalıklara karşı vücut direncinin arttırılmasında etkilidirler.
-Kan yapımı için gereklidir.
-Bağırsakların düzenli çalışmasına yardımcı olurlar.
-Doygunluk hissi sağlarlar.
-Çeşitli renk ve türlerdeki mevsim sebze ve meyveleri tüketilmelidir.
-Günde en az 5 porsiyon sebze ve meyvelerin en az 2 porsiyonu; yeşil yapraklı sebzeler, domates veya turunçgiller olmalıdır.