info@ellidokuz.com
Dolar Alış
:
32.4527
Dolar Satış
:
32.5111
Euro Alış
:
34.8255
Euro Satış
:
34.8882
Aranıyor, lütfen bekleyiniz...

Afetlerden Zarar Gören Üreticilerin Dikkatine

Afetlerden Zarar Gören Üreticilerin Dikkatine

AFETLERDEN ZARAR GÖREN ÜRETİCİLERİN DİKKATİNE…

2012/ 3789 SAYILI KARARNAME.

 

07 Ekim 2012 tarihinde 2012/3789 Sayılı Bakanlar Kumlu Kararı ile ; 01/01/2012 tarihinden 28/0812012 tarihine kadar sel-su baskını. fırtına, aşırı yağış, aşırı kar yağışı, dolu, don, kuraklık. yıldırım düşmesi ve hortum afetlerine maruz kalan ve bu afetler sebebiyle ekilişleri, ürünleri, hayvan varlıkları, tesisleri veya seraları zarar gören Çiftçi Kayıt Sistemine kayıtlı gerçek veya tüzel kişi üreticilerin (kamu kurum ve kuruluşları hariç), T.C. Ziraat Bankası A.Ş. ve Tarım Kredi Kooperatiflerine olan düşük faizli kredi kullanılmasına ilişkin Bakanlar Kurulu Kararları kapsamındaki kredi borçlarının ertelenmesine ilişkin’ Bakanlar Kurulu Kararı kapsamındaki kredi borçlarının ertelenmesi yapılacaktır.

Bu kapsamda;

1- Sel-su baskını, fırtına. aşırı yağış, aşırı kar yağışı, dolu, don, kuraklık, yıldırım düşmesi ve hortum afetlerinden zarar gören ve kredi borçlarının ertelenmesini isteyen  çiftçiler, Kararname’nin yayınlandığı 07/10/2012 tarihten itibaren bir ay içerisinde (07 Kasım2012 tarihi mesai bitimine kadar) İl/ilçe Müdürlüklerine başvurularını Çiftçi Kayıt Sistemi kimlik ve arazi bilgileriyle birlikte dilekçe ile yapacaktır.

2- 1. madde de belirtilen hususların yerine getirilmesi için İl/ İlçe Müdürlüklerince duyurular yapılarak duyuru tutanaklarının ilgili muhtarlıklara imzalatılması gerekmektedir.

3-Yukarıda belirtilen şekilde Çiftçi Kayıt Sistemine kayıtlı çiftçilerin Çiftçi Kayıt Sistemine girişleri tamamlanıp, kontrol icmalleri alınarak, tutanağa bağlanarak mahallinde: en fazla 10 gün süre ile askıya çıkartılacaktır.

4- Hataya mahal vermemek için askı sonrası yapılan itirazlar değerlendirilip, gerekli düzeltilmeler titizlikle yapıldıktan sonra, kontrol icmalleri incelenerek varsa gerekli değişiklikler yaptırılmalı doğruluğu kesinleştikten sonra kesin icmal alınmasına titizlikle uyulmalıdır.(Kontrol amaçlı icmal defalarca alınabilmekle birlikte kesin icmal ancak bir defa alınabilmektedir. Kesin icmal alındıktan sonra sistem tüm giriş ve düzeltmelere kapanmaktadır. Bu nedenle kontrol icmallerinin üzerinde tüm incelemelerin yapılması, girişlerin tamamlanması ve hataların düzeltildikten sonra kesin icmal alınması gerekmektedir.)

5- Bakanlar Kurulu Kararı’ndaki Çiftçi Kayıt Sistemi, Bakanlık kayıt sistemlerinin çatısı olarak düşünülmüştür. Bununla birlikte Bakanlığımız kayıt sistemlerine (Örtü Altı Kayıt Sistemi, Su Ürünleri Kayıt Sistemi, Hayvan Kayıt Sistemi (TÜRKVET), Koyun ve Keçi Kayıt Sistemi, Arıcılık Kayıt Sistemi) kayıtlı %30 ve üzeri çeşitli afetler sebebi ile zarar gören ve bu zararları İl/İlçe Hasar Tespit Komisyonlarınca belirlenen üreticilerimizin de kararname kapsamından faydalanabilecektir. Bu durumda olan üreticilerimizin icmallerinin il/ilçe Hasar Tespit Komisyonlarınca manuel olarak hazırlanıp onaylanacaktır.

6 – T.C. Ziraat Bankası AŞ. (Banka) ve Tarım Kredi Kooperatiflerine (TKK) olan düşük faizli kredi kullandırılmasına ilişkin Bakanlar Kurulu Kararı kapsamındaki kredi borçlarının 1 yıl süre ile ertelenmesi için 3570 sayılı Kararname’nin 4′üncü maddesi gereği; çiftçilerin kararname yayım tarihinden itibaren 1 ay içerisinde ilgili kredi kuruluşlarına yazılı müracaatta bulunmalarının sağlanması ile il ve ilçe hasar tespit komisyonları kararlarının alınarak, isim listeleri ile birlikte bahse konu kredi kuruluşlarına gönderilmesi gerekmektedir,

    TÜM MUHTAR VE ÇİFTÇİLERİMİZE DUYURULUR.