info@ellidokuz.com
Dolar Alış
:
32.4527
Dolar Satış
:
32.5111
Euro Alış
:
34.8255
Euro Satış
:
34.8882
Aranıyor, lütfen bekleyiniz...

Ağaçların Erken Çiçek Açması Üreticileri Korkutuyor

Tekirdağ’ın Hayrabolu ilçesinde ılık geçen kış mevsiminde meyve ağaçlarının çiçek açması üreticileri korkutuyor.

Hayrabolu ve köylerindeki meyve ağaçları havaların mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi nedeniyle çiçek açtı. Mart ayında don olaylarının yaşanmasından korkan üreticiler, şaşkın olduklarını söyledi.
 
Meyve ağaçlarının tamamının ılık geçen havalar nedeniyle uyanarak çiçek açtığını belirten meyve üreticisi Serhat Buttanrı "Bu kış ilk defa bu kadar sıcak geçiyor. Meyve fidanlarımızın tamamı çiçek açtı. Eskiden Mart ayı sonlarında ilk önce badem ağaçları çiçek açardı. Ama bu yıl öyle olmadı, badem ağaçlarının yanı sıra erik, kayısı ve şeftali ağaçlarının tamamı çiçek açtı. Bu havalar don yapmazsa meyveyi normale göre bir ay erken yiyeceğiz” dedi.
 
Canhıdır köyünde meyve ağaçları bulunan Saffet Erdem ise ağaçların erken çiçeklenmesinin mevsimlerin değişmesinden kaynaklandığını ifade ederek, "Son yılların en ılık kışını geçiriyoruz. Tüm üreticiler şaşkınız. Sadece meyve ağaçları değil buğdayda da aynı korkuyu yaşıyoruz. Yeterli boya ulaşmadan olgunlaşacak buğdayda rekolte düşmesinden korkuyoruz" ifadelerini kaydetti. 
 
Fidan satıcısı Mustafa Özdemir, geçen yıl Mart ayında fidan satışlarına başladıklarını ancak bu yıl Ocak ayında başladıkları fidan satışlarında sona gelindiğini belirterek: “Şu an elimdeki meyve fidanları bitmek üzere. Sattığım fidanları alan müşterilerim aldıkları meyve fidanlarının çiçek açtıklarını söylüyorlar. Açıkçası bu bizi olası don olayına karşı korkutmaya başladı. İnşallah bundan sonra soğuklar olmaz" dedi.
Meyve ağaçlarının açmış olduğu çiçekler ise izleyenlere seyirlik görüntüler sunuyor.