info@ellidokuz.com
Dolar Alış
:
32.4527
Dolar Satış
:
32.5111
Euro Alış
:
34.8255
Euro Satış
:
34.8882
Aranıyor, lütfen bekleyiniz...

Akaryakıtta Merakla Beklenen Gün

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, EPDK’nın benzin fiyatlarında verdiği sürenin bugün sona ermesine değinerek, “Dağıtım şirketlerinin gereğini yapacağına inanıyorum” dedi.

Bakan Yıldız, “Devlet, bağlı, ilgili ve ilişkili bütün kuruluşları ile beraber denetim görevini yapacak. Bu ister elektrik dağıtım hizmetlerinde isterse benzinde, yani vatandaşımızı ilgilendiren her konuda özelleştirdiğimiz her alanda da denetim görevi yapılmış olacak. Rutin bir inceleme aslında. Bunu bugüne has yapmıyoruz. Bunun belli dönemleri var. O dönemler içinde bu rutin incelemelerde bulunuyoruz” ifadelerini kullandı.
 
Bakan Yıldız, “Devlete düşen görevler var benzin fiyatları ile alakalı. Dağıtıcılara var, rafineri sahiplerine var, bayilere düşen görevler var. Biz burada bayilerle alakalı şunu söyleyemeyiz ama dağıtım şirketlerinin ben gereğini yapacağına inanıyorum” diye konuştu.
 
Yıldız, açıklamasını şu şekilde sürdürdü:
 
“AB üyesi Akdeniz çanağındaki 4 ülke, bunlardan biliyorsunuz Yunanistan, Fransa, İtalya ve İspanya var. Onların fiyatları ile karşılaştırılıyor. Aynı baza getiriliyor. Vergisiz dönemleri inceleniyor. 2005 yılında benzin üzerindeki vergi yükü yüzde 75’lerdeydi Türkiye’de. Maliye Bakanlığımız onu şu anda yüzde 60-61’lere kadar çekti. Tabii ki dağıtım şirketleri de kendisine tanınan makul karlar içinde davranmak durumda ama İtalya’daki Akdeniz piyasası ile alakalı fiyatları sürekli gözlemlediğimizi, bununla kıyasladığımızı, herhangi bir yüksek fiyat veya düşük fiyatın tarafımızdan takip edildiğini söylemem lazım. Dünyadaki ham petrol fiyatları ile beraber Türkiye’deki döviz fiyatlarındaki değişim tüm bu fiyatlarla birlikte mukayese ediliyor. Vergilerden herhangi bir katkıdan arındırılmış hali vatandaşlarımızın lehine olacak şekilde değerlendiriliyor. Bugüne has bir durum değil bu. Bir yıl içinde bunu çok fazlaca yapıyoruz. Herhangi bir sıkıntı çıkacağını düşünmüyorum.”