info@ellidokuz.com
Dolar Alış
:
32.4551
Dolar Satış
:
32.5136
Euro Alış
:
34.6559
Euro Satış
:
34.7183
Aranıyor, lütfen bekleyiniz...

Atatürk`ün Tekirdağ`a Gelişi ve Harf İnkilabı Uygulamasının 88. Yılı İçin Tekirdağ`da Tören Gerçekleştirildi

Atatürk’ün Tekirdağ’a gelişi ve Harf inkılâbı uygulamasının gerçekleştirilmesinin 88.yılında sahil dolgu alanında Atatürk’ün “harf inkılabı” anıtı önünde bir tören gerçekleştirildi.

Törene, Ak Parti Tekirdağ milletvekili Metin Akgün,Tekirdağ valisi Mehmet Ceylan,Tekirdağ büyükşehir belediye başkanı Kadir Albayrak,NKÜ rektörü Osman Şimşek,Kültür ve Turizm müdürü Mehmet Altaş ve siyasiler katıldı. Saygı duruşu ve İstiklal marşının ardından günün anlam ve önemi hakkında konuşma yapan büyükşehir belediye başkanı Kadir Albayrak, “Büyük Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk’ün Tekirdağ’a gelişinin ve harf inkılâbını uygulayışının 88.yılını kutlamanın gurur ve mutluluğunu yaşıyoruz.

“Trakya’nın sevimli ve güzel bir parçası olan Tekirdağ’ın bende ayrı ve tatlı bir hatırası saklıdır” diyen büyük önderimiz1915 ve 1928 yılları olmak üzere iki defa şehrimize onur vermişlerdir. Çanakkale savaşlarında destanlar yazan 19.Tümeni oluşturmak için Tekirdağ’ımıza ilk defa gelen Atatürk, ikinci gelişini, Türk kültürünün gelişimini etkileyen yeni Türk harflerini tanıtmak ve öğretmek amacıyla bundan 88 yıl önce bugün gerçekleştirmiştir. Tekirdağlıların büyük sevgi gösterileriyle, kara tahta başında ilk dersini anlatmış, en büyük devrimlerden biri olan harf devrimini başlatmıştır.

Türk devrim tarihi için önemli bir yere sahip olan harf inkılâbının Tekirdağ’da başlamış olması ve Tekirdağlıların kolay ve hızlı bir şekilde Türk harflerini yazıp okumayı öğrenmeleri, Tekirdağ’ı çağdaş Türkiye Cumhuriyeti tarihinde ayrıcalıklı kılmıştır. Tekirdağ halkı, Atasına minnettardır ve minnettar kalacaktır. Bu duygu ve düşüncelerle Cumhuriyetimizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ü, silah arkadaşlarını ve Aziz şehitlerimizi rahmet ve minnetle anıyor, Atatürk’ün Tekirdağ’ı ziyareti ve Harf İnkılâbının uygulanışının 88.yıl dönümünü kutluyorum” Dedi. Program, ressam Ayten Taşpınar’ın 23 Ağustos 1928 yılında Atatürk’ün harfleri öğretirken çekilmiş fotoğrafını takdim etmesi ve Ayten Taşpınar’a plaket takdimi ile sona erdi.

Kaynak : Murat Ürtekin