info@ellidokuz.com
Dolar Alış
:
32.4742
Dolar Satış
:
32.5327
Euro Alış
:
34.7084
Euro Satış
:
34.7710
Aranıyor, lütfen bekleyiniz...

Çerkezköy de Yatırımlar Patladı

ÇOSB Başkanı Ömer Sarıoğlu, Hükümet cari açık yüzünden frene bastı ama ekonomi soğumuyor. Bizim fabrikalarda kapasiteler doldu, sürekli yeni yatırım yapılıyor. Kapasite artıran fabrikalara makine indirmek için vinçler 7 gün sonraya gün veriyor dedi.

 

TÜRKİYE'nin en eski 'karma' organize sanayi bölgelerinden (OSB) biri olan Çerkezköy OSB'de kapasite artırımı için yatırım yapan fabrikalar ilginç bir sıkıntı yaşıyor. Kapasite büyütmek isteyen çok sayıda fabrikanın aynı anda yatırım başlatması yüzünden makine indirmek için kiralanan vinçlerde sıra oluştu. Çenkezköy OSB Başkanı Ömer Sarıoğlu, “Bizim fabrikalarda kapasiteler doldu, yeni yatırım yapıyoruz. Kapasite artıran fabrikalara makine indirmek için vinçler 7 gün sonraya gün veriyor. Bu durum sevindirici. Hükümet cari açık yüzünden frene bastı ama ekonomi soğumuyor” dedi.
 
İşçi de bulamıyoruz
 
Çerkezköy OSB'de neredeyse bütün fabrikaların kapısında işçi alımıyla ilgili ilan asıldığını anlatan Ömer Sarıoğlu, şunları dile getirdi: “Bunu da fazla seslendirmiyoruz çünkü bir anda heryerden işsizler kapımıza dayanıyor. Biz de isteriz herkese iş vermek ama burası sanayi ve kalifiye elemana ihtiyacımız var. Aynı zamanda enerji tüketiminde de hızlı yükseliş devam ediyor. Bütün bunlar üretimdeki artışın en somut göstergesi.”
 
'Taraf mısın' diyorlar
 
Seçim döneminde de bunları anlattığını vurgulayan Ömer Sarıoğlu, şunları söyledi: “Bana 'taraf mısın' diyorlardı. Kesinlikle öyle bir durum yok. Bölgemizde şu anda 220 fabrika var. Bunların 26'sı inşa halinde. 220 firmanın 29'u yabancı yatırımcı. Şu anda OSB'de hiç boş yerimiz de kalmadı. Şimdi bizden satın aldığı arsalara yatırım yapmayanlardan sattığımız fiyattan arsalarını geri istiyoruz. Daha küçük parseller halinde yatırım için sıraya girmiş firmalara satacağız. 40'a yakın parsel boş bekliyor. Bunların bizden alındıktan sonra 6 ay içinde ruhsatının tamamlanması ve 2 yıl içinde inşaatına başlaması gerekirdi. Sanayi ve Ticaret Bakanımız Nihat Ergün de şimdi bu konu üzerinde duruyor. Biz de boş parseli olan katılımcılarımıza duyuruları yaptık. 'Ya gelin inşaatınızı yapın ya da bölgeye iade edin' dedik.”
 
Kendi barajını yapacak
 
Çerkezköy OSB'de 40 bin kişilik istihdam olduğunu belirten Ömer Sarıoğlu, “OSB olarak yıllık ihracatımız 2 milyar doları aştı. Yaklaşık 17 milyar dolar da genel ciromuz var. 2023 yılında ciromuzu 20 milyar dolar olarak hedefliyoruz” dedi. Sarıoğlu, şöyle devam etti: “OSB olarak kendi baraj projemiz var. Türkiye'de baraj sahibi ilk OSB de biz olacağız. Projesini tamamladık. 1 yıl içinde inşasına başlarız. Yaklaşık 50 milyon liralık bir yatırım olacak. Bu sayede yer altı sularını kullanmayacağız. Bu baraj ÇOSB'nin kullandığı tüm suyun yüzde 80'ini karşılayacak. Yıllık 20 milyon metreküp suyu bu barajdan kullanacağız. ÇOSB'de günlük 100 bin ton su kullanılıyor.”
 
Ergene için ek çevre yatırımına hazırız
 
ERGENE Havzası'yla ilgili yeni düzenlemelere göre ek çevre yatırımlarını da yapacaklarını söyleyen Çerkezköy OSB Başkanı Ömer Sarıoğlu, “Şimdi parametreleri biraz daha yükselttiler. Biz de buna uyacağız. Sanayiciler olarak elbette çevre için gereken yatırımı yapacağız” dedi.
 
50 öğrenciye burs veriyoruz, engelliye festival yapacağız
 
ÇERKEZKÖY Sanayiciler Derneği Başkanı Yıldırım Ulkat, Türkiye'nin en eski sanayici derneklerinden biri olduklarını belirterek, “Derneğimiz sanayicilerimizin sosyal sorumluluk projeleri için çalışıyor. Şu anda 50 öğrenciye burs veriyoruz. Önümüzdeki dönemde engelli vatandaşlarımıza destek olacağız” dedi. Bu kapsamda, Engelliler Festivali yapmayı düşünrüklerini anlatan Ulkat, şöyle konuştu: “Derneğimizin yıllık bütçesi şu anda yeterli değil. Bu nedenle gelirlerini artırmak için bazı çalışmalarımız var. Çerkezköy OSB yönetimi ile birlikte çalışıyoruz. Okullara ve eğitime desteğimizi de artırmak istiyoruz. Hastane beklentisi var. Vatandaş devletten çok sanayiciden yardım bekliyor. Biz de bu taleplere elimizden geldiğince yanıt veriyoruz.”
 
TÜBİTAK ile karbona karşı ağaç projesi
 
ÇERKEZKÖY OSB Başkanı Ömer Sarıoğlu, sanayi atıklarını uluslararaı karbon emisyonu kurallarına göre yakmak için gerekli yatırımı da hayata geçireceklerini belirterek, şunları söyledi: “TÜBİTAK ile de bir sözleşme yaptık. Bölgemizde inceleme yapacaklar. Bölgemiz genelinde tüm sektörler, kim ne kadar oksijen tüketiyorsa, bu emisyonlara denk gelecek kadar ağaç da dikeceğiz. Yani tükettiğimiz oksijeni tekrar doğaya kazandıracağız. Bu da ilk etapta 300 hektarlık bir alana 100 bin ağaç demek. Bu ağaçlar için ilgili kamu kurumlarıyla temasa geçtik, ağaç dikecek yerlere bakıyoruz.