info@ellidokuz.com
Dolar Alış
:
32.4527
Dolar Satış
:
32.5111
Euro Alış
:
34.8255
Euro Satış
:
34.8882
Aranıyor, lütfen bekleyiniz...

Çiftçiler perişan

CHP Tekirdağ Milletvekili Faik Öztrak, küresel krizle boğuşan Trakya çiftçisinin sıkıntılarına dikkat çekmek için bir basın toplantısı düzenledi.

CHP İl Başkanlığı nda önceki gün saat 15.00 da düzenlenen basın toplantısına, CHP Tekirdağ Milletvekili Faik Öztrak ın yanı sıra CHP İl Başkanı Fahrettin Meker, Merkez İlçe Başkanı Recep Ökten, Belediye Başkanı Adem Dalgıç, İl Genel Meclisi Başkanı Münir Karaevli, partililer ve gazeteciler katıldı.
Toplantıda söz alan Milletvekili Faik Öztrak, küresel krizle boğuşan Türk çiftçisinin son derece kötü olduğunu belirterek bu gidişe artık dur denilmesi gerektiğini vurguladı.
Öztrak, teşkilat olarak Tekirdağ ın ilçe ve beldelerini gezerek çiftçilerin durumlarını tespit etme imkanı yakaladıklarını vurguladı. Tekirdağ Ticaret Borsası nı da gezerek incelemelerde bulunduklarını ifade eden Öztrak, "Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) müdahale alım fiyatını uygulayarak alım yapıyor. Biliyorsunuz ki müdahale alım fiyatı bu yıl uygulamaya kondu. Geçen yıl emanet alım fiyatı vardı. Bu yıl ki müdahale alım fiyatı buğdayda 475 kuruş. Geçen yıl ki emanet alım fiyatı ise yine 475 kuruş. Yani sıfır fiyat artışı. Arpanın geçen yıl ki emanet alım fiyatı 350 kuruş iken bu yıl müdahale alım fiyatı 330 kuruşa düştü. Bakıyoruz geçen yıl buğdayda destek pirimi 54 kuruş idi, bu yıl 50 kuruşa düştü. Hasat dönemi çifçinin yüzünün güldüğü dönemdir. Ancak orada hiçbirinin yüzü gülmüyordu."
Tarım kesiminin AK Parti hükümeti döneminde hak ettiği ilgiyi görmediğini iddia eden Milletvekili Öztrak, fiyatların çok yetersiz olduğunu belirterek: "En azından primler daha yüksek olabilirdi. Geçen yol bu aylarda dolar 1,2 lira civarında iken şimdi 1,6 lira civarında. Yani @ a yakın artış var. Ama buğday fiyatında her hangi bir artış söz konusu değil" şeklinde konuştu.
Öztrak, kanoladaki yağ miktarında bir azalma olduğunu tespit ettiklerini söyleyerek, özellikle Trakya Birlik ve Yağlı Tohum ların kanola konusunda çekimser kaldığını, ancak ekim alanları bu kadar genişleyen bir üründe gerekli girişimlerin yapılması gerektiğini belirtti.