info@ellidokuz.com
Dolar Alış
:
32.5096
Dolar Satış
:
32.5682
Euro Alış
:
34.6254
Euro Satış
:
34.6878
Aranıyor, lütfen bekleyiniz...

Çiftçiler Tarlada Ürün Kaybına Karşı Eğitiliyor

Tekirdağ ın Muratlı ilçesi Yeşilsırt köyünde, üreticilerin, Topraklarımızdan istediğimiz kadar ürün alamıyoruz şikayeti üzerine, köyün topraklarının genel durumunun belirlenmesi için çalışma başlatıldı.

Yeşilsırt Tarım Merkezi'nde görevli Ziraat Mühendisi Begüm Taşkan tarafından, köyün 11 değişik bölgesinden farklı karakterdeki topraklardan bilimsel yöntemlerle toprak numunesi alındı. Topraklar, Tekirdağ Ticaret Borsası'nın yetkili toprak tahlil laboratuvarında tahlilleri yaptırılarak değerlendirildi. 11 numunenin sonuçlarına göre; 4 numunede pH 4-4,8 arasında, numunelerin tamamında ise organik madde 1 ve 1'in altında çıkınca, bu durum toprak verimliliği yönünden ciddi sıkıntı olduğundan, üreticileri bilgilendirmek amacıyla köylülere eğitim düzenlendi.

Eğitim toplantısına, köy muhtarı ve 38 üretici katıldı. Çiftçi Eğitimi ve Yayım Şube Müdürü Necmettin Köşkeroğlu tarafından yapılan sunumda, toprak tahlilinin önemi, toprak tahliline göre gübreleme, köy topraklarında oluşan problemler ve çözüm önerileri, hayvan gübresinin ve yeşil gübrelemenin önemi vurgulanarak anlatıldı.

Eğitim çalışmasına telefon bağlantısı ile katılan İl Tarım Müdürü Erdem Karadağ da Yeşilsırt köyü üreticilerinin bir bütün olarak hareket etmelerini, il ve ilçe tarım müdürlüğü ile temas halinde olmalarını ve yaptıkları üretimde teknik elemanların tavsiyelerine uymalarını hatırlattı, ürünlerinin bereketli olması temennisiyle çalışmaların devam edeceğini ifade etti. Daha sonra, İl Özel İdaresi kaynaklı sulu alanlarda Meyve ve Sebzeciliği Geliştirme Projesi kapsamında çiftçiye meyve bahçeleri kurulması konusunda bilgi verildi. Eğitim toplantısında üreticilerin soruları cevaplandırılarak çalışma sonlandırılırken, Yeşilsırt köyünde alternatif ürün projesi ile ilgili çalışmaların devam edeceği belirtildi.