info@ellidokuz.com
Dolar Alış
:
32.4527
Dolar Satış
:
32.5111
Euro Alış
:
34.8255
Euro Satış
:
34.8882
Aranıyor, lütfen bekleyiniz...

Cihan Pehlivanının Doğduğu Köye Anıt Yapılacak

Tekirdağlı Cihan Pehlivanı Hüseyin Alkaya’nın doğup büyüdüğü Bulgaristan’ın Kırcaali şehrinin Alkaya köyünde anıt dikilecek.

9 sene aralıksız 13 sene Kırkpınar Güreşleri’nde başpehlivan olan Tekirdağlı Hüseyin Pehlivan’ın Bulgaristan’ın Kırcaali şehrinin Alkaya köyünde anıtını yapmak için çalışma başlatıldı. Temeli atılan anıta Alkaya’nın doğum ve ölüm yıllarının belirtileceği mermer taş hazırlanıyor. Daha sonra Hüseyin Alkaya’nın büstü hazırlanıp konulacak. Büst tasarımı ve yapımı konusunda Kırkpınar Derneği’nden yardım alınacak.
Alkaya muhtarı Mehmet Feyzullah bu konuda, “Alkaya köyünden Türkiye’ye göç eden Beysim Rasimov yaklaşık 3 ay önce bana geldi ve köyde Hüseyin Pehlivan’ın anısına anıt dikmek istediklerini paylaştı. Ben de ona böyle bir girişimin Alkayalılar’a gurur ve sevinç kaynağı olacağını söyledim. İki gün önce de anıtın temelleri atılmaya başladı. İnşallah, kısa zamanda büstün dikilmesiyle anıt tamamlanırsa bizi gururlandıracak.” dedi.
 
Hüseyin Alkaya’nın evinin yakınında yaşayan akrabası Hikmet Durmuş, “Hüseyin pehlivan Bulgarların gözünü korkutmuş ve Krumovgrad (Koşukavak) kasabasında düzenlenen güreş oyunlarına katıldıktan sonra ona saldırmışlar. Bu olaydan sonra kendisi gibi pehlivan olan Ali ve Bekir ağabeyleri Hüseyin pehlivanın burada başarılı olmasına izin verilmeyeceğini anlamışlar ve Türkiye’ye göç etmesini sağlamışlar. Arkasından kardeşleri de Türkiye’ye gitmişler. Orada Tekirdağ’a yerleşmişler. Şimdi orada onun adına dikilen bir heykel ve adını taşıyan bir plaj olduğunu biliyorum. Köyümüz eskiden pehlivan köyü olarak anılmış, yani burada çok pehlivanlar yetişmiş” dedi.
Bursa’ya göç etmiş 75 yaşındaki Beysim Tasimov Rasimov, “Köydeki ve Türkiye’de yaşayan komşularımızın desteğiyle Hüseyin Alkaya’nın anısına buraya bir anıt dikilmesine karar verdik. Bunu uzun zamandan beri yapmak istiyorduk ama birkaç ay öncesi tam niyetine girdik. Biz sağlığında ünlü pehlivanımızla İstanbul’da çalıştığı Sirkeci otelinde görüştük, bir çayını içtik. O zamandan beri böyle bir şey yapmak aklımızdaydı. İleride bu ata sporumuzun unutulmaması için Hüseyin Pehlivan’ın anısına etkinlikler tertiplenmesini arzu ediyoruz. Bu konuda Tekirdağ ve Edirne belediyelerinden de yardım bekliyoruz” dedi.
 
Hüseyin Alkaya’nın kardeşi Ali pehlivanın eşinin akrabası olan Kırcaalili Mehmet Mert, “Şu anda büst tasarlanıyor, uygun ebat ve modeli konusunda Kırkpınar Derneği’nin de fikrini almayı düşünüyoruz. Küçük ebatlar da olsun, köye hitap etsin, pehlivanın anısı yaşasın, Alkayalılar tarihini bilsin. Çünkü Hüseyin Alkaya’nın 9 defa ardı sıra Kırkpınar başpehlivanı, 3 defa altın kemer sahibi, Cumhuriyet tarihinin en başarılı pehlivanı olduğunun bilinmesini ve burada onun anısına mini Kırkpınar Yağlı Güreşleri tertiplenmesini istiyoruz.” dedi.
Hüseyin Alkaya, 1934 - 1942 yıları arasında 9 defa arka arkaya olmak üzere Edirne’de düzenlenen Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri’nde 13 yıl başpehlivanlığı kazanan, 3 altın kemer sahibi oldu. Hüseyin Pehlivan 1980 yılında rahatsızlanıyor ve kalp büyümesi yüzünden tedavi gördüğü Tekirdağ Devlet Hastanesi’nde 10 Şubat 1982 tarihinde dünyaya gözlerini yumdu.