info@ellidokuz.com
Dolar Alış
:
32.4742
Dolar Satış
:
32.5327
Euro Alış
:
34.7084
Euro Satış
:
34.7710
Aranıyor, lütfen bekleyiniz...

Dünya Çiftçiler Günü Çorlu da kutlandı

Tekirdağ ın Çorlu ilçesinde 14 Mayıs Dünya Çiftçiler Günü düzenlenen etkinliklerle kutlandı.

Atatürk Meydanı nda düzenlenen törende konuşan Çorlu Ziraat Odası Meclis Başkanı Ahmet Yörük, "1984 yılından beri 14 Mayıs günü tüm dünyada kutlanmaktadır.Bizde bugünü art arda 3. kez kutlayarak bayram şenliğine dönüştürmek istiyoruz. Her geçen yıl daha fazla katılım bekliyoruz. Biliyorsunuz ki biz Trakyalılar olarak, yetiştirmekten ve üretmekten korkmuyoruz. Ama maalesef pazarlamayı beceremiyoruz. Bunu da başarabilmemiz için birlik olmamız, dik ve organize olmamız gerekmektedir" dedi.

Namık Kemal Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi ve Üniversiteler Arası Kurul Üyesi Prof. Dr. Halim Orta da, "Eleştirimin merkezine önce üreticiyi koymak istiyorum. Çorlu Ziraat Odası nın yaklaşık 5 bin kayıtlı üyesi var. Tören alanındaki rakamın ise kaç olduğunu hepimiz görüyoruz. Bölge koşullarında mekanizasyonu biraz abarttığımızı düşünüyorum. Tabii ki teknolojiyi takip etmek kullanmak üretimin en önemli başlangıç noktalarından bir tanesidir. Özellikle traktör kullanımında son yıllarda buradaki ciddi abartı bizi ekonomik açıdan zorluklara sokmaktadır. Rakam vermek gerekirse bölge ölçeğinde 100 beygirin üzerindeki traktörleri 5 bin saatten az kullanmak maalesef bize ekonomik zorluklar getiriyor.

Son yıllarda başladığımız anız anıza ekimler, dedelerimizin bizlere söylediği biçimde hepimiz hatırlarsak anıza buğday ekersen ve olursa onu torunlarına söyleme derlerdi. Bu bölge için özellikle bu yıl bizi mağdur eden mantari hastalıkların yayılımı açısından ciddi sıkıntılar doğruyor. Genetiği değiştirilmiş ürünler kanola ve aramızda ilaçlı gündöndü diye tabir edilen bu ürünlerin hızla yayılması toprak fauna ve florasında ciddi dejenerasyonlar yarattığı, konu ile çalışan arkadaşlarımız tarafından tespit edilmiş durumdadır. O nedenle bu ürünlerin tarlanıza sokulmasında daha dikkatli davranmanızı diliyorum" diye konuştu.

"Daha fazla birlik ve yakın olmak odaya daha fazla sahip çıkmak ve birbirimizle sıkıntılarımız, tecrübelerimizi paylaşmak durumunda olduğumuz düşünüyorum" diyen Orta, "Bundan sonra önce iğneyi kendimize batırırsak çuvaldıza batırmanın sırası ile devam etmek istiyorum. Tarım il ve ilçe müdürlüklerinden beklentimiz, üniversitelerin ve araştırma kuruluşlarının yapmış oldukları çalışmalara köprü görevi görerek üreticilere onları refahını aktarmaları en büyük beklentimizdir. Sadece destekleme faturalarımızın yatırıldığı ve onlara karşı bulduğumuz makamlar ve organizasyonlar olarak bu bilimleri görmek istemiyoruz.

Trakya bölgesi Türkiye coğrafyasının yaklaşık yüzde 3 ünü oluşturur. Son nüfus sayımlarına göre üzerinde yaşayan nüfus yüzde 20 civarındadır. Türkiye topraklarının yüzde 35 i tarım altındayken, Trakya topraklarında bu değer yüzde 60 tır. Türkiye de ekilen toplam buğday alanlarının sadece yüzde 5 i Trakya dadır. Üretim değerlerinize baktığınız da yüzde 5 lik ekim alanında yüzde 10 luk bir buğday üretimi gerçekleştirilir.

Ayçiçeğinde yüzde 60 lar civarında bir üretimimiz vardır. Bu bize şunu gösterir, Trakya toprakları bereket açısından Türkiye ortalamasının tam 2 katıdır. O nedenle bu bölgenin toprağı, havası, suyu ve kültürü ile her şeyi ayrı ayrı korunması gerekir diye düşünüyorum. Anlattığım sıkıntılar zaman içinde çözülür. Çözülemeyecek en büyük derdimiz, tarım topraklarının el değiştirmesi ve tarım sektörünün dışına çıkmasıdır. Toprağımıza ve suyumuza sahip çıkalım. Toprak ve su kaynaklarını koruyamayan hürriyetini ve zürriyetini de koruyamaz" şeklinde konuştu.

Çorlu Belediye Başkanı Ünal Baysan, "Böyle bir günde ilk defa gördüğüm ve çok memnun olduğum bir manzara var. Buda bayanlarımızın böyle çiftçiler günün de burada olmalarıdır. Yani biraz daha çabalasalar erkeklerden sayıca fazla olacakları bir görüntü. Bu yüzden öncelikle bayanlarımıza böyle bir günde bu etkinliğe katıldığı için teşekkür ediyorum. Çiftçinin şu anki zor durumunu ben gayet iyi bilmekteyim. Yaklaşık 25 yıllık aktif bir siyasi hayatım var. 25 yıl önce köylere gittiğimiz zaman her köyde yazın 3-4 düğün olurdu. Hem de yemekli olurdu.

Maalesef bu yemekli düğünler 7-8 yıldır hemen hemen hiç kalmadığını gördük. Birlik beraberlik olmazsa hiçbir şey olmaz. Siyasiler maalesef vatandaştan gelen ses üzerine hareketlerini değiştirirler. Herkes kendi toprağına sahip çıksın. Bizim yaratamayacağımız tek madde topraktır. Sanayiyi yaratabilirsiniz. Her geçen gün Trakya çiftçisi ekonomik anlamada zorlanmaya başlamıştır" diye konuştu.

Mehmetçik İlköğretim Okulu tarafından gerçekleştirilen halk oyunları gösterilerinin ardından Atatürk Heykelinde ki törene katılanlar traktörlerin eşliğinde Çorlu Ziraat Odasına kadar yürüdü. Düzenlenen kortej Omurtak Caddesi nden Çorlu Ziraat Odasına kadar devam ederken, katılımcılara Ziraat Odası nda verilen ikramla Dünya Çiftçiler günü etkinliği son buldu.