info@ellidokuz.com
Dolar Alış
:
32.3389
Dolar Satış
:
32.3971
Euro Alış
:
34.6487
Euro Satış
:
34.7111
Aranıyor, lütfen bekleyiniz...

EBK Et Fiyatını Düşürdü

Et ve Balık Kurumu (EBK) Genel Müdürlüğü, canlı hayvan kilogram fiyatını 8,5 liradan 8 liraya indirdi.

Et ve Balık Kurumu (EBK) Genel Müdürlüğü, canlı hayvan kilogram fiyatını 8,5 liradan 8 liraya indirdi.

Tarım ve Köyişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, Bakanlığın, EBK'nun canlı hayvan fiyatını 8,5 liradan 8 liraya indirmesini kararlaştırdığı belirtildi.

Açıklamada, Trakya Bölgesi'nde Tekirdağ limanından bir kamyon (20) baş ya da üzeri yapılan satın alımlarda vatandaşların nakliye masraflarının EBK tarafından karşılanarak, hayvanların yerleşim birimlerindeki kurban pazarlarına teslim edileceği kaydedildi.

Bu arada Trakya Bölgesi'nde vatandaşların kurbanlık hayvan ihtiyacının giderilmesi için yapılan canlı hayvan ithalatı çerçevesinde, ikinci parti büyükbaş hayvanları taşıyan geminin Tekirdağ limanına geldiği belirtilen açıklamada, ikinci partide 6 bin 200 büyükbaş bulunduğu, böylece EBK'nın Trakya Bölgesi için getirdiği büyükbaş hayvan sayısının 16 bin 200'e çıktığı ifade edildi.

Bakan Eker: Et fiyatları bayramdan sonra düşer

Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker, kurbanlık et fiyatlarının küçükbaş ve büyükbaş hayvanda kilogram başına 0.5 ile 1 lira düşerek, ortalama kilogram fiyatının 10-10.5 lira olduğunu söyledi. Bakan Eker, şunları söyledi: ''Bu yıl da her yıl olduğu gibi 500-600 bin büyükbaş, 2 milyon küçükbaş hayvan kurban edilmesini bekliyoruz. Türkiye'nin toplam et tüketiminin yaklaşık yüzde 10'u Kurban Bayramı'nda kesiliyor. Bu büyük bir organizasyon gerektiriyor, 72-73 milyon nüfusun bir yıllık tüketiminin yüzde 10'unu üç günde yapıyorsunuz, bu ayrı bir organizasyon.''

Bakan Eker, ''Bayramdan sonra et fiyatları düşer. Türkiye içindeki fiyatlar maliyetine gelir, düşmesini bekliyorum. Kasaplık canlı hayvan ithalatına karar verdiğimiz 26 Nisan'ı esas aldığımızda perakende fiyatlarında kıymada yüzde 15, kuşbaşında yüzde 16'lık düşüş var'' dedi.

Domates yine yükseldi

Et fiyatlarındaki gelişmeleri dakika dakika cep telefonundan izlediğini belirten Bakan Eker, şunları kaydetti: ''Domates fiyatları da dün ve önceki gün biraz yükseldi. 9 günlük tatil yüzünden alımın yükselmesi üzerine bir miktar yükseldi. 9 günlük tatilde birçok işletme, otel, turistik tesis ihtiyaçlarını 9 güne göre ayarladı. Bu yüzden hal fiyatlarında yükselme oldu 3-3.5 liraya kadar çıktı, mevsim normallerine düşer. Bu yıl anormal derecede rutubet ve sıcak tarla domatesine zarar verdi.''