info@ellidokuz.com
Dolar Alış
:
32.4527
Dolar Satış
:
32.5111
Euro Alış
:
34.8255
Euro Satış
:
34.8882
Aranıyor, lütfen bekleyiniz...

Ege Yeniden Şarabın Anavatanı Oluyor

Ege nin bağcılık ve şarapçılık alanındaki atağını fark eden Uluslararası Bağ ve Şarap Örgütü, 2012 yılında düzenleyeceği uluslararası toplantıyı Türkiye de yapma kararı aldı.

Antik çağda dünyanın en önemli bağ ve şarap üretim merkezi olan Ege Bölgesi, son yıllarda yaptığı atak ile bu alanda yeniden dünyada önemli bir noktaya geliyor. Son 5 yıldır bölgede yerli ve yabancı cins üzümlerden oluşan şaraplık üzüm bağları 50 bin dönüme dayanırken, 3-5 yıl öncesine aile tipi işletmeciliğe dayanan sektörde modern yöntemlerle üretim yapan ve ödüllük şaraplar üreten firma sayısı 70 civarına yükseldi.
Türkiye'nin 90 milyon litreye ulaşan şarap üretiminin yarısı Ege'de gerçekleştirilirken Seferihisar-Urla-Çeşme, Denizli-Çal-Güney, Salihli-Akhisar hatları, Türkiye'nin ve dünyanın en önemli şarap merkezleri haline geldi.

FARK EDİLDİ
Egeli firmaların ürettiği şarapların uluslararası yarışmalardan ödüllerle dönmesi ve Ege'nin dünya çapında başlattığı dev atak dışarıdan da fark edildi. 44 ülkenin üye olduğu ve 160 milyar dolarlık şarap pazarını kontrol eden Uluslararası Bağ ve Şarap Örgütü (OIV), 2012 yılında düzenleyeceği 35. Dünya Şarap ve Bağ Kongresi'ni Türkiye'de yapmaya karar verdi. Örgütte Türkiye'yi temsil eden Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurulu'nun (TAPDK) önerisiyle de kent olarak İzmir seçildi. Şarap zirvesine 44 üye ülkeden bin civarında katılımcı bekleniyor.
Kongre ile ilgili hazırlıklara şimdiden başlanırken, toplantının İzmir'de düzenlenecek olması İzmir ve Ege'deki şarap sektörünü ve turizmcileri sevindirdi. Şarap sektörü yetkilileri, 160 milyar dolarlık bir sektöre ev sahipliği yapacakları bu organizasyon ile Türk şarap sektörünün geldiği noktanın dünyaya gösterileceğini ve İzmir'in dev bir uluslararası toplantıda tanıtılacağını söyledi.

İHALE YAPILACAK
TAPDK yetkilileri, 2012 Haziran'da yapılacak kongre için çalışmalara şimdiden başladıklarını belirterek, önümüzdeki günlerde kongreye ev sahipliği yapacak mekanı belirlemek için ihaleye çıkacaklarını açıkladılar. Uluslararası Bağ ve Şarap Örgütü'ne 44 devletin üye olduğunu ve özel sektörün de temsil edildiğini belirten yetkililer, "Kongrede şarap ve bağ alanları üzerine dünyadaki gelişmeler anlatılacak. Akademisyenler bilimsel sunumlar yapacak. 750 ile bin kişi arasında katılım bekliyoruz" dediler.
Toplantı yeri için Kapadokya veya Trakya yerine İzmir'i seçtiklerini belirten TAPDK yetkilileri, bu seçimde İzmir'in bağ alanlarına yakınlığının, Manisa ve Denizli'nin şarapçılık ve bağcılık konusunda aldıkları mesafenin ve İzmir'in uluslararası toplantılar için ideal konumda bulunmasının etkili olduğunu ifade ettiler.
Yetkililer, "Bu kapasitede bir organizasyona ev sahipliği yapacak mekanı belirlemek için ihaleye çıkacağız. Kongrenin ardından teknik geziler olacak. Denizli, Tekirdağ ve Nevşehir'e geziler düzenlenecek. Bağ alanları, şarap tesisleri gezilecek. Türk şarapları tadılacak. Ayrıca rakıyı da kongre gündemine aldırdık. Tekirdağ'daki Mey İçki tesisleri ya da İzmir'deki Efe Rakı tesislerine gezi düzenlenecek" dediler.

Seçici kurulun toplantısı için gelecekler
İzmir'de yapılacak kongrenin dünyaya tanıtılması için 6 dilde yayın yapacak bir internet sitesi kuracaklarını ifade eden Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurulu yetkilileri, öncelikle bağ alanlarını gösteren bir tanıtım filminin hazırlanacağını açıkladılar. Filmde Ege ve Türkiye genelindeki bağ alanları, üzüm çeşitleri ve üretim tekniklerinin yer alacağı belirtildi.

DÜNYA GÖRECEK
Yetkililer, "Bu film 2011 Haziran'da Portekiz'in başkenti Lizbon'da düzenlenecek 34. toplantıda gösterilecek. Ayrıca toplantı öncesinde yabancı ülke heyetlerini İzmir'de ağırlayacağız. Kongrede hangi sunumların yapılacağını belirleyecek seçici kurul da İzmir'de toplanacak. Böylece kongre öncesinde hem Türkiye'yi hem de İzmir ve Ege'yi dünyaya tanıtacağız. Bağ ve şarapçılığımızın geldiği aşamayı da dünyaya gösterme fırsatı bulacağız" dediler.

KARAR, ŞARAPÇILIK SEKTÖRÜNÜN LİDERLERİNİ SEVİNDİRDİ

Uluslararası Şarapçılık ve Bağcılık Örgütü'nün 35. kongresini İzmir'de yapma kararı alması, yarattıkları markalarla şarapçılık sektörünün liderlerini yapan işadamlarını sevindirdi

"Üzerimize düşeni yaparız"
Mey İçki Şarap Kategorisi Bölüm Müdürü Gözdem Gürbüzatik
"Kongre, Türkiye'de şarapçılığımızın gelişimini ve geldiğimiz seviyemizi gösterebilme açısından büyük fırsat. Bu konuda hükümet, akademik kurumlar ve sektör bir araya gelerek çalışması ve toplantıya kadar da bazı konularda yol kat etmemiz gerekiyor. Konunun bizim için önemli bir fırsat olduğunu düşünüyoruz. Bu konuda ortaya çıkacak çerçevede, Türkiye vurgusu artırılabilir. Yerel üzümlerimiz ve şarap bölgelerimiz ile şarapçılığımızın gelişerek ticarete olan katkısının zincirleme etkileri üzerinde durulabilir. Firma olarak biz de bu çalışmalarda üzerimize düşen sorumluluğu yerine getirmeye hazırız."

İkinci kez ev sahibiyiz
Türkiye Şarap Üreticileri Derneği Başkanı ve Sevilen Şarapları Yönetim Kurulu Başkanı Coşkun Güner
"Türkiye 1947 yılında ev sahipliği yaptığı toplantıyı yeniden düzenleyecek. Toplantının İzmir'de yapılması kentimizin ulaşım imkanlarının iyi olmasını, uluslararası kongre tecrübelerimizi ve şarapçılıkta artık merkez haline geldiğimizi gösteriyor. Bu nedenle Orta Anadolu ve Trakya yerine İzmir tercih edildi. Kongre İzmir ve Türk şarapçılığının tanıtımı için iyi fırsat olur. Türk Şarapları Platformu bu kongreye çok iyi hazırlanacak."

Turizm Bakanlığı sahip çıkmalı
Urla Şarapçılık ortağı Bülent Akgerman
"44 ülkenin üye olduğu bu organizasyonun İzmir'de yapılması, dünyada gözlerin bize çevrileceği anlamına geliyor. Bu toplantıyı iki şekilde değerlendirmeliyiz. Yıllardır şarap liginde en alt sıralarda yer alan ülkemiz, atılıma geçtiğini bu toplantı ile kanıtlamalı. İhracat için yeni olanaklar yaratmalıyız. Organizasyonu daha iyi değerlendirmek için bu toplantıyı Kültür ve Turizm Bakanlığı planlamalı. Toplantı, dış tanıtımımızda çok önemli bir mihenk taşı olacak."

Ege mutfağını tanıtma fırsatı
Urlice Bağcılık'ın Sahibi Reha Öğün
"Kongreye kadar çeşitli bölgelerde hangi şaraplık üzüm türlerinin dikileceği konusunda iyi bir planlama yapılması gerekiyor. Bu büyük bir organizasyon. Tadımlar, bağ gezileri yapılacak. Türk mutfağı ve Ege yemekleri tanıtılmalı. Slow food (yavaş yemek hareketi) de bu işin içinde yer almalı."

İdol'un büyük ortağı Arkas Holding'in İcra Kurulu Başkanı Önder Türkkanı
İzmir'deki toplantı, Ege Bölgesi'nin şarapçılıkta geldiği noktayı tüm dünyaya gösterme bakımından önemli. Hem Türk şarapları hem de son yıllarda ürettiği ödüllü şaraplarla ve artan bağ alanlarıyla dikkat çeken Ege Bölgesi'nin geldiği noktayı dünyayla paylaşacağız. Bağcılığın ve şarabın beşiği olan Anadolu dünyada yeniden öne çıkıyor."

Atay Holding'in Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Atay
"Şarapçılık kongresine önce sektör, sonra tüm bölge ve ülke sahip çıkmalıdır. Bu kongre hem İzmir hem Türk şarapları için iyi bir tanıtım fırsatıdır. Hepimiz sahip çıkarsak iyi bir tanıtım imkanı yakalarız."

Yazgan Şarapları Yönetim Kurulu Başkanı Nurtekin Yazgan
"Kongrenin İzmir'de yapılması çok önemli. Bu organizasyon ülkemiz ve İzmir için iyi bir tanıtım fırsatı olacak. Aynı zamanda Türk şarapçılığı için de önemli bir fırsat. Bölgemizde yeni bağ alanları ve şarap fabrikaları kuruluyor. Ayrıca Türkiye'nin en büyük iki tesisi de İzmir'de. Bu kongreyi bütün gücümüzle ve olanaklarımızla destekleriz."

Çeşme Bağcılık'ın Fabrika Müdürü Ekrem Lizor
İşadamı Halil Güvener'e ait Çeşme Bağcılık'ın Fabrika Müdürü Ekrem Lizor, toplantının ülke şarapçılığının gelişmesi için kaçınılmaz fırsat olduğunu söyledi. Lizor, "Bu toplantı dünyaya açılan bir pencere. Sektörümüz için uluslararası tanıtım platformu ve kaçınılmaz bir fırsat" diye konuştu.