info@ellidokuz.com
Dolar Alış
:
32.5096
Dolar Satış
:
32.5682
Euro Alış
:
34.6254
Euro Satış
:
34.6878
Aranıyor, lütfen bekleyiniz...

Engelleri iş yaparak aşmaya çalışıyorlar

Tekirdağ ilinde yaşları 15 ile 30 arasında değişen 20 engelli birey, Zihinsel Engelli Bireylere Mum Yapımının Öğretilmesi projesi ile üretime katılıp, hayata sarıldılar.

Tekirdağ ilinde yaşları 15 ile 30 arasında değişen 20 engelli birey, İŞKUR un Özürlü ve Eski Hükümlü Projeleri kapsamında Zihinsel Yetersiz Çocukları Yetiştirme ve Koruma Vakfı (ZİÇEV) in hazırlamış olduğu ve İşkur İl Müdürlüğü ve Halk Eğitim Merkezi ve Akşam Sanat Okulu Müdürlüğü ile ortaklaşa yürüttükleri Zihinsel Engelli Bireylere Mum Yapımının Öğretilmesi projesi ile üretime katılıp, hayata sarıldılar.
Proje kapsamında açılan kursu başarı ile bitirilen öğrencilere belgeleri; Tekirdağ Valisi Zübeyir Kmemelek in eşi Zehra Kemelek, Tekirdağ Milletvekili T.Ziyaeddin Akbulut, Cumhuriyet Başsavcısı Mustafa Demirdağ ve Tekirdağ Vali Yardımcısı Bekir Sıtkı Kocakundakçı nın katılımı ile düzenlenen törenle verildi.
Projeyi hazırlayan ve Sosyal Hizmet Uzmanı olan Yaşar GÜNEŞ, - zihinsel engelliler alanında ilimizde ilk defa bu tür bir proje hazırlandığını ve kabul gördüğünü belirterek, çalışanlar olarak bu çocuklarımızı gerçek hayata hazırlamalı ve alıştırmalıyız, tüketen olmaktan çıkarıp üretime tam katılımını sağlamalıyız- diye düşündük ve bu projeyi ürettik. Bu proje ile engelli bireyler kendilerine olan güvenlerini tazeleyecekler, bir işe yaramanın hazzını ve mutluluğunu yaşayacaklardır. Onların kendilerine olan güveni sağlandığında toplumla kaynaşmaları ve intibaklarının sağlanması da kolay olacaktır. Böylelikle engelli bireyin ailesi ve çevresi -zaten işe yaramaz- olarak kabul ettikleri ön yargılarından da kurtulmuş olacaktır.
Engelliler içinde özellikle zihinsel engelli bireyler, geç ve güç öğrenmeleri ve öğrendiklerini de çok çabuk unutmaları yüzünden iş yerlerine kendilerini kolay kabul ettirememektedirler. Bu yüzden hazırlanan proje, zihinsel engelli bireyi bir anlamda kendi işinin patronu yapmakta ve kendi iradesine göre karar alıp vermede özgür bırakmaktadır. Ayrıca proje zihinsel engelli bireyin ailesinin de bu işin öğrenmesini ön görmektedir. Böylelikle aile mum yapımında ve pazarlanmasında zihinsel engelli bireye yardımcı olacak ve zihinsel engelli bireyin istihdama katılmasının sürekliliğini sağlamış olacaktır.
Sosyal Hizmet Uzmanı Yaşar GÜNEŞ, -Anlatırsanız unuturum, Gösterirseniz hatırlarım, Yaptırırsanız öğrenirim- Çin atasözünün kendilerine ilham verdiğini belirterek, kurumda onlara her gün bilişsel, kişisel, sosyal, psikolojik, el ve kavramsal becerilerini gösterip öğrettiklerini, bu yüzden öğrendikleri bu becerileri sergileyebilecekleri ve özellikle de genelleyebilecekleri imkanı bu proje ile onlara verdik ve sonucu bizler de sizler kadar merak ediyoruz, dedi.
Törende kısa bir konuşma yapan ZİÇEV Başkanı Rukiye Güneş, engelli bireylerinde yaşantılarımızda yer aldığını hatırlatarak -dünyanın en saf ve temiz varlıklarının olduğu yerde sizlerle birlikte olmaktan dolayı onur duyuyoruz, dedi. Yaklaşık 500 kadar jel mum yapan öğrencilerin sertifikalarını yetkililer alkışlar içinde takdim ettikten sonra yapılan ürünlerin standını gezerek ürünlerden satın aldılar. Zihinsel engellilerin hazırladıkları halk oyunları gösterileri de ilgi ile izlendi.