info@ellidokuz.com
Dolar Alış
:
32.4527
Dolar Satış
:
32.5111
Euro Alış
:
34.8255
Euro Satış
:
34.8882
Aranıyor, lütfen bekleyiniz...

Esenler de Yeni Bir Gelenek Başladı

Esenler Belediyesi Ramazan Etkinlikleri alanında kurulu bulunan Anadolu Sokağı nda her gece bir il derneği standı "Sahur Yemeleri" düzenleniyor.

Eskiden Anadolu'nun bir çok yöresinde uygulanan "Köy Yemeleri"ne benzer "Sahur Yemeleri"nde Sivaslı Mardinliyle Rizeli Çorumluyla sahur vakti aynı sofrayı paylaşmanın hazzını yaşıyor.
 
"Kültürler gelenekleriyle yaşar", "Geleneği olmayanın geleceği de olmaz" gibi gerçeklerden hareket eden Esenler Belediyesi, Esenler'de bir Ramazan kültürü oluşturmaya çalışıyor. Bu amaçla, Çocuk İftarı, Gençlik İftarı, Anadolu İftarı, Mahalle İftarı, Yetim İftarı gibi farklı projelerle Esenler halkına dolu dolu bir Ramazan yaşatan Esenler Belediyesi, Dörtyol Meydanı'ndaki etkinlik alanında da Sahur Yemeleri başlattı. Eskiden Anadolu'nun birçok yöresinde Ramazan'da ve dini bayramlarda birkaç komşu köyün birleşmesiyle verilen ve adına "Köy Yemeleri" denilen toplu yemek programlarına benzer uygulama Esenler'de sahurda yaşanıyor. Etkinlik alanında Türkiye'nin her bölgesinden çok sayıda il derneğinin stantlarından oluşan Anadolu Sokağı iftardan sahura kadar tıklım tıklım. 
 
Her derneğin kendi yöresine ait gelenek, görenek, yeme, içme ve folklorik değerlerini sunduğu stantların önünde her gece, bir il derneğinin ev sahipliğinde "Sahur Yemeleri" yapılıyor. Ev sahibi dernek kendi yöresinin en meşhur yemeği ile misafirlerini ağırlarken, diğer komşu dernekler de bölgelerinden damak tatlarıyla destek veriyor. Tokat'ın çemeni, Çorum'un iskilip dolması, Kastamonu'nun etli ekmeği, Sivas'ın madımağı, Antep'in baklavası, Yozgat 'ın arabaşısı, Adıyaman'ın çiğ köftesi, Erzurum'un cağ kebabı, Sinop'un keşkeği, Mersin'in tantunisi, Edirne'nin ciğeri, Kayseri'nin mantısı, Tekirdağ'ın köftesi, Malatya'nın kayısısı, Diyarbakır'ın karpuzu, Giresun'un fındığı, Rize'nin çayı kısacası Türkiye'nin tüm tatları aynı sofrada buluşuyor. Anadolu Sokağı'nda tam bir Anadolu rüzgârı estiren programlarlarda, sofradaki güzelliklere hoş sohbetler ekleniyor. Değişik illerden dernek başkan, yönetici ve üyeleri diğer derneğe misafir olarak birbirleriyle kaynaşıyor, dostluk ve arkadaşlıklar pekişiyor. Türkiye'nin tüm renklerini yansıtan Anadolu Sokağı'ndaki "Sahur Yemeleri"nde Sivaslı Mardinliyle, Rizeli Çorumluyla, Trakyalı Yozgatlıyla, Gümüşhaneli Karabüklüyle sahur vakti aynı sofrayı paylaşmanın hazzını yaşıyor. Sahur Yemeleri'ne gece Esenler Belediyesi etkinlik alanındaki kültür programlarını takip eden çok sayıda milletvekili ve siyasiler de katılıyor.
 
İŞTE BİZ BUYUZ
Sahur Yemeleri'ne her gece Esenler Belediye Başkanı M. Tevfik Göksu da katılıyor. Dörtyol Etkinlik Alanı'ndaki kültür programlarının bitiminde tek tek dernek stantlarını gezen Belediye Başkanı Göksu, Sahur Yemeleri'nde Esenlerli hemşehrileriyle aynı sofraya oturuyor ve onlarla hasbihal ediyor. Sahur yemeğinden önce kısa bir konuşma yapan Başkan Göksu özetle misafirlere şunları söylüyor: "Belediyemizin önderliğinde, sizlerin desteği ile kendiliğinden güzel bir gelenek oluştu. Şu meydanda herkes kardeş kardeş sahurunu yapıyor. Bir tarafta Trabzonlu, bir tarafta Edirneli, bir tarafta Çorumlu, bir tarafta Amasyalı. Ordu, Rize, Çankırı, Giresun, Malatya, Bayburt, Erzurum… Herkes burada. Kardeşlerim işte biz buyuz. Bizim özümüz bu, sözümüz bu. Aynı dağın yeli, aynı Allah'ın kuluyuz, biz kardeşiz. Etle tırnak gibiyiz. Oynanan oyuna bu millet gelmedi, bundan sonra da gelmeyecek inşallah. Her akşam bir mahallede mahalleli kardeşlerimizle iftardayız. Dörtyol Meydanı'nda her akşam bir Anadolu'yu mayalayan büyüğümüzü anıyoruz, orada birlikteyiz. O programlardan sonra burada sizlerle sahurda birlikteyiz. Esenler bu güzel iftarlarla, programlarla, sahurlarla anılacak. Esenler'de güzel bir Ramazan geleneği oluşacak. Katkılarınızdan dolayı hepinize şükranlarımı sunuyorum."
 
Esenler Belediyesi'nin Ramazan konsepti "Birlikte daha iyiyiz" sloganına uygun olarak hayata geçen Sahur Yemeleri, birlikte yenilen yemek, içilen çay ve edilen hoş sohbetlerin ardından gece 03.00 sıralarında sona eriyor, Esenler'deki Anadolu Sokağı'nın ışıkları yavaş yavaş sönüyor ve herkes evinin yolunu tutuyor.