info@ellidokuz.com
Dolar Alış
:
32.4742
Dolar Satış
:
32.5327
Euro Alış
:
34.7084
Euro Satış
:
34.7710
Aranıyor, lütfen bekleyiniz...

Gemide grev

Tekirdağ dan Mısır a çimento taşıyan Panama bandıralı Bulk Trader isimli kuru yük gemisinde görevli 25 işçi, 6 aydır maaşları ödenmediği gerekçesiyle gemiyi Tekirdağ ın yaklaşık 1 mil açıklarında demirleyerek grev yapmaya başladı.

Alınan bilgilere göre, Hintli FIS Schıffffahrt GMBH firmasına ait Panama bandıralı Bulk Trader isimli kuru yük gemisi acente aracılığıyla Tekirdağ dan Mısır a çimento götürmek üzere Tekirdağ Akport Limanı na geldi. Kısa bir süre sonra Bangladeş uyruklu gemi kaptanı, beraberindeki Hindistan, Myanmar ve Burma vatandaşı 25 mürettebatıyla Trakya Çimento Sanayi ve Ticaret A.Ş den (TRAÇİM) aldığı 9 bin 580 metrikton çimentoyu Mısır a götürmek üzere denize açıldı.
Mürettebat, 6 aydır maaşlarının alamadıkları için çalıştıkları şirketi protesto etmek amacıyla gemiyi Tekirdağ ın yaklaşık 1 mil açıklarında demirledi. Mısırlı şirket yetkilileri, bir hafta içinde kendilerine ulaşmayan çimento yükü için Türkiye deki aracı firmayı arayarak geminin durumu sordu. Öte yandan çimento firması TRAÇİM de geminin teslim aldığı yükü zamanında ulaştırmadığı için 453 bin dolar zarara uğradığı öne sürerek Denizcilik İhtisas Mahkemesine başvurdu. Mahkeme, yaptığı inceleme sonucunda geminin 15 gündür denizde demirli bir şekilde beklediğini belirledi.
Mahkeme, Panama bandıralı Bulk Trader isimli kuru yük gemisinin içindeki çimentonun yüksek nem oranından bozulmasını önlemek için çimentonun yüklendiği limana geri boşaltılmasına hükmetti. Mahkeme tebliğinin Tekirdağ Liman Başkanlığına ulaşması üzerine Liman Başkanlığı, gemi kaptanıyla irtibata geçerek mahkemenin kararını açıkladı ve yükün boşaltılması gerektiğini bildirdi. Ancak Bangladeş uyruklu gemi kaptanı limana yanaşmak istemedi. İşçilerin maaşlarının ödenmesini isteyen kaptan limana yanaşmayınca Denizcilik İhtisas Mahkemesi "İhtiyati tedbir" ve "Geminin seferden men edilmesi" kararını uygulamak üzere operasyon kararı aldı.
SAHİL GÜVENLİK OPERASYON DÜZENLEDİ
Mahkemenin kararının ardından Liman Başkanlığı, Sahil Güvenlik Komutanlığı, Akport Liman İşletmesi A.Ş. ve davacı firmanın avukatlarından oluşan bir ekip, 3 gemiyle sabaha karşı Panama bandıralı gemiye operasyon düzenledi. Herhangi bir direnişle karşılaşmayan ekip, römorkörler yardımıyla ve halatlarla limana çekildi. Gemi içerisinde 9 bin 580 metrikton çimentoyu AK Port Liman ına boşaltıldı. Mahkeme kararıyla seferden men edilen geminin açıkta demirlemesi sağlandı ve boşaltılan yük, başka bir kuru yük gemisine yüklenerek Mısır a ulaştırıldı.
Tekirdağ ın yaklaşık 1 mil açığına demirleyen işçiler, başlatılan hukuki süreç nedeniyle adli tatilin sona ermesini bekliyor. Grev nedeniyle işçilerin maaşlarının ödendiği ve gemiye kumanya gönderildiği bildirildi. Tekirdağ açıklarında bekletilen gemideki mürettebat, ülkelerine dönmek için adli tatilin ardından Tekirdağ 1. Asliye Hukuk Mahkemesinde görülecek davanın sonucunu bekliyor.

Uluslararası Deniz Taşımacılığı kuralları gereğince gemiden ayrılmalarına izin verilmeyen personel, gemide günlük temizlik işleriyle makine dairesindeki motor ve işleyen aksamının kontrollerini yapıyor.