info@ellidokuz.com
Dolar Alış
:
32.3091
Dolar Satış
:
32.3673
Euro Alış
:
34.6230
Euro Satış
:
34.6854
Aranıyor, lütfen bekleyiniz...

Herşeyin Başı Sağlığın Başı Aşı

Aşılamanın amacı kişiyi ve toplumu aşı ile önlenebilir hastalıklara karşı korumaktır. Bağışıklama çalışmaları dünyada ve ülkemizde aşı ile korunabilir hastalıkları ve buna bağlı ölümleri büyük oranda önlemiştir.

 

Dünya Sağlık Örgütü Avrupa Bölgesi, 2005 yılında, aşılamanın desteklenmesini savunmak için “Aşı Haftası” yapılmasına karar vermiştir. Böylece ilk “Aşı Haftası” Ekim 2005 tarihinde yapılmıştır. Bu kapsamda 2011 yılına kadar düzenlenen beş “Avrupa Aşı Haftası” etkinliğine Ülkemiz de katılmıştır.
 
23 Nisan – 30 Nisan 2011 tarihleri arasında düzenlenmesine karar verilen altıncı “Avrupa Aşı Haftası”nda ana tema bağışıklamanın hedeflerine ulaşılmasının ne kadar önemli olduğunun vurgulanması olarak belirlenmiştir. Altıncı Avrupa Aşı Haftası etkinliklerine, Makamın 20 Nisan 2011 tarihli ve 13604 sayılı olurları ile 50 ülke ile birlikte Ülkemizin de katılmasına karar verilmiştir.
 
Bilindiği gibi Ülkemizde Genişletilmiş Bağışıklama Programı (GBP) kapsamında başarılı çalışmalar yapılmıştır. Aşılama kapsayıcılık hızları gittikçe yükselmiş, bağlı olarak aşı ile korunulabilir hastalıkların morbidite ve mortalite hızlarında belirgin düşüşler olmuştur.
 
Aşı haftası nedeniyle İl Sağlık Müdürlüğümüz tarafından oluşturulacak gezici ekipler ise yapacakları saha taramaları yoluyla aşılama hizmetlerine yeterince ulaşamayan gruplara ulaşacak ve eksik aşılı çocukların tespit edilerek aşılanmalarını sağlayacaktır. Aile Hekimleri tarafından eksik aşılı olan bebekler ve çocukların aşılarının tamamlanması sağlanacaktır.
 
Ülkemizde yürütülen etkinliklerde temel amaç toplumun aşılama konusundaki duyarlılığını arttırmak ve eksik aşılı çocukların aşılanmalarını sağlamaktır. Sağlık Bakanlığımızın yürüttüğü başarılı çalışmalarla aşılama oranlarımız yükselmiş ve aşı ile korunabilir hastalık sayılarında önemli azalmalar olmuştur. Avrupada kızamık hastalığını elimine eden ilk ülke olma yolunda kararlı adımlarla gidilmektedir. Neonatal Tetanozun önlenmesinde önemli başarılar kaydedilmiş olup 2009 yılında Neonatal Tetanoz ve Maternal Neonatal Tetanozun elimine edildiği belgelenmiştir. Ayrıca 2009-2010  eğitim-öğretim yılında okullarda yürütülen yoğun aşılama faaliyetleri neticesinde ilköğretim ve ortaöğretime devam eden tüm öğrenciler Td,Polio,KKK aşıları ile aşılanmış ve 2010-2011 yılında İlköğretim 1.sınıflara DaBT-IPA ,KKK 8.sınıflara Td aşısı yapılarak Difteri, Boğmaca, Tetanoz, Polio, Kızamık, Kızamıkcık, Kabakulak  hastalıklarına karşı bağışıklanma  yapılmaktadır. Risk grubuna dahil olan kişilerin Hepatit B hastalığına karşı aşılama çalışmaları devam etmektedir.
 
Hepatit-B Risk Grupları:
Hasta ve hasta çıkartıları ile teması bulunan tüm sağlık personeli,
Sağlık çalışanlarının yetiştirildiği tıp fakülteleri, diş hekimliği fakülteleri, sağlık meslek yüksekokulları vs. öğrencileri,
Hemodiyaliz hastaları,
Sık kan ve kan ürünü kullanmak zorunda kalanlar,
Damar yoluyla uyuşturucu kullananlar,
Hepatit B taşıyıcısı ile aile içi temaslılardan aşısız olanlar,
Çok sayıda cinsel eşi olanlar ve para karşılığı cinsel ilişkide bulunanlar,
Homoseksüeller,
Hepatit B dışında kronik karaciğer hastalığı olanlar,
Cezaevleri ve ıslahevlerinde olanlar,
Endemik bölgelere seyahat edenler,
Berberler-kuaförler, manikür-pedikürcüler
Zihinsel özürlü bakımevlerinde bulunanlar,
Yetiştirme yurtlarında bulunan kişiler,
İtfaiye personeli,
Askerler (yüksek risk altındakiler),
Polis memurları (yüksek risk altındakiler),
Kazalarda ve afetlerde ilk yardım uygulayan kişiler,
Bu risk gruplarının dışında, hekimin yüksek risk nedeniyle aşı yapılmasını uygun bulduğu kişilere sağlık kuruluşlarında aşı uygulaması yapılacaktır.
 
Bebeklerin ve çocukların aşısı eksik olanlar derhal Aile Hekimlerine başvurarak aşılanmasını sağlanması hastalıklara karşı korunmaları için önem arz etmektedir. 
Sağlıklı güzel günlere aşı ile  elele...
 
T.C TEKİRDAĞ VALİLİĞİ SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ
23 NİSAN-30 NİSAN 2011 AŞI HAFTASI
 
Sağlıklı bir geleceğe doğru çocuklarımızla birlikte sağlıklı adımlar atmak için çocuklarımızın aşılanmasını sağlayalım.