info@ellidokuz.com
Dolar Alış
:
32.4527
Dolar Satış
:
32.5111
Euro Alış
:
34.8255
Euro Satış
:
34.8882
Aranıyor, lütfen bekleyiniz...

Kendi Adına Çalışan Engellilere 5 Yıl Erken Emekli Olma Hakkı Getirdik

Kısa açıklama yazınız

 

Sağlıklı insanların bile hayatta karşılaştığı sorunlarla başa çıkmakta zorlandığı göz önüne alınırsa, engelli bireylerin tüm bu sorunlara ek, başka sorunlarla da mücadele etmek zorunda kaldığı daha net olarak görülecektir.
 
Onların yaşadığı problemlerin ortadan kaldırılması ya da minimum seviyede tutulması ise başta siyasi kimliği olan bizlerin daha sonra da sağlıklı tüm bireylerin öncelikli görevidir. Bu görev bilinciyle AK Parti olarak;
 
Özel sektörde çalıştırılan engelli işçilerin sigorta primlerinin tamamının devlet tarafından karşılanmasını sağladık. Kendi adına çalışan engellilere 5 yıl erken emekli olma hakkı getirdik. Engellilere ait bir evin, emlak vergisinden muaf olmasını sağladık. Bakıma muhtaç engelli çocuğu olan kadın sigortalılara erken emeklilik hakkı tanıdık. Engelliler için üretilen her türlü araç ve gereci, KDV’den muaf hale getirdik.
 
1. derecede engelli yakını olan devlet memurlarının, engelliler için eğitim imkânı bulunan yerlere öncelikli olarak atanmalarını, yasal değişiklikle sağladık. 1. derecede engelli yakını bulunan kamu çalışanlarına, günde 1 saat bakım izni verilmesini sağladık. Çalışamayacak durumda olan ya da iş bulamayan engellilere bağlanan aylıkları % 200-300 oranlarında artırdık. Evde bakılamayan ileri derecedeki engelliler için hizmet veren “Bakım ve Rehabilitasyon Merkezi” sayısını 21’den 49’a çıkardık.
 
Evde bakılan her engelli birey için, bakanlara (anne, abla, teyze vs.) bir asgari ücret tutarında aylık bağladık. Bunun yıllık maliyetinin yaklaşık  1.7 milyar lira olduğu ve  Halen 300.000 engelli bireyin bu uygulamadan yararlandığı hesaba katılırsa sanırım hizmetin büyüklüğü daha kolay  anlaşılacaktır.
 
Engelli aylığı almak için 2 yıl beklemeye son verdik. Önceden engelli vatandaşlarımız, hastanelerden rapor aldıktan sonra engelli aylığı almak için 2 yıl bekliyorlardı. Artık engelli vatandaşlarımızın raporları ulaştıktan sonra 1 ay içinde aylıklarını bağlıyoruz.
 
Engelli vatandaşlarımız, sosyal güvencelerden mahrumdu. 5378 sayılı Özürlüler Kanunu’nu ve uygulamasına yönelik 15 yönetmeliği çıkararak, 1.500 sayfalık Engelliler Hukuku oluşturduk.
 
İktidarımızla birlikte özel eğitime muhtaç tüm engellilerin; özel eğitim ve rehabilitasyon merkezlerindeki ücretlerini, devlet tarafından karşılamaya başladık.
 
Engellilerin eğitim ve rehabilitasyon kurumlarına taşınması artık devlet tarafından yapılıyor. Engelliler, yardımcı personel desteğinde evden alınıp eve bırakılıyor. Eğitim gören özürlü sayısını 10 kat artırdık. Bakıma muhtaç engelli çocuğu bulunan annelere, 5 yıla kadar erken emekli olma imkânı sağladık.
 
Parti olarak başarılarımızın gizemini soran herkese verdiğimiz cevabı burada tekrar hatırlatmak isterim. Yaptığımız işler vesilesi ile ulaştığımız hiçbir başarıyı yeterli görmüyor, her zaman daha fazlasını yapabileceğimiz düşünerek çalışıyoruz.
 
Bu vesileyle, tüm engelli kardeşlerimizin Dünya Engelliler Haftasını kutluyor, bu hafta münasebetiyle düzenlenecek tüm etkinliklerin engelli bireylerin hayatını kolaylaştırması amacına hizmet etmesini temenni ediyorum.
 
Özlem Yemişçi
Tekirdağ Milletvekili