info@ellidokuz.com
Dolar Alış
:
32.4527
Dolar Satış
:
32.5111
Euro Alış
:
34.8255
Euro Satış
:
34.8882
Aranıyor, lütfen bekleyiniz...

Kıbrıs Gazileri O Günleri Adeta Yeniden Yaşadılar

Tekirdağ’ın Çerkezköy ilçesinde Türkiye Muharip Gaziler Derneği Çerkezköy Temsilciliği, ’İkinci Barış Harekatı’ konulu konferans verdi.

Kıbrıs Şehit Aileleri ve Malül Gaziler Derneği Başkanı Ertan Ersan, o yıllarda büyük eziyetler çektiğini söyleyerek yaşadıklarını anlattığı esnada salonda duygu dolu anlar yaşandı.
 
Tekirdağ’ın Çerkezköy ilçesinde Şehit Aileleri ve Malul Gaziler Derneği Başkanı Ertan Ersan, Çerkezköy Halk Eğitim Merkezi’nde Kıbrıs Barış Harekatı konulu konferans verdi. Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başlayan programda açılış konuşmasını yapan Çerkezköy Kaymakamı Metin Kubilay, “Bu programı düzenleyen Türkiye Muharip Gaziler Derneği Çerkezköy Temsilciliği’ne teşekkür ediyorum. Altı aydır görevdeyim ve temsilcilikte bulunan arkadaşlarımızın çok önemli çalışmalara imza attıklarını görüyorum. Vatanımızı şehitlerimize ve gazilerimize borçluyuz. Sizlerin sayesinde bu koşullarda hayatımızı sürdürüyoruz. Sizlere ne kadar teşekkür etsek azdır” diye konuştu. Şehit ve gazileri saygı ve minnetle andıklarını kaydeden Kubilay, “Gençlerimizi ve çocuklarımızı daha iyi bilinçlendirmeliyiz. Burada öğrenecekleri bilgileri hayatı boyunca unutmayacaklar” dedi. 
 
"16 YAŞINDA GÖNÜLLÜ ASKER OLDUM"
 
Programda Kıbrıs Gazileri Yaşar Negis, Hüseyin Topuzlu, Fevzi Çoşkun ve Mehmet Er savaşta yaşadıklarını katılımcılarla paylaştı, Kıbrıs Şehit Aileleri ve Malül Gaziler Derneği Başkanı Ertan Ersan Kıbrıs gazilerine madalya ve onur belgesi verdi. 
 
16 yaşında gönüllü asker olduğunu, 9 yıl 3 ay askerlik yaptığını belirterek konuşmasına başlayan Kıbrıs Şehit Aileleri ve Malül Gaziler Derneği Başkanı Ertan Ersan, “18 yıl Cumhurbaşkanlığı danışmanlığı yaptım. Ayrıca 40 yıldır dernek içinde yer alıyorum ve 19 yıldır da Derneğimizin Genel Başkanlığını yapmaktayım. Bizler vatan aşkı ile uğraş içindeyiz” diye konuştu. 
 
Çocukluğunda Kıbrıs’ta yaşadıkları zorlukları anlatan Ersan, “Biz okula gittiğimiz zaman İngiliz bayraklarını göklere çekerdik. İngiliz kraliçesi için marş okurduk. Bize İstiklal Marşımızı öğretmediler. Kimsenin evinde Türk bayrağı yoktu. Dışarıda eline Türk bayrağı aldığın zaman İngiliz askerleri seni hapse gönderirdi. Bir arkadaşım akademi lisesinde okurken İngiliz bayrağını indirip Türk bayrağını astıktan sonra İngilizler tarafından zindana atıldı. 10 yaşındayken Rum çocukları ile futbol maçı yapardık. Top oynarken birbirimizin ayağına kasti vururduk. Çünkü birbirimizden hiç hoşlanmazdık” dedi. 
 
1 Ağustos 1958’de Rumlarla mücadele etmek için Türk Mukavemet Teşkilatı’nı kurduklarını dile getiren Ersan, "Türk askeri adaya gelerek teşkilat üyelerine silah ve harp eğitimi verdi. Kamyon içinde kömür ve otların içinde silahlar gelerek kasaba ve köylere dağıtıldı. Bizler bunları yaşadık, çok zor günlerdi’’ ifadelerini kullandı. 
 
Makarios’un 13 Aralık 1959’da bağımsız Kıbrıs Cumhuriyeti'nin Cumhurbaşkanlığı’na seçildiğini ve yardımcılığına ise Türk toplumundan Fazıl Küçük’ün getirildiğini kaydeden Ersan, “Makarios 1959 yılında amcamın oğlunu şehit etti. 15 Aralık’ta Atatürk’ün bulunduğu anıta kurşun yağdırdılar. Makarios döneminde Rumlar 130 köyü yaktılar ve 30 bin Türk’ü göçebe hayata zorladılar. 23 Aralık 1963’te hastanede 25 Türk yataklarından kayboldu. Boğazları kesilmiş, vücutları bir kamyona koyulup kıyma makinesinde kıyıldıktan sonra çukurlara gömülmüşlerdi. Bizler o 25 arkadaşımızı halen arıyoruz” dedi. 
 
"TÜRK OLDUĞUM İÇİN İŞKENCE GÖRDÜM"
 
19 Mart 1971’de 7 Rum askeri tarafından yakalandığını ve işkence yapıldığını gözleri yaşararak anlatan Ersan, “Bir gün evime giderken 7 Rum tarafından durduruldum. Bana kimliğimi sordular. Ben de Türk olduğumu ve Rumlar tarafından iyi tanındığımı söyledim. Bana bir gün boyunca işkence yaptılar ve beni öldü diye bıraktılar. 18 gün boyunca hastanede yattım. Kısaca Rumlar tarafından Türk olduğum için işkence gördüm. 15 Temmuz 1974'te Kıbrıs Rum Milli Muhafız Birliği'ne bağlı birlikler, Enosis'i gerçekleştirmek amacıyla Yunanistan'daki cunta yönetiminin planladığı bir darbe düzenledi. Makarios Malta'ya, ardından Londra'ya kaçtı” diye konuştu. 
 
Ertan Ersan, yıllarca Rum saldırılarına karşı yokluklar içinde direnen Kıbrıslı Türklerin var oluş mücadelesini verirken Türkiye’ye güvendiğini, Türkiye’nin gerçekleştirdiği Barış Harekâtı’yla da bağımsızlığına kavuştuğunu kaydetti. Cenevre'de sürdürülen görüşmeler sırasında anlaşmanın mümkün olmadığı kanaati kesinleşince harekâtın yeniden başlatılacağı anlamına gelen 'Ayşe Tatile Çıksın' parolasını Türk Dışişleri Bakanı Turan Güneş'in, Başbakan Bülent Ecevit'e bildirdiğini ifade eden Ersan, "Türk birlikleri 14 Ağustos'ta başkent Lefkoşa'ya, 15 Ağustos'ta Lefke ve Magosa'ya girdi. Temmuz 1974’de Türk askerlerinin Kıbrıs’a çıktığı çıkartmayı kelimeler ile anlatamam. Kıbrıs halkı çok direndi, Kıbrıs halkının tümü gazidir. Kadınları gece tünel kazarken, erkekler ise gündüzleri tünel başında nöbet tutardı” dedi. 
 
Konuşmaların ardından Kıbrıs Şehit Aileleri ve Malül Gaziler Derneği Başkanı Ertan Ersan’a, Kıbrıs Şehit Aileleri Derneği Yöneticileri Meral Ertan ve Taşkan Önsal'a protokol üyeleri tarafından plaket takdim edildi. Programa Çerkezköy Kaymakamı Metin Kubilay, Çerkezköy Tugay Komutanı Mehmet Ozan, Çerkezköy Merkez Komutanı Piyade Binbaşı Şener Çelik, Veliköy Belediye Başkanı Hanifi Belindir, MHP Çerkezköy Belediye Başkan Adayı Koray Önsel, Çerkezköy İlçe Milli Eğitim Müdürü Ahmet Hamdi Zenginal, Türkiye Sakatlar Derneği Çerkezköy Şube Başkanı Hayrettin Çetinkaya, Türkiye Muharip Gaziler Derneği Çerkezköy Temsilcisi Hasan Hüseyin Yarlıgan ve üyeler, Sakatlar Derneği üyeleri ile öğrenciler katıldı.