info@ellidokuz.com
Dolar Alış
:
32.4747
Dolar Satış
:
32.5332
Euro Alış
:
34.8231
Euro Satış
:
34.8859
Aranıyor, lütfen bekleyiniz...

Kiraz Üreticilerinin Zararı Karşılanacak mı

CHP Tekirdağ Milletvekili Emre Köprülü Soruyor.

CHP Tekirdağ milletvekili Emre Köprülü,son günlerde yağışlar nedeniyle zarar gören kiraz üretimi ve mağdur olan çiftçilerin zararının tanzimi için,Tarım Bakanı M.Mehdi Eker’in yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi.Emre Köprülü önergesinde;
“ Yaklaşık 50 yıldır adına festivaller düzenlenen, Tekirdağ kirazını yağmur vurdu. 5-8 Haziran tarihlerinde 50. Uluslararası Tekirdağ Kiraz Festivalini gerçekleştirdiğimiz şu günlerde aşırı yağmur kiraz bahçelerine büyük zarar verdi. Dünyada ve Türkiye’de ayrı bir öneme sahip olan Tekirdağ kirazı; özellikle başta Şarköy Çınarlı olmak üzere, üretimi yapılan bölgelerde, etkili olan şiddetli yağmur ve dolu nedeniyle zarar görmüştür.
 
Zarar gören alanlarda inceleme yapan Şarköy İlçe Tarım Müdürlüğü yetkililerinin kiraz ağaçlarının bulunduğu bahçelerde inceleme yaptıkları, üreticilerle görüştükleri ve hasar tespiti yaptıkları belirtilmiştir.
Yağış nedeniyle zedelenmenin fazla olduğunu, ürünün kalitesi ve fiyatının etkileneceğini belirten ve daldaki kirazın yarıdan fazlasını kaybettiklerini ifade eden üreticilerimiz zararlarının karşılanmasını beklemektedirler. Aşırı yağışların devam etmesi sonucu daldaki tüm kirazın çöpe gitmesinden endişe eden ve zaten borçları olan kiraz üreticilerimiz, daha da fazla zarara uğrayacaklarını belirtmektedirler.
Bu bağlamda;
1.     Şarköy başta olmak üzere Tekirdağ ekonomisinde önemli yer tutan Kiraz bahçelerinin aşırı yağış ve dolu sebebiyle hasar alması sonucu zor durumda kalan üreticilerimizin zararlarının karşılanması için bir çalışmanız olacak mı?
 
2.     Hasar sonrası Şarköy İlçe Tarım Müdürlüğü yetkilileri tarafından yapılan inceleme sonucunda tutulan rapor nedir? Bu inceleme sonrası Bakanlık olarak zaten kredi borçları olan üreticilerimizin borçlarını ertelemek adına bir girişimde bulunacak mısınız?” Dedi.
Kaynak : Murat Ürtekin