info@ellidokuz.com
Dolar Alış
:
32.4527
Dolar Satış
:
32.5111
Euro Alış
:
34.8255
Euro Satış
:
34.8882
Aranıyor, lütfen bekleyiniz...

Kırsal Alanda Kadın Çalıştayı Ferhadanlı Köyünde Yapıldı

Vali Zübeyir KEMELEK ve Eşi Zehra KEMELEK’in Katılımı ile İlimize Ferhadan’lı köyünde Kırsal Alanda Kadın Çalıştayı Sonuç Değerlendirme Toplantısı Düzenlendi.

Vali Zübeyir KEMELEK ve Eşi Zehra KEMELEK’in Katılımı ile İlimize Ferhadan’lı köyünde Kırsal Alanda Kadın Çalıştayı Sonuç Değerlendirme Toplantısı Düzenlendi.

Vali Zübeyir KEMELEK, toplantıda yaptığı konuşmada, yaklaşık 40 yıl önce Türkiye’de nüfusun yüzde 70'ini köyde yaşayan insanlar, yüzde 30'unu da şehirde yaşayan insanların oluşturduğunu söyledi. Günümüzde bu oranın değiştiğini ve köyde yaşayan insanların genel nüfusun yüzde 30'unu oluşturduğunu  ”Şimdi hiçbir köyde tarlalar enine veya boyuna büyümüyor, bu mümkün değil. Ama insanlarımız sürekli çoğalıyor. Dolayısıyla, köyler artık daha büyük nüfusu taşıyamaz oldu” dedi.

Vali Kemelek  konuşmasında; Trakya’da tarımsal üretimin iyi durumda olduğunu ve dolayısıyla bu bölgedeki çiftçilerin birçok yere göre daha iyi kazandığını belirterek, ”Ama bir gerçek var, bu kadar nüfusu köyler taşımıyor. Yani tarım ve hayvancılıkla ilgili yapılacak şeyler sınırlı, miras yoluyla da araziler bölünüyor. Tabi bununla ilgili birçok yasal çalışmalar var, 20 dönümden daha aşağıya düşürülmüyor ona bir engel konuldu” diye konuştu.

Vali Zübeyir KEMELEK Köy halkının yapılan toplantıya büyük ilgi göstermelerinden son derece memnun olduğunu dile getirerek kırsal alanda yaşayan kadınların sorun ve isteklerini dinleyerek bu sorunların giderilmesi için ilgili il müdürlerine gerekli talimatları verdi.

Tekirdağ Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Erdem KARADAĞ da, yaptığı konuşmada, düzenlenen bu çalıştayda, kırsalda çalışan kadın çiftçilerin bir araya getirilmesi, mevcut durumlarının tespit edilmesi, sorunların tartışılarak çözüm yollarının geliştirilmesi ve belirlenen önerilerin hayata geçirilmesinin hedeflendiğini söyledi.

Toplantıda, Namık Kemal Üniversitesi. Halk Sağlığı Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Gamze Varol Saraçoğlu, çalıştay ile ilgili bir sunum gerçekleştirdi.

Yrd. Doç. Dr. Gamze Varol Saraçoğlu, yaptığı sunumda, kırsal alanda kadın, kırsal alanda kadının tarımsal üretimde ve pazarlamadaki rolü, tarım ve doğal kaynaklar, kırsal alanda kadının istihdamı ve örgütlenmesi ve sosyal güvenlik gibi konulara değindi.

Tekirdağ TÜarık ve Köy işleri müdürlüğü Ferhadanlı köyü tarım danışmanı ziraat mühendisi Ebru Doğrucan’ın sunumu yaptığı Kadın Çalıştayı toplantısında, kadın çiftçilerden Halime Hızlı, Hatice Karabaş, Köy Muhtarı Orhan Akbaş, tarımsal kalkınma kooperatifi başkanı Ahmet Günay, Tarım İl Müdürü Erdem Karadağ, birer konuşma yaptılar. Kadın çalıştayına katılanların işsizlik, sosyal güvence, süt parası, mazot ve gübre fiyatlarının yüksek olması dile getirildi. Genç kadınların Vali Zübeyir Kemelek’ten köyde bilgisayar kursu açılması talebi oldu. Toplantıya, NKÜ Rektör yardımcıları, Prof. Dr. İhsan Soysal, Prof. Dr. Burhan Arslan, Tekirdağ Ziraat Odası bAşkanı İmdat Saygı, Tekirdağ Süt Birliği Başkanı Şerif Baykut, Edirne’den Dr. Sami Süzer, Güney Kore Tarımsal araştırma uzmanı Dr. Chon-Woo Lee, İl Müdür yardımcısı Hüseyin Kantar, Şube Müdürü Nevcmettin Köşkeroğlu, Cemal Özsu, İl Laboratuar müdürü Mehmet Emin Turgut, Bağcılık araştırma müdürü Dr. Yılmaz Boz, ile davetliler katıldı.