info@ellidokuz.com
Dolar Alış
:
32.4551
Dolar Satış
:
32.5136
Euro Alış
:
34.6559
Euro Satış
:
34.7183
Aranıyor, lütfen bekleyiniz...

Komşu Yunanistan Misafirleri İle Tekirdağ Işıklar Köyünde İftar Yapıldı

Tekirdağ Işıklar Mahallesinden mübadele yıllarında Yunanistan’ın Selanik iline gidip orada yeni Rodosto’yu (Yeni Tekirdağ) kuran Rum mübadillerin 2. ve 3. kuşak torunları, atalarının yaşadıkları topraklarda düzenlenen iftar programına katıldılar.

Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak düzenlenen “Mübadele Buluşması”nda ata topraklarına gelen misafirleri karşılayıp sohbet etti. Ortak geçmişe ait açıklamalarda bulunan Başkan Albayrak, Yunanistan ve Türkiye’yi temsilen güvercin uçurarak iki ülke için dostluğun devamını diledi. 

Tekirdağ Büyükşehir Belediyesinin Selanikliler Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği ile düzenlediği Işıklar köyünde düzenlenen “Komşunun İftarı” programı vatandaşlar tarafından büyük ilgi gördü. Her iki ülkede yaşayan vatandaşlar “Komşunun İftarı” programı ile aynı sofrayı paylaşmanın mutluluğunu yaşadılar. İftar öncesi tarihi Rum evlerini gezen, eski fotoğraflara bakan ve tarihi anıtları inceleyen heyet atalarının yaşadıkları topraklarda duygusal anlar yaşadılar. 

DEDELERİMİZ IŞIKLAR’I “VATAN” OLARAK ANLATIYORLARDI 

Işıklar Mahallesinde olmaktan büyük mutluluk duyduklarını ifade eden misafirler dedeleri ile aynı toprağa ayak bastıkları için sonsuz mutluluk duyduklarını ifade ederek, “O zamanlardan bize geleneksel el işlemeleri ve bir çok hikaye kaldı. Şu an burada olmaktan büyük mutluluk duyuyoruz. Duydukları sevgileri o kadar büyüktü ki, burayı Işıklar köyü olarak değil vatan olarak anıyorlardı. Biz de bu güzel anılarla büyüdük. Bugün burada bize anlatılanların ne kadar doğru olduğunu görüyoruz. O kadar sıcak karşılandık ki bir yanımızın buraya ait olduğunu tüm hücrelerimizle hissettik. Ata topraklarında iki kültürün tekrar bir araya gelmesi çok büyük bir başarı. Atalarımızdan burası için hep güzel şeyler duyduk. Yöre halkı ile hep dostluk içinde yaşadıklarını gıpta ile anlattılar. Bugün burada görüyoruz ki bize gösterilmeye çalışılan değil, atalarımız tarafından anlatılan dostluk gerçekmiş.” dediler. 

Yunan misafirler organizasyonun beklemediklerinden çok daha büyük olduğunu söyleyerek “Bugün burada olmaktan dolayı çok duygulu ve gururluyuz. Ata topraklarında olmak anlatılamaz. Dedelerimizin ninelerimizin anlattıkları hikayelerin şu an içinde gibiyiz. Sanki şu an bizimle birlikteler. Düzenlenen organizasyona hayran kalmamak elde değil. Bu kadar büyük bir organizasyon olacağını düşünmüyorduk. Mutlaka tekrarlanmasını ve bu sıcak ilişkilerin devam etmesini istiyoruz. Işıklar köyü sakinlerini de ülkemizde misafir etmeyi çok isteriz. 

Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak ve burada bizi karşılayan, güler yüz gösteren herkese teşekkür ederiz.” dedi. BARIŞ GÜVERCİNLERİ UÇURULDU Ziyaret sonrası meydandaki kahvehaneye gelerek köyün yaş almışları ile bir araya gelen misafirler fotoğraf albümleri ve geçmişe ait anılarla ortak geçmişlerini yad ettiler. Sohbet sonrası uçurulan barış güvercinleri ile de tüm dünya için barış dilediler. 

İKİ DİLDE DUA Ata topraklarını gezerek mahalle sakinlerinden bilgi alan misafirler meydanda kurulan masalarda Işıklar halkı ile iftar yaptılar. Yöresel yemeklerin yapılarak sunulduğu programda kültürler arası benzerlikler anlatıldı. Yemek sonrası her iki dilde edilen dua ile birlik ve beraberlik mesajı verildi. Konu ile ilgili görüşleri alınan Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak, “20 yy.’ın en büyük nüfus hareketleri Lozan anlaşmasından sonra başladı. 

1 milyon Ortodoks Hristiyan Türkiye’den Yunanistan’a 500 bin Türk buraya geldiler. 93 yıl sonra Işıklar Köyünden giden ve Yeni rodosto’yu kuran mübadillerin torunları ile bir araya geliyoruz. Burada misafirlerimizle ortak gelenek göreneklerimizi, yemeklerimizi ve anılarımızı paylaşıyoruz. Bizler Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi olarak böyle anlamlı etkinliklerin yanında olmaya devam edeceğiz.” dedi. 

Yemek sonrası Selanikliler Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Olcay Ceylan, Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Prof. Dr. Tamer Dodurka bir konuşma yaptı. Heyet organizasyondan duydukları memnuniyeti dile getirerek Işıklar halkını kendi ülkelerine davet ettiler.
Kaynak : Murat Ürtekin