info@ellidokuz.com
Dolar Alış
:
32.3389
Dolar Satış
:
32.3971
Euro Alış
:
34.6487
Euro Satış
:
34.7111
Aranıyor, lütfen bekleyiniz...

Malkarada Dereler Siyah Akıyor

CHP Tekirdağ Milletvekili Candan Yüceer, Malkara’da faaliyetini tamamladıktan sonra rehabilite edilmeden bırakılan kömür ocaklarını Meclis gündemine taşıdı.

Açık kömür ocaklarının vatandaşları tedirgin ettiğini söyleyen Yüceer, söz konusu yerlerin bir an önce denetlenerek kapatılmasını istedi.
 
Candan Yüceer, Malkara’daki rehabilite edilmeyen kömür ocaklarını Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız’a sordu. Yüceer, Malkara’nın yer altı zenginliği bakımından sahip olduğu en önemli madenin, linyit taş kömürü olduğunu belirterek, bölgede irili ufaklı çok sayıda kömür madeninin bulunduğunu bildirdi.
 
AÇIK OCAKLAR TEHLİKE SAÇIYOR
İlçede faaliyetini tamamladıktan sonra rehabilite edilmeden bırakılan açık kömür ocaklarının tehlike saçtığını söyleyen Yüceer, her yıl onlarca hayvanın maden için açılan ve kapatılmayan çukurlara düşerek telef olduğunu söyledi. Yüceer, derinliği yer yer 100 metreyi bulan kömür ocaklarına en yakın köylerin Şahinköy, Pirinççeşme, Hasköy ve İbrice olduğunu belirterek, vatandaşların çocuklarını devasa çukurlara düşmesin diye bir an olsun yanlarından ayıramadığını kaydetti. 
 
DERELER SİYAH AKIYOR
Yüceer, kömür yıkama yerleri nedeniyle dere sularının siyah aktığını, çevrenin kirlendiğini, bu durumun köylüleri tedirgin ettiğini ifade etti.  Köylülerin ‘toprağımız zehirlendi’ endişelerini de gündeme getiren Yüceer, açık kömür ocaklarının bir an önce denetlenerek kapatılmasını istedi. 
 
YANIT BEKLEYEN SORULAR
CHP’li Yüceer, yanıtlaması istemiyle Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız’a şu soruları yöneltti:
 
-Tekirdağ genelinde kaç tane kömür ocağı vardır? Kaç tanesi faal, kaç tanesi atıl durumdadır?
 
-Tekirdağ genelinde son 10 yılda kaç tane kömür ocağı ruhsatı verilmiştir?
 
- Atıl durumda olan kömür ocaklarından kaç tanesi rehabilite edilmiştir?
 
- Atıl durumdaki kömür ocaklarının rehabilite edilmesi için herhangi bir çalışma başlatılmış mıdır/başlatılacak mıdır?
 
-Kömür ocaklarının çevreye verdiği zarar konusunda herhangi bir çalışma yapılmış mıdır?
 
-Kömür ocaklarını rehabilite etmeden bırakan işletmeciler hakkında herhangi inceleme başlatılmış mıdır/ başlatılacak mıdır?
 
-Kömür ocakları denetimlerini hangi aralıkta yapılatmadır? Kömür ocaklarının denetimlerinde önergenin yanıtlandığı tarihe kadar hangi sorunlar rapor edilmiştir? Dedi.
 
                                                                          Murat ÜRTEKİN
Kaynak : Murat Ürtekin