info@ellidokuz.com
Dolar Alış
:
32.4527
Dolar Satış
:
32.5111
Euro Alış
:
34.8255
Euro Satış
:
34.8882
Aranıyor, lütfen bekleyiniz...

Mehmet Uzun Ağaçlandırma Çalışmalarını Değerlendirdi

Tekirdağ Orman İşletme Müdürü Mehmet Uzun, Çerkezköy’de yapılan ormancılık çalışmaları hakkında bilgi verdi.

Mehmet Uzun yaptığı açıklamada “İstanbul-Edirne otoyolunun Tekirdağ sınırlarında kalan Çerkezköy-Lüleburgaz arasında ağaçlandırma, bakım ve sulama işleri bitirildi. Yolun gidiş ve geliş güzergahlarında 160 bin adet boylu çınar, akçaağaç, iğde, servi, fıstıkçamı, karaçam, sedir, akasya fidanı dikilmiştir. Yaz kuraklığından etkilenmemesi için fidanlar Temmuz, Ağustos ve Eylül aylarında tankerlerle sulanmıştır.” dedi.
 
Orman ve Su İşleri Bakanlığı ile Milli Eğitim Bakanlığı arasında imzalanan ağaçlandırma protokolü ve okullar hayat olsun projeleri kapsamında Çerkezköy’de 7 adet okul bahçesinde fidan dikimi gerçekleştirildiğini söyleyen Mehmet Uzun, okul, ibadethane, mezarlık, sağlık ocakları ve kamu kurumlarına bedelsiz fidan yardımlarının kış aylarında devam edeceğini söyledi. Çorlu ve Çerkezköy’deki 5 adet ıslah organize sanayi bölgesinde yapılacak olan yeşil kuşak ağaçlandırmaları için toprak işleme çalışmalarının ve arazi hazırlıklarının bitirildiğini, Kasım ayından itibaren fidan dikimlerine başlanacağını, köy yolu kenarlarında başta ceviz olmak üzere orman köylülerine gelir getirici türlerle ağaçlandırma yapılacağını sözlerine ekleyen Uzun, orman köylülerinin yakacak ihtiyaçlarının Kasım ayına kadar karşılanacağını ifade etti.
 
Yine sık ormanların bakımını yapmak amacıyla orman köylülerine bedeli karşılığı ürettirilen 5.000 ster odunun Çerkezköy’deki piyasa odun ihtiyacını karşılamak için ihale ile satışa sunulduğunu belirtti.
 
Uzun ayrıca “Çerkezköy’de yol yatırım programları çerçevesinde 8 km yolun menfez ve diğer sanat yapıları bitirilmiştir. Pınarça köyünde 3 km yolun da üst yapı ihalesi yapılmış olup yılsonuna kadar bitirilecektir. Mevcut orman yollarının tamir bakımları ile 3 km yolun da büyük onarımı bitirilmiştir” dedi.
 
Alınan olağanüstü önlemlerle Tekirdağ’da büyük çaplı bir orman yangınının meydana gelmediğini kaydeden Uzun, Çerkezköy’de 1, Tekirdağ il genelinde de 8 adet orman yangını çıktığını bu yangınlara hızlı ve etkin müdahalelerle toplam yanan alan miktarını 3 hektarda tuttuklarını, bu alanların ağaçlandırılması için çalışmalara başladıklarını söyledi. Uzun ayrıca yaptığı açıklamada “Orman Genel Müdürlüğümüzün İstanbul Orman Bölge Müdürlüğümüze tahsis ettiği İstanbul ve Keşan’da konuşlanan helikopterler Tekirdağ’daki orman yangınlarına hava desteğiyle oldukça faydalı olmaktadırlar. Yangınlar, fazla büyümeden hava desteği sayesinde kontrol altına alınabilmektedir. Ayrıca kara desteğinde Genel Müdürlüğümüze ait 6 adet arazöz, 3 adet ilk müdahale aracı, 2 adet su nakil aracı ile Tekirdağ’daki yangınlara müdahale edilebilmektedir. Orman yangınlarıyla mücadeleye arazöz ve iş makinalarıyla destek veren belediyelerimize ve Tekirdağ İl Özel İdaresine teşekkür ediyorum” dedi.
 
Uzun, ayrıca yaz aylarında en ufak bir dumanın dahi takip edilerek, anız yangınlarının ormana sıçramasını önlediklerini bu kapsamda 200’e yakın yangın ihbarın değerlendirildiğini sözlerine ekledi.