info@ellidokuz.com
Dolar Alış
:
32.4747
Dolar Satış
:
32.5332
Euro Alış
:
34.8231
Euro Satış
:
34.8859
Aranıyor, lütfen bekleyiniz...

Metal İşçileri Eylemlerini Sürdürüyor

Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası (MESS) ile yapılan toplu iş sözleşmesinden uyuşmazlık çıkmasının ardından Türk Metal Sendikası Çerkezköy Şubesi eyleme gitti.

 

Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası (MESS) ile yapılan toplu iş sözleşmesinden uyuşmazlık çıkmasının ardından Türk Metal Sendikası Çerkezköy Şubesi eyleme gitti.
 
Türk Metal Sendikası'na bağlı işçiler ikinci kez Cumhuriyet Meydanı'nda bir araya geldi. Protesto mitinginde tüm Metal işçileri ellerinde Türk Bayrağı ve dövizlerle slogan atarak MESS'i protesto ettiler. Bu arada protesto mitinginde Arçelik Fabrikası'nda çalışan Sevay Sarı isimli çalışanın 3 yaşındaki oğlu Eymen Sarı'da annesiyle birlikte eline aldığı Türk Bayrağını sallayarak metal işçilerine destek oldu. Saygı duruşunda bulunulması akabinde İstiklal Marşı'nın okunması sonrasında Türk Metal Sendikası Çerkezköy Şube Başkanı Murat Koçak bir konuşma yaptı.
 
Koçak, On binlerce metal işçisi olarak sözleşme dönemini beklediklerini söyleyerek başladığı konuşmasında "insanların umutları ve beklentileri vardır. Bizler de on binlerce metal işçisi gibi bu sözleşme dönemini umutla bekledik. Eşimizin ve çocuğumuzun geleceği için, işverenlerden insaf ve anlayış bekledik. Ama masaya oturduğumuz 9 Ocak'tan masadan kalktığımız 4 Mart tarihine kadar, MESS patronlarından bunları göremedik" dedi.
 
MESS patronlarının masaya insafsızlığı koyduklarını söyleyen Koçak, "Biz de mücadelemizi ortaya koyduk. Pazara kadar değil, mezara kadar bu anlayışla mücadele edeceğiz. MESS patronları kendilerine bir yalancı şahit tutmuşlar ve bu yalancı şahidin adı TÜİK'tir. TÜİK'in sepetine koyduğu yalanlar, en çok MESS patronlarını mutlu ediyor, ama bizi mutlu etmiyor. Uçak biletlerinde, otel ücretlerinde, tur fiyatlarında, özel okul ücretlerinde, cilt bakımında enflasyon düşmüş. Düşen bizim değil, sosyetenin enflasyonudur. Bizim enflasyonumuz tırmanıyor, çarşıda, pazarda can yakmaya devam ediyor. Doğalgaz, elektrik, odun-kömür yüzde 20'den fazla, su, ulaşım yüzde 15'ten fazla, ekmek, ayçiçeği yağı, deterjan, tavuk, makarna yüzde 10'dan fazla zamlandı. Bunlar da TÜİK'in rakamlarıdır. MESS patronları sosyete enflasyonunu bırakıp bizim enflasyonumuza baksınlar" diye konuştu.
 
'Ekmek yoksa barış da yoktur' diyen Murat Koçak şöyle devam etti; "Barış yoksa üretmek de yok. Bunların kitabında insaf yok, bunların kitabında sömürüden başka bir şey yok. Bunun için 4 Mart'ta masayı terk ettik. Biz, bu anlayışa her zaman karşı çıktık, çıkmaya da devam edeceğiz. Bugün de, yarın da karşı çıkmaya devam edeceğiz. Bizim kitabımızda köleliğe geçit yoktur. Koca okyanusa bile küçük bir taş attığında, okyanustan ses gelir ama MESS patronlarından bir çıt bile yok. Günlerdir eylem yapıyoruz ve demokratik hakkımızı kullanıyoruz. Katı, dayatmacı ve uzlaşmaz tavırlarını protesto ediyoruz. Ama hala katılar ve hala dayatmacılar. MESS patronlarını uyarıyoruz ve sabrımızı taşırmayın diyoruz. Bizim sevgimiz bir günlük değil, bir ömürlüktür. Biz, yeri geldiğinde evimizin ekmeğinden, çocuğumuzun okulundan kıstık ama emeğimizden, fabrikamızdan kısmadık"
 
40 gündür meydanlarda olduklarını ifade eden Koçak, "Emeğimizin karşılığını ve ekmeğimizi tam olarak almadıkça mücadeleye devam edeceğiz. Bu mücadele bizim emeğimiz içindir. Nereye kadar giderse gitsin, sonuna kadar mücadele edeceğiz. Biz, eylem yapıyoruz, diğerleri seyrediyorlar. Onlar patronlarla sarmaş dolaş olmaya devam etsin. Bizler metal işçileriyiz. Emeği ucuza kapatmak isteyen, işçileri köle yapmak isteyenlere karşı mücadele veriyoruz. Bizleri sokağa çıkaran ve üretimi aksatan onlardır. Mücadele yiğitlik ve sabır ister. Ama her şeyden önce, birlik ister. Bizler büyük ve güçlü Türk metalin üyeleriyiz. Yiğitlik de, kararlılık, inanç, sağduyu da hepsi bizde var. Biz bunun için büyüğüz, bunun için güçlüyüz. Büyük ve güçlü olduğumuz için bu mücadeleyi kazanmak için yola çıktık. Bu mücadeleyi kazanmadan da bu yoldan dönmeyeceğiz" dedi. Yapılan konuşmanın ardından Cumhuriyet Meydanı'nda toplanan binlerce işçi olaysız bir şekilde dağıldı.