info@ellidokuz.com
Dolar Alış
:
32.4527
Dolar Satış
:
32.5111
Euro Alış
:
34.8255
Euro Satış
:
34.8882
Aranıyor, lütfen bekleyiniz...

Mimarlar Odasından Belediyeye Protesto

Tekirdağ Mimarlar Odası İl temsilcisi Elif Ebru Şişman ve NKÜ Peyzaj Mimarlığı Bölüm Başkanı Prof. Dr. Aslı Bayçın Korkut Tuğlalı Parkta Aydoğdu Mahallesindeki plan değişikliği ile ilgili Ziraat Müh. Odasıyla müştereken Basınç Açıklaması Yaptılar.

Tekirdağ Mimarlar Odası İl temsilcisi Elif Ebru Şişman ve NKÜ Peyzaj Mimarlığı Bölüm Başkanı Prof. Dr. Aslı Bayçın Korkut Tuğlalı Parkta Aydoğdu Mahallesindeki plan değişikliği ile ilgili Ziraat Müh. Odasıyla müştereken Basınç Açıklaması Yaptılar.

Mimarlar Odası İl temsilcisi Ebru Şişman Yaptığı Açıklamasında;

''Bir kentin genel karakterini,mimari yapılar açık ve yeşil alanlar ile bunların birbirleriyle olan ilişkileri belirler.Açık ve yeşil alanlar kentsel yaşam koşullarının iyileştirilmesinde ve insanların doğaya yaklaşmasında önemli bir konuma sahiptirler.Bu nedenle gelişmiş ülkelerde açık ve yeşil alanların nitelik ve nicelikleri,medeniyetin ve yaşan kalitesinin bir göstergesidir olarak kabul edilmektedir.

Ülkemizde hızlı,Düzensiz ve çarpık kentleşme eğilimi,ekolojik temele dayanmayan planlama ve uygulamalar,pek çok sorunu da beraberinde getirmekte,insan sağlığını ve yaşam kalitesini ciddi şekilde olumsuz tekilemektedir.

Peyzaj Mimarlığı ekolojik veri tabanlı eğitimle,arazinin en akılcı kullanımı,planlanması,tasarımı,onarımı ve yönetimine ilişkin bir meslek disiplini olması nedeniyle önem taşımaktadır.Tekirdağ,sahip olduğu doğal ve kültürel peyzaj potansiyeli açısından önem arz eden bir ilimizdir.Tüm kentlerde olması gerektiği gibi,sağlıklı gelişim için Tekirdağ’da da İmar planlarını hazırlayan ekip içinde mutlaka peyzaj mimarlarının yer alması gerekmektedir.

Çağdaş kentlerin en önemli göstergesi olan,zaten yeterli düzeyde olmayan açık ve yeşil alanların,Tekirdağ’da da İmar plan değişikliği ile daha da azaltılması gündemdedir:

Belediye İmar Planında yeşil alan olarak belirlenmiş olan kamuya ait Aydoğdu mahallesi 332 ada -2 parsel,333 ada -1 parsel,334 ada -1 parsel plan bütünlüğü ve mevzuatlara aykırı olarak yeşil alandan çıkarılarak ''depolama alanı'' na çevrilmesine yönelik kararı devam eden yargı sürecinde iptal edilerek  ''yeşil alan'' olarak kalması idari yargı tarafından karar altına alınmıştır.

Alınan kararla ilgili olarak ilgili kurum tarafından temyize gidilmiştir hukuksal temyiz aşaması devam etmekte iken yasa ve mevzuatlara aykırı olarak konu tekrar gündeme getirilmiştir, plan bütünlüğüne aykırı olarak mülkiyeti hali hazırda kamuda olan söz konusu alanların plan tadilatı ile yeşil alandan çıkartmak suretiyle el değiştirilmesine yönelik her türlü girişimin karşısındayız'' dedi.