info@ellidokuz.com
Dolar Alış
:
32.3091
Dolar Satış
:
32.3673
Euro Alış
:
34.6230
Euro Satış
:
34.6854
Aranıyor, lütfen bekleyiniz...

Mumcu -5 derecede törenle anıldı

Çorlu da dondurucu soğuğa rağmen Uğru Mumcu törenle anıldı.

Havanın -5 derece olduğu Çorlu da onlarca kişi Uğur Mumcu anıtı önünde toplanarak anıta karanfillerini bıraktı. Törene siyasi partiler, dernekler ve vatandaşlar katıldı.

Çorlu da Uğur Mumcu anıtında düzenlenen anma törenine dondurucu soğuğa rağmen onlarca kişi katıldı. Törende ilk olarak konuşan Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD) Çorlu Şube Başkanı Yüksel Gür, "Yine karlı bir Ocak aynın öğlen vakti 24 Ocak Pazar günü onu temsil eden anıtın huzurundayız. 17 yıl önce yine karlı bir Ocak gününde Ankara da ki evinin önünde suikasta uğradı Uğur Mumcu. Bu cumhuriyet güçlerine karşı yapılan ne ilk saldırıydı nede sonuncusu olacaktı. Kubilay dan başlayarak Atatürk devrimlerini savunmak üzere canını ortaya koymuş çok sayıda şehidimiz var. Cumhuriyet uğruna canını veren insanlarımız var. Uğur Mumcuyu öldüren veya öldürtenler amaçlarına ulaştılar. Çünkü çok etkili, bilgili ve araştırmacı önder bir kişiyi yok ettiler" dedi. Dernek Başkanı Gür ün konuşmasının ardından cumhuriyet şehitleri adına 1 dakikalık saygı duruşunda bulunulmasının ardından istiklal marşı söylendi.

TÜRKİYE UĞUR MUMCUYA SAHİP ÇIKAMADI

Çorlu Belediye Başkanı Ünal Baysan, "Kimi ölüler bize ne kadar yakın, yaşayanların birçoğu ne kadar ölü? Gazeteci ? Yazar Umur Mumcu işte bu kadar net yorumluyordu yıllar önce bu gerçeği. O bize hala daha yakın duruyor, fikirleri ve geçmişteki eserleri ile yolumuzu aydınlatıyor. Uğur Mumcu Atatürk İlke ve Devrimlerinin yılmaz savunucusuydu. Tek eksiğin, bu ilke ve devrimleri ileri taşıyacak genç kadroların yetiştirilmesinde olduğunu söylerdi. Cumhuriyet okullarının ve eğitimde birliğin savunucusuydu. Köy enstitülerini kapatanlara kızardı. Ancak ne kadar acı ki Türkiye başka değerlerine sahip çıkamadığı gibi ona da çıkamadı. Faili meçhul cinayetlerden biri olarak 17 yıldır tozlu raflarda yerini aldı" dedi.

HEPİMİZ BİR UĞUR MUMCU HEPİMİZ BİR MUSTAFA KEMALİZ

Öğrencilerin Vurulduk, ey halkım unutma bizi adlı şiirlerinden sonra konuşan Yeni Parti İlçe Başkanı Göktürk Hoşses, "Ankara da Uğur Mumcunun öldürüldüğü yer de bugün bir park var. Ve o patra ki heykelin kaidesinde Kimi ölüler bize ne kadar yakın, yaşayanların birçoğu ne kadar ölü yazıyor. 1989 yılında Muammer Aksoy hocamızla başlayan ve 1990 lı yıllarda Bahriye Üçok, Uğru Mumcu, Ahmet Taner Kışlalı gibi pek çok aydınımız hedef alarak devam eden sözde faili meçhul cinayetlerle bizleri korkutmaya ve sindirmeye çalıştılar. Bugünde insanlarımız sindirilmek isteniyor. Bunda belli ölçüde başarılı da oldular. Hepimiz bir Uğur Mumcu hepimiz bir Mustafa Kemaliz" dedi.

SAVUNULACAK CUMHURİYET KALMAMIŞTIR. YENİDEN KURACAĞIMIZ CUMHURİYET VARDIR

İşçi Partisi Çorlu İlçe Başkanı Ertuğrul Orta, "Temelinde bağımsızlık harcı yatan Cumhuriyetimiz 2. dünya savaşından sonra emperyalist ülkelerin ahtapot kollarına teslim edilmiştir. Yeraltı zenginliklerimiz çok uluslu şirketlerin emrindedir diyen Uğur Mumcu, ülkenin her şeyinin teslimiyet içinde olduğunu kaleme alırdı. Savunulacak cumhuriyet kalmamıştır. Yeniden kuracağımız cumhuriyet vardır. Zor günlere geldik. Gazamız mübarek olsun" dedi.

UĞUR MUMCU YA KAHPECE KIYDILAR

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İlçe Başkanı Emre Köprülü, "Uğur Mumcu 17 yıl önce arabasına konan bomba ile katledildi. Katilleri korkaktı. O kadar korkaktılar ki kahpece, haince bir bomba ile canına kıydılar. Cinayeti planlayanlar çıkması karşısına. Ucuz tetikçiler tutular. Uğur Mumcu nun sadece bir kalemi vardı ve cesurdu. Bugün hep beraber yaşadığımız Türkiye nin tutsaklaştırılma sürecini yıllar evvelinden gördü. Devlet böyle bir aydınını koruyamadı. Tıpkı diğer aydınlarını koruyamadığı gibi hepsi katledildi. Gerçek katiller bulunamadı" dedi. Konuşmaların ve şiirlerin ardından anma törenine katılanlar Uğur Mumcu anıtına karanfil bırakarak dağıldı.