info@ellidokuz.com
Dolar Alış
:
32.3389
Dolar Satış
:
32.3971
Euro Alış
:
34.6487
Euro Satış
:
34.7111
Aranıyor, lütfen bekleyiniz...

Muratlı İlçe Emniyet Müdürlüğü ve Kaymakamlıktan Uyuşturucuyla Mücadele Bilgilendirme Proje

Muratlı emniyet müdürlüğü ve Muratlı kaymakamlığı uyuşturucuyla mücadele için bir çalışma başlattı.

Bu çalışmanın startı,bilinçlendirme faaliyetiyle başlatıldı.Yapılan açıklamada,uyuşturucunun nedenleri,vücuda zararları ve mücadele yollarıyla ilgili önemli bilgiler paylaşıldı. Muratlı’da uyuşturucu ile mücadele için yapılan çalışmalar ve neticelerinin de vurgulandığı bilgilendirme konuları şunlardır;
 
Uyuşturucu nedir? 
       
*Vücudun ve beynin normal işleyişini etkileyen kimyasal maddelere UYUŞTURUCU denir. 
       
*Bütün uyuşturucular yasadışı değildir. Örneğin kafein (kahve veya kola), nikotin (sigara) ve alkol, çoğunlukla bu şekilde söz edilmese de teknik olarak yasal uyuşturuculardır
 
Uyuşturucunun birey üzerine etkileri: 
       
Genel olarak hoş bir rahatlık ve bazen bir coşku hali verebilir. Bununla birlikte nabızda artış, reflekslerde zayıflama, kaygı ve panik hali, iştah kaybı, hızlı nefes alma, vücut ısısında ve kalp atım hızında artış, gözbebeklerinde daralma görülür. Susuzluk, baş dönmesi ve bitkinlik gibi belirtilerin hissedilmesini engeller. Bazı kullanıcılarda paranoyaklık benzeri bir ruh hali oluşur ve halüsinasyonlar ortaya çıkabilir. Kullanıcılar kontrol kaybı, ölme ve delirme korkusu, ümitsizlik gibi şiddetli düşüncelere ve hislere kapılırlar. Uzun süreli kullanımlarda depresyon ve hafıza kaybı ortaya çıkabilir. Aşırı dozlarda alımı kasılmalara, nöbetlere, inmeye, kalp yetmezliğine ve solunum yetmezliği sonucu ölüme yol açabilir. 
       Uyuşturucuya Yönelme Nedenleri
       1-Merak ile,
       2-Arkadaş baskısı, arkadaş grubunun dışında kalma korkusu ile,
       3-Çaresizlik düşüncesi ile,
       4-Farklı ve değişik gözükmek, bir tür beğeni toplamak amacı ile kişiler uyuşturucuya yönelmektedir.
       Maddenin bulunabilirliği bir başka etkendir. Uyuşturucu maddenin kolayca elde edilebilir olması, uyuşturucunun kullanılma oranını arttırmaktadır
Uyuşturucu Çeşitleri Nelerdir?
1-ESRAR
       Esrar, kenevir bitkisinin kurutulmuş çiçekli baş kısmından ve yapraklarından yapılan, tütüne benzeyen yeşilimsi veya kahverengimsi bir maddedir. 
  2-KOKAİN
       Koka bitkisinin yapraklarından elde edilir. Güçlü bir uyarıcı olan kokain beyaz veya kirli beyaz renkte ince bir tozdur. Satışta, miktarının artması için sulandırılabilir veya başka maddelerle çoğaltılabilir
3-ECSTASY 
       Ecstasy genellikle yasadışı laboratuarlarda üretilen psikoaktif bir uyarıcıdır. Günümüzde sıklıkla üzerinde bir logo olan herhangi bir tablet kimyasal bileşenlerine bakılmaksızın ecstasy olarak adlandırılır
4-EROİN
       Eroin, haşhaş bitkisindeki doğal oluşumlu morfinin işlemden geçirilmesiyle elde edilen ağrı kesici özellikleri olan bağımlılık yapıcı bir uyuşturucudur. Saf eroin beyaz bir tozdur. Satılan eroin ise genellikle kahverengimsi bir beyazlıktadır, çoğaltmak için sulandırılır veya yabancı maddeler eklenir.
5-LSD
       LSD, çavdar ve diğer tahıllar üzerinde yaşayan bir mantarda bulunan liserjik asitten elde edilen yarı sentetik bir uyuşturucudur. Çoğunlukla “asit” olarak geçen LSD, genelde kurutma kâğıtlarının üzerine damlatılarak satılır. Renksiz ve kokusuz bir madde olup tadı hafif acıdır. 
6-METAMFETAMİN
       Çoğunlukla yasadışı laboratuarlarda üretilen sentetik bir uyuşturucudur. Metamfetamin toz, tablet veya cam kırıklarına benzeyen kristaller halinde bulunur. 
7-UÇUCU VE YAPIŞTIRICI MADDELER (Bali, Tiner, Çakmak Gazı)
       Uçucu maddelerin satışı yasal olduğu için kolay ulaşılabilirlerdir ve bu nedenle kullanımı yaygındır. Yaygın olarak kullanılan uçucu maddeler: 
•      Tiner
•      Bali, UHU gibi yapıştırıcılar
•      Çakmak gazları
•      Benzin
•      8- BONZAİ-JAMAİCAN
•             Bon(tabak), sai (ağaç) köklerinden oluşan Bonsai kelimesi, Japonca tabak ya da taş üzerinde yetiştirilen, minyatürize edilmiş ağaçları ifade eder ve dilimize Bonzai olarak geçmiştir. İlk olarak bu minyatürize ağaçlar üzerine kimyasal işlemden geçirilen esrar (sentetik esrar) sıkılarak dünya uyuşturucu piyasasına sunulmuştur. İlk olarak sentetik esrar kullanılsa da günümüzde Bonzai yapımında çok çeşitli kimyasallar (Adaçayı+Çakmakgazı + Sinek ilacı + Saç spreyi=Bonzai) kullanıldığı bilinmektedir.
•      Jamaican adı verilen uyuşturucu madde bonzai ile aynıdır fakat ilk üretildiği ülke jamaika olduğu için Jamaican adı ile anılmaktadır.
•             Genellikle halüsinasyon, panik atak, kusma, aşırı heyecan ve göz bebeklerinin şişmesi, hareket edememe ve konuşamama görülür ki; kişi Ölüm Tribi denen olayı yaşamaya başlar, öleceğini sanır ve sadece nefes almaya, hayatta kalmaya çalışır. Kişi genellikle öleceğini sanarak hastaneye başvurur. 
•             İlçemizde genel olarak kullanılan uyuşturucu maddeler Bonzai-Jamaica, Esrar ve Ectasy haplardır. İlçemiz sorumluluk alanımızda uyuşturucu ile mücadele kapsamında;
•             2013 yılı içerisinde yapılan çalışmalarda Uyuşturucu kullanımı ve/veya imalatı ile ilgili 6 dosyada soruşturma başlatılmış, bu olaylarla ilgili toplamda 7 kişi yakalanmış, yakalanan şahısların 2 tanesi 18 yaş altı, 5 tanesi 18 yaş üstü, 1 tanesi yabancı uyrukludur. Bu dosyalarla ilgili toplamda 32 fişek ve 24 adet ectasy tabir edilen uyuşturucu hap ele geçirilmiş, 1 kişi tutuklanmıştır.
•             2013 yılı içerisinde Jandarmanın yapmış olduğu çalışmalar neticesinde Bulgaristan uyruklu 1 şahıs üzerinde 350 gr kubar esrar yakalanmış olup, şahıs adli mercilerce tutuklanmıştır.
•             2014 yılı mayıs ayı sonuna kadar yapılan çalışmalarda Uyuşturucu kullanımı ve/veya imalatı ile ilgili 13 dosyada soruşturma başlatılmış, bu olaylarla ilgili toplamda 22 kişi yakalanmış, yakalanan şahısların 5 tanesi 18 yaş altı, 17 tanesi 18 yaş üstü, 2 tanesi yabancı uyrukludur. Bu dosyalarla ilgili toplamda 6 fişek, 18.28 gr kubar esrar, 11 adet ectasy tabir edilen uyuşturucu hap ve 0.42 cc eroin ele geçirilmiş, 1 kişi tutuklanmıştır.
•             İlçemiz sorumluluk alanımızda; içerisinde uyuşturucu madde kullanılabileceği düşünülen yerler ekiplerimizce sık sık kontrol edilmek sureti ile denetlenmiş, bu şekilde 31 adet metruk bina tespit edilerek gerekli yazışmalar yapılmış, belediye görevlileri tarafından 11 tanesi yıkılmıştır.
•             İlçe Emniyet Müdürlüğü olarak Uyuşturucu ile mücadelemiz yoğun bir şekilde devam etmektedir.”denildi.
 
 
Kaynak : Murat Ürtekin