info@ellidokuz.com
Dolar Alış
:
32.4747
Dolar Satış
:
32.5332
Euro Alış
:
34.8231
Euro Satış
:
34.8859
Aranıyor, lütfen bekleyiniz...

Naylon Tası Bakır Sananlar Saka Hüseyin Heykelini Tahrip Ediyorlar

Tekirdağ ın Hayrabolu ilçesinde, Çanakkale Savaşı nda Saka Eri (cephede su taşıyan) olarak görev yapan ve "Saka Hüseyin" olarak bilinen Hüseyin Topuz un heykeli sık sık tahrip ediliyor.

Tekirdağ'ın Hayrabolu ilçesinde, Çanakkale Savaşı'nda Saka Eri (cephede su taşıyan) olarak görev yapan ve "Saka Hüseyin" olarak bilinen Hüseyin Topuz'un heykeli sık sık tahrip ediliyor.

Gazeteci-yazar Şerif Baysalan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Saka Hüseyin'in elindeki naylon tası "bakır" sanan kişilerin heykeli sık sık tahrip ettiğini söyledi.Daha önce de heykeldeki Anzak askerinin tüfeğinin çalındığını belirten Baysalan, tarihi ve kültürel mirasa saygı duyulmasını istedi.Saka Hüseyin hakkında, kitap yazdığını belirten Baysalan, kitabın Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından Türkçe ve İngilizce olarak yayımlandığını ifade etti.

Baysalan, Otuz Beşinci Piyade Alayı İkinci Bölük Saka Eri olan Hayrabolulu Hüseyin'in hikayesinden bahsederek, şöyle konuştu:

"Saka Hüseyin, 1915 Çanakkale Savaşı'nda, cephede Saka Eri olarak görev yapmıştı. Savaş sırasında su dağıtırken yakalanmış ve düşman ordusunun elinde esir olarak tutulmuş. Anzak askerleri, Hüseyin'i komutanlarının yanına götürmüş. Saka Hüseyin de komutana, 'Bu su damacanalarını kumandanım gönderdi. Git dedi. Yaralıları vardır. Su bizim tarafta kaldı gelip alamazlar, sevaptır. Eğer suyun zehirli olduğundan şüphe ederlerse de gözlerinin önünde bir tas iç' diyerek İngiliz komutanını etkilemiş. Komutan da Hüseyin'i kendi cephesine geri göndermiş."

Baysalan, heykelin korunması için elinden gelen çabayı gösterdiğini sözlerine ekledi.

Kaynak : Haber3