info@ellidokuz.com
Dolar Alış
:
32.4527
Dolar Satış
:
32.5111
Euro Alış
:
34.8255
Euro Satış
:
34.8882
Aranıyor, lütfen bekleyiniz...

NKÜ de Kıtalararası Savaşla Başlayan Dostluk: Gelibolu 1915 Paneli Yapıldı

Namık Kemal Üniversitesi ile Ankara Tekirdağ Yardımlaşma ve Kültür Derneği tarafından ortaklaşa organize edilen "Kıtalararası Savaşla Başlayan Dostluk: Gelibolu 1915" paneli, Üniversitemiz Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi.

 

Namık Kemal Üniversitesi ile Ankara Tekirdağ Yardımlaşma ve Kültür Derneği tarafından ortaklaşa organize edilen “Kıtalararası Savaşla Başlayan Dostluk: Gelibolu 1915” paneli, Üniversitemiz Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi.
Panele, Tekirdağ Vali V. Mustafa Masatlı, AK Parti Tekirdağ Milletvekili Ziyaettin Akbulut , AK Parti İstanbul Milletvekili Türkan Dağoğlu ve AK Parti İstanbul Milletvekili ve Yeni Zelanda Parlamentolararası Dostluk Grubu Başkanı Mehmet Domaç, Tekirdağ Belediye Başkan V. Doç. Dr. Rüya Yılmaz, Tekirdağ Cumhuriyet Başsavcısı Fevzi Büyüktümtürk, Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Osman Şimşek, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Burhan Arslan ve Prof. Dr. M. İhsan Soysal, Avustralya Büyükelçiliği Müsteşarı Ian Fletcher, Yeni Zelanda Büyükelçiliği Müsteşarı Tui Dewes, Tekirdağlılar, öğretim elemanları ve öğrenciler katıldı.
“Kıtalararası Savaşla Başlayan Dostluk: Gelibolu 1915” panelinin açılış konuşmasında Ankara Tekirdağ Yardımlaşma ve Kültür Derneği Başkanı Ferhat Akgül, savaşların insanlık tarihinde yıkım ve ölüm getiren olaylar olarak tanımlandığını, ancak Gelibolu Savaşlarının Türkiye, Avustralya ve Yeni Zelanda ülkeleri arasında eşi görülmemiş bir dostluğa yol açtığını söyledi.
Namık Kemal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Osman Şimşek açılış konuşmasında katılımcılara duyduğu memnuniyeti ifade ettikten sonra, Çanakkale Savaşlarının Türk Milletinin ruhunda ve zihninde silinmeyecek izler bırakan, pek çok şiire ve romana konu olan destansı ve önemli bir zafer olduğunu belirtti. Rektör Prof. Dr. Osman Şimşek, ancak Çanakkale Savaşlarının tarihteki diğer savaşlardan farklı olarak, Avustralya ve Yeni Zelanda ülkeleri ile zaman içinde sağlam ve kalıcı bir dostluk kurulmasına yol açtığını ifade etti.
AK Parti İstanbul Milletvekili Türkan Dağoğlu ise, savaşla başlayan dostluğun kulağa ne kadar çelişik gelse de, Türk orduları ile Anzak orduları Çanakkale’de savaşarak büyük bir dostluğun temellerini birlikte attıklarını belirtti.
AK Parti İstanbul Milletvekili ve Yeni Zelanda Parlamentolararası Dostluk Grubu Başkanı Mehmet Domaç da, savaşların doğaları gereği kötülükle anıldığını, ancak tarihin en epik savaşlarından bir olan Çanakkale Savaşlarının dostluk, samimiyet ve önemli bir değer olan barışın pekişmesine katkı sağladığını söyledi.
AK Parti Tekirdağ Milletvekili Ziyaettin Akbulut da, Gelibolu Savaşının bütün dünyayı etkileyen ve bütün dünyaya örnek olan bir savaş olduğunu, tarihten ders alarak bugünkü dostluğun temellerinin güçlendirildiğini ifade etti.
“Kıtalararası Savaşla Başlayan Dostluk: Gelibolu 1915” paneline katılamayarak telgraflarıyla TBMM Başkanvekili ve MHP İstanbul Milletvekili Meral Akşener, AK Parti Gaziantep Milletvekili Halil Mazıcıoğlu ve Mehmet Sarı, AK Parti İstanbul Milletvekili Hüseyin Bürge, CHP Kırklareli Milletvekili Turgut Dibek, CHP Isparta Milletvekili Ali Haydar Öner, CHP Tekirdağ Milletvekili Dr. Candan Yüceer, CHP Edirne Milletvekili Recep Gürkan, MHP İstanbul Milletvekili D. Ali Torlak ve MHP Adana Milletvekili Ali Halaman onurlandırdı.
Panelin açılış konuşmalarının ardından Namık Kemal Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. M. İhsan Soysal’ın oturum başkanlığında Yeni Zelanda Büyükelçiliği Müsteşarı Tui Dewes, Avustralya Büyükelçiliği Müsteşarı Ian Fletcher, Türk-Avustralya çifte vatandaşı Abdülkadir Muradoğlu, Üniversitemiz Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Volkan Ertürk ve Üniversitemiz Fen Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Tevfik Sütçü sunumlarını sundu.
Panel sunumlarının ardından günün anısına Namık Kemal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Osman Şimşek, AK Parti Tekirdağ Milletvekili Ziyaettin Akbulut, AK Parti İstanbul Milletvekili Türkan Dağoğlu ve AK Parti İstanbul Milletvekili ve Yeni Zelanda Parlamentolararası Dostluk Grubu Başkanı Mehmet Domaç’a plaket taktim etti.
Yeni Zelanda Büyükelçiliği Müsteşarı Tui Dewes, Avustralya Büyükelçiliği Müsteşarı Ian Fletcher, ve Ankara Tekirdağ Yardımlaşma ve Kültür Derneği Başkanı Ferhat Akgül, günün anısına ve önemli katkılarından dolayı Namık Kemal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Osman Şimşek’e hediye ve plaket takdim etti.
Ankara Tekirdağ Yardımlaşma ve Kültür Derneği Başkanı Ferhat Akgül de, Namık Kemal Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. M. İhsan Soysal, Yeni Zelanda Büyükelçiliği Müsteşarı Tui Dewes, Avustralya Büyükelçiliği Müsteşarı Ian Fletcher, Türk-Avustralya çifte vatandaşı Abdülkadir Muradoğlu,Namık Kemal Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Volkan Ertürk ve Namık Kemal Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Tevfik Sütçü’ye katkılarından ve sunumlarından dolayı plaket takdim etti.