info@ellidokuz.com
Dolar Alış
:
32.4527
Dolar Satış
:
32.5111
Euro Alış
:
34.8255
Euro Satış
:
34.8882
Aranıyor, lütfen bekleyiniz...

Öğretmenler Yeşil Kutu Eğitimleri için İstanbul da Toplandı

Yeşil Kutu Çevre Eğitimi Projesi Ile Anadolu Topraklarında "Yeşile" Değer Verme Bilincinin Tohumları Atılmaya Devam Ediyor

Sürdürülebilir kalkınma ve çevre eğitiminin geliştirilmesi amacıyla Türkiye'de 2005 yılında hayata geçirilen Yeşil Kutu Çevre Eğitimi Projesi, 2010 - 2011 eğitim-öğretim yılı ile birlikte tüm enerjisini tazeleyerek yeniden yola koyuldu.

Proje kapsamında ilk eğitim 23 – 24 Ekim tarihlerinde,
Trabzon'dagerçekleştirilirken, eğitime Trabzon, Giresun, Samsun, Ordu, Erzincan, Elazığ, Artvin ve Rize'degörev yapan18öğretmen katıldı. 2010 – 2011 eğitim-öğretim yılına yönelik ikinci eğitim ise 6-7 Kasım tarihlerinde, İstanbul'dagerçekleştirildi. İstanbul'da gerçekleştirilen eğitime Bursa, Bolu, Duzce, İstanbul, Kocaeli, Sakarya, Yalova, Tekirdağ, Kırklareli, Edirne ve Zonguldak'ta görev yapan 30 öğretmen katıldı. Yeşil Kutueğitimleri, İstanbul ilini takiben, İzmir'de devam edecek ve 2010-2011 eğitim öğretim yılı sonuna kadar toplam 11 eğitim gerçekleştirilecek.

Yeşil Kutu, başarısını katlayarak sürdürecek

2005 yılından bu yana başarıyla devam edenYeşil Kutu Çevre Eğitim Projesi'nin 2010 – 2011 döneminde de daha fazla öğretmen ve öğrenciye ulaşacak olmasından dolayı mutluluk duyduklarını ifade eden REC Türkiye ve Karadeniz Bölgesi Direktörü Dr. Sibel Sezer Eralp, "Uzun yıllardır ilköğretim düzeyinde Avrupa'da uyguladığımız Yeşil Kutu Projesi, sürdürülebilir kalkınma çalışmalarının desteklenmesi için geliştirdiğimiz en önemli ve kapsamlı eğitim araçlarından birisidir. 2009 yıl sonu itibariyle başarılı ve katılımcı eğitimlerle tüm Türkiye'ye yaygınlaşmış bulunmaktayız. Gelecek nesillere çevre bilinci aşılayan ve öğretmenlerle yakın paylaşım içinde bulunduğumuz projemizin 2010 – 2011 eğitim öğretim yılında da başarısını katlayarak sürdüreceğine inanıyoruz" dedi.

2010 Yeşil Kutu kapsamında hedefler de yeşillendi

Çevre bilincini Türkiye'nin dört bir yanında filizlendirmeyi hedefleyen Yeşil Kutu projesinin hayata geçirilen en kapsamlı sürdürülebilir kalkınma ve çevre eğitimi projelerinden biri olduğunu vurgulayan Bosch Ev Aletleri Pazarlama Müdürü Neylan Süer, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bosch Ev Aletleri olarak, bir yandan geliştirdiğimiz doğa dostu teknolojilerle, enerji kaynaklarının akıllı kullanımı ve doğal kaynakların korunmasına özen göstererek hayatı kolaylaştırmaya devam ederken, bir yandan da toplumda sürdürülebilir bir gelişim ve bilinç düzeyinin artırılıp, davranış değişikliğinin istenilen düzeyde gerçekleştirilmesi adına kurumsal sosyal sorumluluk faaliyetlerine büyük önem veriyoruz. 2008'den itibaren gerek maddi açıdan desteklediğimiz gerekse her aşamasında faal olarak katkı sağladığımız Yeşil Kutuprojesi ise gelecek nesillere yaşanabilir bir çevre bırakma gayemizle birebir örtüşmesiyle bizim için son derece değerli. Yeşil Kutu kapsamında gelecek nesillere çevre bilinci aşılamak için Türkiye'yi il il dolaşıyoruz. 2009 sonu itibariyle 6.000 öğretmene ve onlar aracılığı ile 600 bin çocuğumuza ulaştık. 2010'da ise Yeşil Kutu ile kendimize daha yeşil hedefler belirledik. Artık, tüm eğitimlerimizi www.yesilkutu.net adlı web sitesi üzerinden veriyoruz. Bu sayede Yeşil Kutu'nun 81 ilde kullanımının daha da yaygın hale gelmesini, 2010 yılı sonuna kadar ise 3.000 öğretmen ve 300 bin öğrenciye daha ulaşmayı hedefliyoruz. Böylece toplamda yaklaşık 9.000 öğretmen ve 900 bin öğrenciye ulaşmış olacağız."

Yeşil Kutu nedir, proje nasıl yürütülüyor?

Merkezi ve Doğu Avrupa için Bölgesel Çevre Merkezi (REC) tarafından geliştirilen Yeşil Kutu Çevre Eğitimi Projesi; Türkiye'de Millî Eğitim Bakanlığı ve Çevre ve Orman Bakanlığı'nın işbirliği ile yürütülüyor. 2008 ve 2009 yıllarında projenin sponsoru olan Bosch Ev Aletleri'nin desteğiyle Yeşil Kutu Türkiye'de yaygınlaştırılıyor ve tüm illerde kullanılması hedefleniyor. Yeşil Kutu, öğrencilerin çevre koruma ve sürdürülebilir kalkınma konularında bilgilerini ve farkındalıklarını artırmalarına yardımcı olacak çok yönlü bir eğitim seti. Proje kapsamında Yeşil Kutu'yu nasıl kullanacakları konusunda eğitilen öğretmenler daha sonra 10-14 yaş grubundaki ilköğretim öğrencilerine ulaşarak eğitim veriyor.Öğretmen eğitimleri geçtiğimiz yıllarda bir ilki yaparak farklı metotla gerçekleştirildi. Proje kapsamında Yeşil Vagon'a dönüştürülen T.C.D.D. Konferans Vagonu'nun uğradığı 8 ilde Yeşil Kutu'nun eğitim programlarında ne şekilde kullanılacağıkonusunda ildeki öğretmenler eğitildi.

Mobil eğitim üssü Yeşil Vagon: Uluslararası bir projede Türkiye'ye özgü bir uygulama

Projenin bir çeşit mobil eğitim üssü olan Yeşil Vagon, projenin Türkiye ayağına özgü bir uygulaması olması nedeniyle tüm dikkatleri üzerine çekiyor. Yeşil Vagon sayesinde, Yeşil Kutu Çevre Eğitimi Projesi ile çok daha fazla öğretmene ve öğrenciye ulaşıldı. Yeşil Kutu eğitimleri verilmek üzere özel olanaklarla donatılan Yeşil Vagon, nitelikli bir eğitim için bir sınıfta bulunması gereken tüm ses ve görüntü sistemleri ve her türlü teknik altyapıya sahipti.

Yeşil Kutu farklı, çünkü öğrencileri bilgi deposuna çevirmiyor
Yeşil Kutu, kapsadığı konulara ilişkin olarak öğrencileri birer bilgi deposu haline çevirmek yerine temel bazı değerlerin ve davranış biçimlerinin gelişmesini sağlayacak biçimde tasarlandı. Bu nedenle de ders programında ayrı bir ders olarak yer almıyor. Yeşil Kutu, her branştan öğretmenin ve eğitimcilerin var olan her derste çevreyle ilgili bir bağlantı kurmalarını sağlayıp öğrencileriyle karşılıklı olarak çözümler geliştirmelerine yardımcı oluyor.

Yeşil Kutu için de dünya ve Türkiye için de bir ilk: İnternet Tabanlı Uzaktan Eğitim

2010 – 2011 eğitim-öğretim yılı itibariyle Yeşil Kutu eğitimlerinde bir ilk niteliğinde olan yeni bir uygulama başlatıldı. E-learning olarak da bilinen internet tabanlı uzaktan eğitim uygulaması sayesinde Yeşil Kutu, öğretmenlere artık internet üzerinden de kaynaklar ve yeni olanaklar sunuyor. Öğretmenler, ders planları ve bilgi içeren çalışma notlarının yer aldığı bir öğretmen el kitabı, animasyon ve kısa filmlerin yer aldığı bir DVD, çevre konularında kapsamlı bilgilerin yer aldığı etkileşimli bir CD ve ikilem oyunlarından oluşan setin tamamına internet sayfası üzerinden ulaşabiliyor. Yine bu sayfada sunulan çeşitli uygulama örnekleri ile çevre temalı etkinliklere erişebiliyor, ilham kaynağı olup, destek verebiliyor. İnternet tabanlı eğitim modeli aynı zamanda, Yeşil Kutu'nun 81 ilde kullanımının daha da yaygın hale gelmesine de katkı sağlıyor.

Eğitmenler arası etkileşim de, çevreye katkı da artıyor

www.yesilkutu.net, öğretmenlerin meslektaşları ile bilgi ve deneyim paylaşımlarını güçlendirecek bir platform. Eğitmenler kendi arasındaki etkileşimlerini artırırken, öğrencilerinin de bu etkileşimden çıkan bilgi ve verileri daha iyi özümsemelerine, farklı deneyimlerden farklı kazanımlar elde etmelerine öncülük edebiliyor. Türkiye'nin dört bir yanından eğitmen, sadece bir tıkla, bulunduğu yerden bu kaynaklara erişebiliyor. Bu model, Yeşil Kutu'nun çevreci yaklaşımı ile de birebir örtüşüyor. Eğitimler ve paylaşımlar, dijital ortam aracılığıyla gerçekleştiriliyor. Yüzde yüz geri dönüşümlü kağıda dahi olsa herhangi bir baskı alınmıyor, bu sayede de çevrenin korunmasına daha çok katkı sağlanıyor.

Yeşil Kutu eğitimleri hakkında daha fazla bilgi için: www.yesilkutu.net

Bosch, çevre ve eğitim için 2002'den bu yana çalışıyor

Bosch Ev Aletleri, 2002 yılından bu yana Türk Eğitim Gönüllüleri Vakfı ve Deniz Temiz Turmepa işbirliğiyle gelecek kuşaklara temiz ve yaşanılabilir bir dünya bırakmak için önemli projeler yürütüyor, çeşitli çalışmalara destek oluyor. Bosch Ev Aletleri'nin 2008 yılında desteklemeye başladığı Yeşil Kutu Çevre Eğitimleri Projesi'nin yanı sıra aynı yıl hayata geçirdiği bir diğer çevre ve eğitim odaklı kurumsal sosyal sorumluluk projesi ise Bosch Çevre Çocuk Tiyatrosu. Tiyatronun evrensel dilini kullanarak, çevre konusunda bilinçli bireyler yaratılmasına katkıda bulunmayı hedefleyen proje kapsamında 2010 yılına kadar Türkiye genelinde 14 binin üzerinde çocuğa, "Çevreci Nasreddin Hoca Kukla Oyunu" ile ulaşıldı. Tiyatro, 2010 yılını Sadri Alışık Kültür Merkezi işbirliğiyle ve çocuk edebiyatının en önemli yazarlarından olan Polonya Gülümseme Nişanı sahibi Yalvaç Ural'ın kaleme aldığı "La Fonten Orman Mahkemesinde" adlı oyun ile karşıladı. Çocuklara çevre koruma bilinci, doğa ve hayvan sevgisi aşılamayı amaçlayan bu yeni oyun aracılığıyla, Haziran 2010 itibariyle İstanbul'da 10 bin çocuğa daha ulaşılarak, toplam 24 binin üzerinde çocuğa çevre koruma bilinci aşılandı. 16 Ekim itibariyle yeni sezon perdelerini açan oyunumuz Kasım ve Aralık ayları boyunca her Cumartesi – Pazar saat 13.00'te Bahçelievler Kültür Merkezi'nde ücretsiz olarak izlenebilecek.