info@ellidokuz.com
Dolar Alış
:
32.5096
Dolar Satış
:
32.5682
Euro Alış
:
34.6254
Euro Satış
:
34.6878
Aranıyor, lütfen bekleyiniz...

Organ Bağışı ve Yeni Hayatlar Konferansı Hastalara Umut Oldu

Süleymanpaşa Belediyesi, İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü Organ Nakli Marmara Koordinasyon Merkezi, Tekirdağ İl Sağlık Müdürlüğü, Tekirdağ Halk Sağlığı Müdürlüğü, Tekirdağ Tabip Odası ve Türk Böbrek Vakfı Tekirdağ Şubesi işbirliğinde “Organ Bağışı ve Yeni Hayatlar” konferansı gerçekleştirilirken konferansta paylaşılanlar ve konferansa katılanların organ bağışı yaparak önemini yayma sözü hastalara umut oldu.

Tekirdağ İl Milli Eğitim Toplantı Salonu’nda gerçekleşen konferansa Süleymanpaşa Belediye Başkanı Ekrem Eşkinat, Tekirdağ Tabip Odası Başkanı Yücel Ayaz,  Süleymanpaşa Belediye Başkan Yardımcısı Gülferah Güral, Süleymanpaşa Belediye Meclis Üyeleri Münür Karaevli, Deniz Taner ve Hülya Karaağaç ile vatandaşlar katıldı.
DR. ALİ DEMİRLİ: “ÜLKEMİZDE HURAFELER YÜZÜNDEN ORGAN BAĞIŞI ÇOK DÜŞÜK”
Organ Bağışı’nın önemini ve prosedürünün video sunumlar ile Dr. Ali Demirli ve Dr. Ebru Atilla tarafından katılımcılarla paylaşıldığı etkinlikte organ bağışının önüne set çeken doğruluğu olmayan iddialar hakkında konuşan Dr. Ali Demirli; “Ülkemizde maalesef organ bağışı sayısı çok düşük. Bunu azaltan etkenlerden biri facebook ve benzeri paylaşım sitelerinde, ülkemizde hiç var olmamış “organ mafyası” nın sürekli işleyen bir mekanizmaymış gibi gösterilme çabası. Bir de kulaktan kulağa yayılan hurafeler var. ‘Organ mafyasının kaçırdığı adam buz dolu küvette bulunmuş, kadın uyandığında böbreği yokmuş’ gibi çirkin yalanlarla insanlarımız kandırılıyor. Lütfen böyle şeylere itibar etmeyin. Gerçek olsa zaten emniyet bültenlerinde ya da haberlerde bu tip şeyleri görürsünüz.” dedi.
“ORGAN BAĞIŞININ DİNEN DE HİÇBİR SAKINCASI YOK”
Organ bağışının önüne geçen bir diğer unsurunda bazı dini anlayamamış insanların açıklamaları olduğunu belirten Demirli; “Örneğin İran’da organ bağışı oranı %96. Bunun sebebi din adamlarının organ bağışının önemini halka yansıtabilmiş olması. Dinen hiçbir sakıncası olmadığını aksine olumlu bir şey olduğunu söylüyor. Bizim Diyanet İşlerimiz de organ bağışını destekliyor. Ancak bunu vatandaşlarımıza duyurabilmek onlara gerçekleri anlatabilmek çok zor oluyor.” diye konuştu.
DR. EBRU ATİLLA: “İNSANLARIMIZ HASTANE KÖŞELERİNDE ORGAN BEKLEMENİN NE DEMEK OLDUĞUNU MAALESEF YAŞAMADIKÇA BİLMİYOR”
Dr. Ebru Atilla ise insanların organ bağışının önemini ihtiyaç duymadıkça istenildiği gibi anlamadığının altını çizerken; “Hastanelerde organ sırası bekleyen on binlerce hastamız var. İnsanlarımızı makinelere bağlı yaşamaktan, hastane köşelerinde umutsuzca beklemekten kurtarmıyoruz? Neden öldükten sonra çürüyüp yok olacak bir parçamızı başkasında yaşatmıyoruz? Maalesef insanların başına gelmeden bunu anlatabilmek çok zor. Umarım ülkemizde bu konuda bir duyarlılık oluşturabilir ve organ bağışını arttırarak hiçbir insanın hastaneye mahkum olmamasını sağlarız.” İfadelerini kullandı.
ORGAN BAĞIŞI İÇİN SIRAYA GİRDİLER
Konferansın sonunda soru cevap kısmı gerçekleştirilirken Süleymanpaşa Belediye Başkan Yardımcısı Gülferah Güral ve Süleymanpaşa Belediye Başkanı Ekrem eşkinat’ın annesi Ülkü Eşkinat, konferansa katkılarından dolayı Dr. Ebru Atilla ve Dr. Ali Demirel’e çiçek takdim etti.
Etkinlik sonrasında katılımcılar Tekirdağ İl Sağlık Müdürlüğü tarafından kurulan stantta organ bağışı yapmak için adeta kuyruk oluştururken görüntü organ bekleyen hastalara adeta umut oldu.
Konferansın günün ikinci kısmında da devam ederken sağlık çalışanları ve öğrenciler ile organ bağışı hakkında önemli bilgiler paylaşıldı.