info@ellidokuz.com
Dolar Alış
:
32.4527
Dolar Satış
:
32.5111
Euro Alış
:
34.8255
Euro Satış
:
34.8882
Aranıyor, lütfen bekleyiniz...

Osmanlı Döneminde Tekirdağ Belgelerle Gün Yüzüne Çıktı

Osmanlı döneminde Tekirdağ’ın resmi yazışmaları, defter kayıtları ve muhtelif kararlarını içeren belgeleri, ’Belgelerle Osmanlı Dönemi’nde Tekirdağ’ adlı sergiyle gün yüzüne çıktı.

Tekirdağ Valiliği, Devlet Arşivleri Genel Müdürlüğü ve Namık Kemal Üniversitesi (NKÜ) ortaklığında açılan 'Belgelerle Osmanlı Dönemi’nde Tekirdağ' adlı sergi büyük ilgi gördü. Tekirdağ Valiliği önünde açılan sergide Osmanlı döneminde Tekirdağ ile ilgili yapılan resmi yazılar Devlet Arşivleri Genel Müdürlüğü arşivinden yararlanılarak Tekirdağlı vatandaşlara sunuldu. 1565-1912 yılları arasında Osmanlı Devleti’nin Tekirdağ ile ilgili 46 belge, 7 fotoğraf, 4 mimari çizim, 1 harita, görüntü ve özetlerinin yer aldığı belgeler, Valilik önünde 1 gün süre ile vatandaşlara açık olacak.
NKÜ Fen-Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Görevlisi Nuran Koltuk, Osmanlı döneminde 1565-1912 tarihleri arasında Tekirdağ ile ilgili yazışmaları gün yüzüne çıkartarak vatandaşa sunduklarını söyledi.
 
"3 AYLIK ÇALIŞMA SONUCUNDA SERGİYİ AÇTIK"
NKÜ Öğretim Görevlisi Koltuk, tarih bölümünde okuyan 20 öğrencisi ile birlikte 3 aylık çalışma sonucunda sergiyi açtıklarını ifade ederek, "Tekirdağ’ın tarihiyle ilgili arşiv belgelerine ulaşmak ve bunları halka iletmek istedik. Bu yüzden 3 aylık bir çalışma yaptık. Bu çalışmanın ön aşamasında devlet arşivleri vardı. Devlet arşivlerinden Osmanlı dönemine ait kayıtları rica ettik. Onlar çok titiz bir çalışma gerçekleştirdiler ve 52 belge sergilenme aşamasına geldi. Ancak katalog çalışmasında 65 belgemiz yer alıyor. Tekirdağ’ın tarihiyle ilgili ilk belge 1565’den başlıyor, 1912’ye kadar devam ediyor. Bu aralıktaki dokümanlar hem sergi hem katalog olarak yer alıyor. Üç aylık bir emek sarf edildi. Çalışmayı Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü olarak tüm hocalarımız ve öğrencilerimizle birlikte yürüttük. Burada 20 kadar öğrencimiz de görev aldı. Serginin kurulmasından katalog çalışmasının yapımına kadar üstlenmiş olduk. Bu belgelerinin genel olarak Tekirdağ’ın tarihi, sosyal ve ticari hayata yönelik olduğunu söylemek gerekiyor" dedi.
 
"TEKİRDAĞ TARİHİ SEVİYOR"
Koltuk, Tekirdağlı vatandaşların tarihe ilgisinin çok güzel olduğunu dile getirerek, "Osmanlı dönemi belgelerinin, Tekirdağ’da tarih ile ilgilenen çok geniş bir kitle olduğunu gördük ve halkımızla buluşmasını sağlamak istedik" şeklinde konuştu.