info@ellidokuz.com
Dolar Alış
:
32.4527
Dolar Satış
:
32.5111
Euro Alış
:
34.8255
Euro Satış
:
34.8882
Aranıyor, lütfen bekleyiniz...

Osmanlıca Kurs Kayıtları Devam Ediyor

Tekirdağ ın Çerkezköy İlçesi nde düzenlenen 2013-2014 dönemi Osmanlıca Kurs kayıtları sürüyor. Hayrat Vakfı Çerkezköy Koordinatörü Cemil Aydın, Osmanlıca kursunun önemine değinerek “Bir milletin karakteri, hafızası ve kuvveti, onun tarih ve kültüründen aldığı tecrübe ve birikimle doğru orantılıdır. Toplumlar, tarihi ve kültürel varlıklarını devam ettirebilmek için bu varlıklarını gelecek nesillere aktarmak mecburiyetindedir. Bu vazifenin en büyük taşıyıcıları ise yazılı, basılı ve görsel belgelerdir” dedi.

Tekirdağ'ın Çerkezköy İlçesi'nde düzenlenen 2013-2014 dönemi Osmanlıca Kurs kayıtları sürüyor. Hayrat Vakfı Çerkezköy Koordinatörü Cemil Aydın, Osmanlıca kursunun önemine değinerek “Bir milletin karakteri, hafızası ve kuvveti, onun tarih ve kültüründen aldığı tecrübe ve birikimle doğru orantılıdır. Toplumlar, tarihi ve kültürel varlıklarını devam ettirebilmek için bu varlıklarını gelecek nesillere aktarmak mecburiyetindedir. Bu vazifenin en büyük taşıyıcıları ise yazılı, basılı ve görsel belgelerdir” dedi.
Aydın ‘Devlet teşekkülü olarak Türk-İslam medeniyetinin en büyük temsilcilerinden biri olan Osmanlı Devleti bu anlamda arşivciliğe büyük önem vermiş, resmi yazışmalarını çağının en ileri arşiv metotlarını kullanarak ve büyük bir hassasiyetle kayıt altına almıştır’ diyerek “Sadece Başbakanlık Osmanlı Arşivi'nde bulunan 150 milyonu aşkın belge bu duyarlılığın bir delilidir. Bununlar birlikte Osmanlı arşiv metinleri günümüzde sadece içinde yaşadığımız Türk-İslam kültürünün değil Balkanlar, Orta ve Yakın Doğu, Akdeniz ve Kuzey Afrika Coğrafyasındaki farklı kültürlerin de ortaya çıkarılmasında önemli bir kaynak teşkil etmektedir” ifadelerine yer verdi.
Osmanlı kültürünü tanımanın Osmanlıca’yı öğrenmekten geçtiğini kaydeden Cemil Aydın şöyle devam etti: “Osmanlı Devleti'nin hüküm sürdüğü topraklarda kurulan bir çok ülkenin araştırmacıları yüzyılları aşan bu tarihi birikimi elde edebilmek için Osmanlı Arşivleri'ne gelip tetkikler yapmakta, kendi devlet ve topluk yapılarını daha iyi anlamaya çalışmaktadırlar. Bu devasa arşivden faydalanmak ve asırlara uzanan kendi kültürünü tanımak bu topraklarda yaşayan bizler için de büyük bir sorumluluktur. Osmanlıca, Devlet-i Aliyye'nin muntazam ve zengin kayıtlarına ulaşmak için gerekli olduğu kadar dini, edebi, kültürel, sosyal ve bilimsel mirasımızın resmi kanaldan olmayan eserlerine erişmek için de önem taşımaktadır. 13. yüzyılın sonlarından itibaren Osmanlı Türkçesi'yle yazılan her türlü eser, kitabe ve mezar taşları ecdadımızın bu toprakların evlatlarına bıraktığı bir hazine hüviyetindedir. Osmanlıca böyle bir hazinenin anahtarıdır.”
Hayrat Vakfı’nın ülke genelinde Osmanlıca kursları açtıklarını kaydeden Aydın, bu bağlamda Çerkezköy’de Osmanlıca Kursları düzenlediklerini söyledi. Aydın, 2013-2014 kurs kayıtlarının sürdüğünü açıklayarak şunları söyledi: “Bu tarihi ve kültürel hazinenin şimdiki nesillere ulaşması için kuruluşundan bu yana bir çok çalışma yapan Hayrat Vakfı, Türkiye genelinde düzenlediği Osmanlıca Kurslarıyla halkımıza bu değerli hazineyi tanıtmayı bir vazife kabul etmiştir. Bu bağlamda Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü ile Hayrat Vakfı arasında yapılan protokolle 2012-2013 döneminde açılan Osmanlıca Kursları 2013-2014 dönemlerinde de devam edecektir. Kayıtlar Türkiye geneliyle birlikte Çerkezköy Halk Eğitim merkezlerinde ve osmanlicaegitim.com adresinden online olarak yapılmaktadır.”