info@ellidokuz.com
Dolar Alış
:
32.5096
Dolar Satış
:
32.5682
Euro Alış
:
34.6254
Euro Satış
:
34.6878
Aranıyor, lütfen bekleyiniz...

Öztrak’tan "Sıcak Para"ya Yakın Takip

CHP’nin Ekonomi Politikalarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Faik Öztrak koordinasyonunda hazırlanan 76. Ekonomik Görünüm Raporu açıklandı.

Raporun en ilgi çekici kısımlarından birini “Türkiye’nin her 100 dolarlık finansal döviz yükümlülüğünün 49,3 dolarının, kısa vadeli borç ve sıcak paradan oluştuğu görülüyor. Bu, 2002’den bu yana en yüksek orandır” şeklindeki değerlendirme oluşturdu.
 
CHP Genel Başkan Yardımcısı Faik Öztrak’ın koordinasyonunda hazırlanan CHP 76.Ekonomik Görünüm Raporunda Öztrak, ABD Merkez Bankası’nın tahvil alımlarını azaltmaya bu yılın sonunda başlayabileceği konuşulurken, bu süreçte Türkiye ekonomisinde açığa çıkan önemli bir kırılganlığa dikkat çekti.
 
Türkiye’nin toplam döviz yükümlülükleri içinde “sıcak paranın” ve “kısa vadeli dış borçların” ağırlığının yüzde 50’ye yaklaştığının belirtildiği raporda, bu oranın “2000 Kasım ve 2001Şubat krizlerinden hemen önce yüzde 50’lerin üzerine” çıktığı hatırlatıldı.
 
BU YILKİ PERFORMANSLARI DÜŞÜK
 
CHP’nin ekonomi raporuna göre, AKP’nin ekonomide yıl içinde gösterdiği performans ve geçen yılın verileri, yılsonundaki birçok hedefin tutmayacağını gösteriyor. Rapora göre hükümetin son OVP ile yüzde 6,8’e çıkardığı enflasyon hedefi büyük ihtimalle tutmayacak, yıllık enflasyon yüzde 8’i aşabilir. Son iki ayda ihracat geçen yılın aynı dönemine göre yaklaşık yüzde 10 artmazsa AKP ihracat hedefini de ıskalayacak.      
 
YILSONU ENFLASYONU % 8’İ AŞABİLİR
 
AKP’nin yıla yüzde 5 enflasyon hedefiyle başladığının, yıl içinde bunu önce yüzde 6,2’ye, ardından son Orta Vadeli Program’la yüzde 6,8’e yükselttiğinin hatırlatıldığı raporda, “Yılsonunda bunu da tutturamayacakları anlaşılıyor” denildi. Raporda, geçmiş yıllarda son iki ay enflasyonunun ortalamasının yüzde 1,4 olduğu hatırlatılarak bu yıl da son iki ayda enflasyonun bu ortalama civarında gerçekleşmesi durumunda yılsonu enflasyonunun yüzde 8,4 oranında gerçekleşebileceği ifade edildi.
 
ENFLASYON, ENERJİ ZAMLARI ERTELENMESİNE RAĞMEN YÜKSEK
 
Geçen yıl yapılan enerji zamları bu yıl yapılmamasına rağmen Ekim ayında yüzde 1,8’lik yüksek bir enflasyon yaşandığının kaydedildiği raporda, “Bu zamlar ötelenmemiş olsaydı, çok daha yüksek bir enflasyon ile karşılaşacaktık” ifadelerine yer verildi. Raporda, çekirdek enflasyon göstergelerindeki artış eğiliminin de enflasyonun hızlandığını gösterdiğine dikkat çekildi.
 
ALIŞILMAMIŞ PARA POLİTİKALARI BELİRSİZLİĞİ ARTIRIYOR
 
Enflasyonda son dört ayda gözlenen kararlı artış ve küresel piyasalarda Mayıs sonundan bu yana yaşanan gelişmelerin Merkez Bankası’nın, “Ortodoks olmayan(alışılmamış)” para politikasını sürdürmesini giderek zorlaştırdığının belirtildiği raporda, “Piyasaların enflasyonla ilgili daha kararlı bir duruş görme ve daha net mesaj alma ihtiyacı artıyor” denildi.
 
MERKEZ’İN 2014 ENFLASYON HEDEFİ DE GERÇEKÇİ GÖRÜNMÜYOR
 
Merkez Bankası’nın enflasyon hedefini sürekli ıskalamasının ve para politikası araçları üzerine Başbakanın ideolojik vesayetinin konmasının açıklanan enflasyon hedeflerini vatandaş ve piyasalar nezdinde daha da güvenilmez hale getirdiği belirtilirken, “Bu da Türkiye’nin kendine benzeyen ekonomilerden negatif ayrışmasına yol açıyor” değerlendirmesinde bulunuldu.
 
SICAK PARA VE KISA VADELİ BORÇLARA DİKKAT!
 
“Sıcak para” olarak tanımlanan yabancıların elindeki portföy yatırımlarının, mevduatların ve kısa vadeli alacakların toplamının Ağustos ayında 296 milyar dolar olduğunun kaydedildiği raporda, “Türkiye’nin her 100 dolarlık finansal döviz yükümlülüğünün 49,3 dolarının kısa vadeli borç ve sıcak paradan oluştuğu görülüyor. Bu, 2002’den bu yana en yüksek orandır” ifadelerine yer verildi.
 
Bu oranın 2000 Kasım ve 2001 Şubat krizlerinden hemen önce yüzde 50’lerin üzerinde olduğunun hatırlatıldığı raporda finansal yükümlülükler içinde sıcak paranın ve kısa vadeli borçların payındaki artışın “yakından izlenmesi gerektiği” vurgulandı.
 
İHRACATTA HEDEF ŞAŞMASI YAŞANABİLİR  
 
Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin Ekim ayı ihracat verilerine göre yılın ilk 10 ayındaki ihracatın geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 0,2 azaldığına da dikkat çekilen raporda, şu ifadelere yer verildi:
 
“Ekim ayında yayımlanan OVP’de açıklanan 153,5 milyar dolarlık yılsonu ihracat hedefinin tutması için yılın kalan son iki ayında 29 milyar dolarlık bir ihracat performansına ihtiyaç var. Diğer bir ifadeyle yılın geriye kalan son iki ayında ihracatın, geçen yılın aynı dönemine göre, yüzde 9,8 artması gerekiyor. Mevcut eğilimler ışığında bu çok da kolay değil. Daha geçtiğimiz ay yapılan 2013 ihracat tahmini de şaşarsa sürpriz olmaz.”