info@ellidokuz.com
Dolar Alış
:
32.4551
Dolar Satış
:
32.5136
Euro Alış
:
34.6559
Euro Satış
:
34.7183
Aranıyor, lütfen bekleyiniz...

Peynir helvası Ziyaretçilerin Gözdesi Oldu

Tekirdağ ın 150 yıllık geçmişe sahip "peynir helvası" na, kenti ziyaret eden yabancı turistlerden yoğun talep geldiği bildirildi.

Helva üreticisi Ömer Tekbaş, yaptığı açıklamada, 60 yıldır süt ve süt ürünleri sektöründe faaliyet gösterdiğini, 12 yıldır da peynir helvası üretimi yaptıklarını söyledi.
Peynir helvasının inek sütü, peynir, un ve yumurta kullanılarak hazırlandığını, kıvamı tutturmak için ustalık gerektiğini anlatan Tekbaş, süt kalitesinin, tatlının kıvamı ve lezzetinde büyük önem taşıdığını bildirdi.
Son derece zahmetli olan peynir helvası imalatının, sütün sağılmasından itibaren başladığını belirten Tekbaş, "Çiftliklerde sütün sağılması sırasında bekliyoruz. Saf sütü, doğal sıcaklığını kaybetmeden kaynatmaya başlıyoruz. Sütün ve tatlının kalitesinde, o günkü hava durumu bile etkili oluyor. 6 yaşından beri işin içinde olduğumdan, süt profesörü oldum" diye konuştu.
Helvada kullanılan peynirin de birtakım doğal yollarla süzüldüğünü bildiren Tekbaş, şöyle devam etti:
"Has peynir helvasını yıllardır aynı yöntemle imal ediyoruz. Tesislerimizde makine yok. Helvanın her aşamasını elle ve gözle takip ediyoruz. Hijyen şartlarının uygulandığı tesisimizde, geleneksel yöntemlerle helva üretimi yapıyoruz. Ancak diğer bazı tesislerde has helva kalitesinden kaçınılıyor. Bol un, kalitesiz peynir ve yağ kullanılıyor. Bu da hem geleneksel helva tadının unutulmasına hem de helvanın kötü imaj kazanmasına yol açıyor."
TURİSTLER YANLARINDA HELVA GÖTÜRÜYOR
Ömer Tekbaş, tesislerde günlük 500 kilogram üretilen peynir helvasının, her gün bölge genelinde yüzlerce noktaya dağıtımının yapıldığını ifade etti.
Tekirdağ peynir helvasının yaklaşık 150 yıllık geçmişi bulunduğunu belirten Tekbaş, "Tekirdağ denince akla ilk olarak Tekirdağ köftesi geliyor. Ancak peynir helvası, bu köftenin satıldığı tüm lokantalarda tüketiliyor" dedi.
Kenti ziyaret eden yabancı turistlerin, ülkelerine giderken yanlarında peynir helvası götürdüklerini anlatan Tekbaş, şunları kaydetti:
"Kentimizi ziyaret eden yabancı turistler tatlımızı çok beğeniyor. Yemek yedikleri lokantada tadına baktıkları peynir helvasını toptan alarak, yurt dışına götürmek isteyen turistler, lokantacılar kanalıyla bize ulaşıyor. 10, 20, 50 kilo alarak ülkelerine götürenler oluyor. En son Amerikalı bir turist, ülkesine Tekirdağ peynir helvası götürdü."
Tekbaş, peynir helvasına yurt dışı talebinin artması üzerine, üretim kapasitesini artırmak amacıyla sanayi tesisi kurma aşamasında olduğunu söyledi.
Helvanın 100, 250 ve 500 gramlık ambalajlarda etiketli ya da açık halde tartılarak satışa sunulduğunu bildiren Tekbaş, piyasaya yeni sürülen "fırınlanmış" peynir helvasının da beğeni topladığını sözlerine ekledi.