info@ellidokuz.com
Dolar Alış
:
32.5096
Dolar Satış
:
32.5682
Euro Alış
:
34.6254
Euro Satış
:
34.6878
Aranıyor, lütfen bekleyiniz...

Rokaczi Müzesi restore edildi

Macar Kralı 2. Rakoczi Kelemens in Tekirdağ da adına kurulu bulunan müzenin restorasyonunu bitmesinin ardından her iki ülkenin Kültür bakanları Tekirdağ a gelerek açılışını yaptılar.

Macaristan Eğitim ve Kültür Bakanı Istvan Hiller, "Türkiye ile Macaristan arasında derin bir kültürel miras var. Bizim tarihimiz neredeyse birlikte yazılmış. Bu nedenle Macaristan ile Türkiye arasında ayrı bir ilişki var. Biz Türkleri her zaman çok sevdik" dedi.

Macar Kralı 2. Rakoczi Kelemens in Tekirdağ da adına kurulu bulunan müzenin restorasyonunu bitmesinin ardından her iki ülkenin Kültür bakanları Tekirdağ a gelerek açılışını yaptılar. Macaristan Eğitim ve Kültür Bakanı Istvan Hiller, "Türkiye ile Macaristan arasında derin bir kültürel miras var. Bizim tarihimiz neredeyse birlikte yazılmış. Bu nedenle Macaristan ile Türkiye arasında ayrı bir ilişki var. Biz Türkleri her zaman çok sevdik" dedi.

Rakoczi Müzesinin açılışı nedeniyle Tekirdağ da buluşan Macaristan ve Türkiye Kültür Bakanları birlikte dostluk mesajları verdiler. Restarosyonu biten müzenin açılışında konuşan her iki bakanda ülkelerindeni kültür kentlerine atıfta bulunarak ortak projeler gerçekleştireceklerini belirttiler.

MACAR BAKANIN EŞİNİN GÖZ YAŞLARI

Zaman zaman yağan yağmurun altında gerçekleşen açılış konuşmalardan önce her iki ülkenin milli marşları çalındı. Macar Milli marşı sırasında Macaristan Kültür ve Eğitim Bakanının eşi Julianna Farkos Hiller gözyaşlarına hakim olamadı. Macar bakan daha sonra Müze girişinde buyunan Rakoczi büstüne çelenk bıraktı.

Açılış konuşmasında Türk-Macar dostluğuna değinen Macaristan Kültür Bakanı Isvan Hiller, "Türkiye ile aramızda tarihi bir köprü var. Bu köprü uzun yıllardır devam ediyor. B uköprünün bir ayağa Macar, bir ayağı ise Türkdür. İbrahim Müteferrika ise bizim ve sizin için önemlidir. Müteferrika ilk önce Prens Rakoczi nin sekreterliğini yaptı, daha sonra Türkiye ye matbaayı getirdi. Geçmişten gelen dostluk ve birlikteliğimizi geliştirerek geleceğe taşımalıyız. Bunun için ne gerekiyorsa Macaristan hükümeti olarak yapmaktayız ve yapmaya devam edeceğiz" dedi.

YEMEKTE VE YAĞMURDA FAZLA KONUŞULMAZ

Türk Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay ise yaptığı konuşmada, "bu yıl İstanbul 2010 yılında Avrupa Kültür Başkenti sıfıtı taşıyor. Aynı sıfatı Macaristan ın Pehc şehri de taşıyor. Biz her iki kent için ortak çalışmalar yapıyoruz. Böylece Türkiye ve Macaristan bakanlıkları, kadrolarla arkadaşça ve kardeşçe, yüzyıllara dayanan dostluğunu geliştirmek için beraberce çalışıyoruz" dedi.

Bakan Günay, "Yüzyıllara dayanan dostluk adına saatlerce konuşabilirim. Ancak birşey biliyorum. Yemekte ve yağmurda yapılan konuşmalar uzun olmaz" diyerek konuşmasını kısa kesti.

ÖNCE GERÇEK SONRA SANAL AÇILIŞ

Her iki bakan ve beraberindekiler daha sonra müzenin açılışını gerçekleştirdi, kurdelayı kesen her iki bakan daha sonra müze içinde bulunan bilgisayardan da mause yardımı ile kurdela kestiler. İki ülkenin bakanı da sonra müze içinde gazetecilerin sorularını yanıtladı.

SİT ALANLARI GENİŞ TUTULDU

Kütlür ve Turizm Bakanı ertuğrul Günay, tüm harabe alanlarının sit alanı olduğuna dikkat çekerken, "Bu tür sit alanları geniş tutulmuş. Bunun çalışmasını yapıyoruz. Biraz daha kapsamını daraltmamız gerekiyor.

HAYAL GÖRÜYORLAR

Bir gazetecinin darbe konusundaki sorusunu yanıtlayan Günay, "Artık Türkiye de böyle şey olması mümkün değildir. Böyle hayaller görenler olabilir, ama böyle şeyler artık olmaz" dedi. Bakanlar daha sonra müze anı defterinin ilk yaprağını imzaladılar ve ardından İbrahim Mütferrika anıtının bulunduğu aynı adlı parka gittiler. Buradaki parkın arka kısmında bulunan harabe binayı gören bakan, "Bu binayı hemen kaldırın" dedi. Sit alanı ve anıtlar kurulu uyarısı üzerine tepki gösteren bakan Günay, "hemen ben girer yıkarım bu binayı, gelsinler bana ceza yazsınlar da görelim. Böyle bir parkın etrafında bu tür harabe görüntüler istemiyorum. İtiraz edenler bana gelsin. Hemen sökün" diye talimat verdi. Macra bakan burada İbrahim Müteferrika anıtına da çelenk koydu.

Her iki bakanda daha sonra Tekirdağ Arkeoloji ve etrografi Müzesini gezdi. Burada Macar Bakana tarihi müze konusunda bilgi de veren Bakan, ardından Macar misafirlerini İstanbul a uğurladı ve Tekirdağ da Ak Parti İl Binasını ziyaret etti.

İKİ EŞ ARASINDA KORUMA FARKI

Tören sırasında aralıklarla yağan yağmurdan davetliler etkilenirken, Macar Bakanın eşi kendi şemsiyesini tutarken, Günay ın eşine ise koruması şemsiye tuttu.