info@ellidokuz.com
Dolar Alış
:
32.5096
Dolar Satış
:
32.5682
Euro Alış
:
34.6254
Euro Satış
:
34.6878
Aranıyor, lütfen bekleyiniz...

Sendikalardan Torba Yasasına Eylem

Tekirdağ Kamu-Sen’e bağlı sendikalar DİSK’e bağlı Genel İş Sendikası işçileriyle beraber Tekira önünde torba yasası aleyhinde basın açıklaması yaptılar.

Tekirdağ Kamu-Sen’e bağlı sendikalar DİSK’e bağlı Genel İş Sendikası işçileriyle beraber Tekira önünde "Torba Yasası" aleyhinde basın açıklaması yaptılar. Kamu-Sen’e bağlı sendika üyeleriyle Disk’e bağlı sendika üyeleri aynı platformda sloganlar attılar.

"Tasarı 2010 Haziran ayında meclise gönderilmiştir. Plan ve bütçe komisyonunda uzun tartışmaların ardından kabul edilmesiyle birlikte meclis gündemine geldi. Ne yazık ki, hükümetin uygulama sözü verdiği 50 konudan 17 tanesinin kısmen tasarıya eklenmesi kamu çalışanlarını üzmüştür. Bu nedenle toplu görüşmelerde kararlaştırılıp, tasarıya dahil edilmeyen bir çok konu nedeniyle önümüzdeki günlerde yine mağduriyetler yaşanacaktır. Ayrıca, bunlar yetmezmiş gibi bir de memurlarımıza sormadan memur haklarını geriletecek yeni konuların da tasarıya eklenmesi bizleri derinden kaygılandırmaktadır.

Ne yazık ki bu konular torba kanunla getirilen olumlu düzenlemelerin kazançlarını ortadan kaldıracak düzeydedir. Öyle ki, olumsuz bulduğumuz ve karşı çıktığımız maddelerin özünde kamunun işleyişi, yapısı ve düzenini bozma amacı yatmaktadır. Bu nedenle tasarının götürdükleri getirdiklerinin çok üzerindedir."


A- TORBA KANUN TASARISININ OLUMLU GÖRDÜĞÜMÜZ TARAFLARI

1- Özürlülerin çalışma şartlarını kolaylaştırmak amacıyla tedbirler getiriliyor.
2- Özürlü ve hamile kadın memurlarımıza nöbet ve gece vardiyası verilmesi konusunda kolaylıklar sağlanıyor.
3- Analık, doğum, ölüm ve mazeret izinleri yeniden düzenleniyor.
4- Hastalık ve refakat izinleri taleplerimiz çerçevesinde düzenleniyor.
5- İl dışına çıkışta izin alma zorunluluğu kaldırılıyor.
6- Toplu müracaat ve şikâyet etme yasağı kaldırılıyor.
7- Her türlü disiplin cezasına karşı idari yargıya başvurma hakkı getiriliyor.
8- Sendika üyesi kamu görevlilerine Ocak, Nisan, Temmuz ve Ekim aylarında 45 TL tutarında toplu sözleşme primi getiriliyor.
9- Daha önce yalnızca 2 çocuk için ödenen çocuk yardımındaki sayı sınırı kaldırılıyor.
10- Sözleşmeli personelin de aile yardımından faydalanması sağlanıyor.
11- Sözleşmeli personel ile yapılan hizmet sözleşmelerinden alınan damga vergisi uygulamasına son veriliyor.

B- TORBA KANUN TASARISINDA KARŞI ÇIKTIĞIMIZ UYGULAMALAR

1- Sosyal diyalog mekanizması yok sayılmıştır.

Tasarının hazırlanması aşamasında memur temsilcilerinin görüşüne başvurulmamış, diyalog yolları tamamen kapatılmıştır. AKP iktidarı ileri demokrasi söylemlerine rağmen memurları ve işçileri sürekli yok saymaktadır.

2- Toplu görüşme sürecinde mutabakata varılan konular, tasarıya dâhil edilmemiştir.

Dokuz yıl boyunca yapılan toplu görüşmelerde karar altına alınan birçok konu göz ardı edilmiş, süreç yok sayılmış ve memurların sorunlarını çözebilecek, bütçeye ek yük getirmeyen mutabakat konuları nedensiz bir şekilde tasarıya eklenmemiştir.

3- Kamuya özel sektörden üst düzey yönetici atanması sağlanarak, hükümet memuru uygulamasına geçilmektedir.

Tasarıda kamuya özel sektörden üst düzey yönetici atanmasının önünü açan madde ile kamuda kariyer ve liyakat ilkesi zedelenmekte, siyasetle özel sektör ilişkisi yasallaştırılmakta, hükümet memuru uygulamasına geçilmekte, kamunun işleyişini bilmeyen kimselerin tepeden inme bir şekilde kamuda üst düzey yönetici olabilmelerinin önü açılmaktadır.

4- Kadrosu kaldırılan memurların sürgün edilebilmelerinin önü açılmaktadır.

Kadrosu kaldırılan memurların tamamının Devlet Personel Başkanlığı bünyesinde bir havuza gönderilerek, istekleri dışında farklı kurumlara nakil edilebilmeleri sağlanmaktadır. Bu çerçevede özellikle müfettişlerin de aynı şekilde değerlendirilerek farklı kurumlarda farklı unvanlarla değerlendirilecek olması, kamuda denetimsiz bir yapı oluşturulmasının yolunu açacak bir uygulama olarak görülmektedir. Bu uygulama kamu çalışanlarına baskı ve yıldırma politikalarının daha da sert bir şekilde sürgüne dönüşeceğinin işaretidir.

5- Kamuda kısmi zamanlı, çağrı usulüne göre, güvencesiz ve düşük ücretle eleman çalıştırmanın önü açılmaktadır.

Çalışma sürelerinin tespitinin kurumlara bırakılmasıyla, kamuda yeknesaklık zedelenmekte, işyerine gelmeden çalışma sistemi ile kamuda esnek istihdam ilkeleri yerleştirilmektedir. Esnek istihdam, çalışanın sermaye karşısında köleleştirilmesinin yoludur. Bu uygulamanın bir sonraki aşaması kamuda kısmi zamanlı çalışmanın yerleşmesidir. Böylelikle çağrı usulüne göre, düşük ücretli, güvencesiz istihdam kamuya yerleşmiş olacaktır.

6- Tasarı eklenen ve çıkarılan maddeler nedeniyle yamalı bohçaya dönmüş, kamu çalışanları AKP’nin oyuncağı haline gelmiştir.

Hizmet içi eğitim ilkelerini düzenleyen madde ile itfaiye personelinin tamamının genel idare hizmetleri sınıfı içinde değerlendirilmesini öngören maddenin, Alt Komisyon görüşmeleri sırasında kimsenin itirazı ve çekincesi olmadığı halde, yine AKP’li milletvekillerinin önergesiyle tasarıdan çıkarılmasının hiçbir izahı bulunmamaktadır. Bu uygulama, AKP’nin kamu çalışanlarına bakış açısını ve kendi içindeki tutarsızlığı gözler önüne sermektedir.

7- Geçici görevlendirmelerin bir yılda 6 ayı geçemeyeceği hükme bağlanarak, sendikal baskılar ve yıldırma politikalarına yasal kılıf hazırlanmıştır.
2005/14 sayılı Başbakanlık Genelgesine göre, geçici görevlendirmeler 1 yılda 2 ay olarak sınırlandırılmış olmasına rağmen yeni yasada, 1 yılda 6 ay boyunca geçici görevlendirme yapılabilmesine imkân tanınması, memurların adeta sürgün edilebilmelerinin yasal dayanağını oluşturacaktır. Bu madde ile baskı ve yıldırma politikalarına yasal dayanak oluşturulmaktadır. Yani sürgünler yasal hale gelecektir.

8- Kamu görevlilerine ilave kademe verilmesi için öngörülen süre 6 yıldan 8 yıla çıkarılmaktadır.

Son 6 yıllık sicil notu ortalaması 90 olan kamu görevlilerine ilave bir kademe verilmesi uygulamasının, son 8 yılda disiplin cezası almamış olanlar şeklinde değiştirilmesi; memurların ilave kademe ilerlemesi elde etmesi için gerekli süreyi uzatmakta ve kamu görevlilerinin haklarında bir kısıtlamaya yol açmaktadır.

9- Sicil sisteminin kaldırılmasıyla, kamunun yapısı ve işleyişi değiştirilmek istenmektedir.

Tasarı ile kamuda sicil sistemi kaldırılmaktadır. Böyle bir uygulama kamuda kurumların ve kurum yöneticilerinin keyfi bir şekilde yeni disiplin ve sicil uygulaması getirmesine yol açacak, yeknesaklığı, objektifliği ve adaleti zaafa uğratacaktır. Bu şekilde kamunun işleyişi büyük yara alacaktır.

"Görüldüğü gibi tasarıyla ilgili kamu çalışanları ve işçiler olarak haklı itirazlarımız vardır. Bugüne kadar 70 dolayında teklif metni hazırlanmış ve yetkili mercilere iletilmiştir. Tekliflerle birlikte tasarıdan çıkarılan maddeler meclis genel kurulunda yeniden metne eklenmelidir. Aksi takdirde, geleceğimizin karartılmasına müsaade etmeyeceğiz. Mücadelemizi her platformda sürdüreceğiz. Kamu çalışanları ve işçiler kendilerine yapılan bu hukuksuz uygulamaları asla affetmeyecektir. Bütün direnmelerimize karşılık yasa bu haliyle çıkacak olursa, siyasi irade memurun ve işçinin gözünde, güvenilirliğini daha da kaybedecek, kamu çalışanları ve işçiler bu hukuksuzluğu unutmayacak, gerekirse sandıkta da bunun cevabını verecektir."

Kaynak: Tekirdağ Yeni Haber