info@ellidokuz.com
Dolar Alış
:
32.3389
Dolar Satış
:
32.3971
Euro Alış
:
34.6487
Euro Satış
:
34.7111
Aranıyor, lütfen bekleyiniz...

Siyah Alaca nın Sütü, Angus un Eti

Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi, et sıkıntısına çözüm üretmek için bir ilke imza attı. Süt verimi yüksek Siyah Alaca ile et verimi yüksek Angus melezi 4 buzağı dünyaya geldi. Buzağılar yetiştiklerinde Siyah Alaca nın sütünü, Angus un da etini verecek

Türkiye'nin kırmızı et sıkıntısına çözüm Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi'nden geldi. Üniversitenin Ziraat Fakültesi'ne bağlı tesislerde yürütülen 'et ve süt verimi yüksek büyükbaş hayvan' çalışmalarında bir ilk yaşandı. Süt verimi yüksek Siyah Alaca ile et verimi yüksek Angus melezi 4 buzağı geçtiğimiz hafta dünyaya geldi. Tohumlanmasından beslenmesine kadar maliyeti oldukça düşük olan minik buzağılar yetiştiklerinde Siyah Alaca'nın sütünü, Angus'un da etini verecek.

Kurban Bayramı döneminde Uruguay ve Avustralya gibi ülkelerden et verimliliğinin yüksek olması nedeniyle yaklaşık 20 bin Angus türü büyükbaş hayvan Et ve Balık Kurumu tarafından ithal edildi.

DOĞA ŞARTLARINA DAYANIKLI
Namık Kemal Üniversitesi Ziraat Fakültesi, et ihtiyacına geçici çözüm sunan bu girişimin ardından harekete geçerek 'et ve süt verimi yüksek büyükbaş hayvan' türü için çalıma başlattı. Üniversite, geçtiğimiz aralık ayında başlayan çalışmalar kapsamında ilk olarak tanesi 3 bin 400 dolara ithal edilen Angus türünün tohumunu (sperm) 18 TL'ye getirdi. Çalışmalar kapsamında Siyah Alaca-Angus melezi ikisi erkek 4 buzağı geçtiğimiz hafta dünyaya geldi. Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Alper Önenç, Siyah Alaca-Angus melezlerinin oldukça sağlıklı olduğunu belirterek "Yaşama güçleri diğer türlere göre çok iyi. Soğuktan etkilenmiyorlar. Hiç ishal yaşamadılar. Sağlıklı oluşları tüylerinin parlaklığından da belli" diye konuştu.

Daha az yem daha çok verim
Tohumlama yönteminin daha önce yerli ırkları ıslah etme amacıyla yapıldığını kaydeden Önenç, "Biz yüksek verimli süt ve nitelikli kasaplık materyal elde etme amacıyla tohumlama yöntemini deniyoruz" diye konuştu. Yeni melez türün et üretimi açısından diğer türlere göre daha verimli olacağını belirten Önenç şöyle konuştu: "Siyah Alaca erkek hayvan yetiştiriyorsanız ve 16-18 ay sonra 500 kiloyken kesiyorsanız size maksimum üreteceği et miktarı 260 kilo. Aynı ağırlıkta bir Angustan ise 300 kilonun üzerinde et alıyorsunuz. Bu yavrulardan da aynı oranda et alınacak. Bunu yaparken de Siyah Alaca'ya göre daha az yem verip daha fazla et alacaksınız."