info@ellidokuz.com
Dolar Alış
:
32.5096
Dolar Satış
:
32.5682
Euro Alış
:
34.6254
Euro Satış
:
34.6878
Aranıyor, lütfen bekleyiniz...

Sudan Tarım Heyeti Tekirdağ Ziyaretinde Önemli Görüşmeler Yapıldı

Sudan’ın Beyaz Nil Eyaleti Tarım Bakanı Ömer Muhammed Eltoum ve İstanbul Sudan Başkonsolosu Asım M.A Mukhtar İbrahim ile eyaletlerin tarım bakanlarıyla birlikte Tekirdağ’a ziyarette bulundular.

 

Sudan’ın Beyaz Nil Eyaleti Tarım Bakanı Ömer Muhammed Eltoum ve İstanbul Sudan Başkonsolosu Asım M.A Mukhtar İbrahim ile eyaletlerin tarım bakanlarıyla birlikte Tekirdağ’a ziyarette bulundular. Tekirdağ da tohumculuk üzerine büyük aşama kaydeden Trakya Tarım Veterinerlik Ltd. Şti. Sahibi İlhami Özcan Aygün’ün tohum paketleme tesisinde incelemelerde bulunarak Ar-Ge den sorumlu yetkililerden geniş bilgiler aldılar.
 
Tanıtım ve bilgilendirme sonrası Sudan heyetiyle birlikte uygulamanın yerinde görülmesi için Karacakılavuz beldesi yakınında bulunan “Sert Buğday”, Buğday, Arpa Çeşitleri ve tohum çalışmaları yapılan tarlalarda incelemelerde bulundular. Gördükleri mahsüller tarım heyeti tarafından çok beğenildi.
 
Sudan’ın Beyaz Nil Eyaleti Tarım Bakanı Ömer Muhammed Eltoum; Türkiye’yi model aldığını anlatarak,”Türkiye’nin tarımsal alandaki tecrübelerini yerinde izlemek ve bu tecrübelerden istifade ederek, Türkiye ile Sudan arasındaki tarımsal ilişkileri daha da güçlendirmek istiyoruz. Burada kullanılan teknolojiyi biz de yakalamak istiyoruz. Sudan’da tarım yapmak için çok geniş arazilerimiz ve bol miktarda suyumuz mevcut, yani alt yapı hazır.dedi.
 
Trakya Tarım Yönetim Kurulu Başkanı İlhami Özcan Aygun ise Tekirdağ’da tohum üretimi yaptıklarını ve bu tohumları birçok ülkeye ihraç ettiklerini belirtti.Sudan’a önceki yıllarda deneme amaçlı çeltik, buğday ve arpa tohumu gönderdiklerini aktaran Aygün, elde ettikleri teknolojiyi o bölgelerdeki insanlara iletmeleri gerektiğini ifade etti. Aygün, geçmişte o ülkelere sahip çıkılamadığını kaydederek, son zamanlarda hükümetin aldığı tedbirler ve yol haritasıyla kendilerinin de o ülkelerle yürütülen ilişkilere katıldığını dile getirdi.
 
 
 
Türkiye’nin Sudan da 7000 dönüm arazide yaptığı tarım çalışmalarının dışında Trakya tarım tarafından  7 çeşit tohum üretiminin uygulaması yapıldığını açıkladılar. Buradaki yerinde tetkik ve incelemelerden  sonra çok memnun bir şekilde Tekirdağ dan ayrılan heyet Edirne’ye hareket etti.
 
Ziyarete Genel Koordinatör Haider A. Alatif Al Badawi, Ali Ahmet Hamed, Dr. Omer Mohammed Eltoum, Dr. Rudwan Mohd. Ahmed, A Manan Abeker Omer de katıldılar.