info@ellidokuz.com
Dolar Alış
:
32.4049
Dolar Satış
:
32.4632
Euro Alış
:
34.4266
Euro Satış
:
34.4887
Aranıyor, lütfen bekleyiniz...

Süne Mücadele Çalışmaları Devam Ediyor

Tekirdağ Valiliği Tarım il müdürlüğünden yapılan yazılı açıklamada;Bu yıl süne mücadelesi Devlet Yardım Mücadelesi olmaktan çıkarılıp "Yönetimli Çiftçi Mücadelesi" olarak uygulanacaktır.

Süne ile ilgili sürveyler İl ve İlçe Müdürlüklerimizdeki ekipler tarafından gerçekleştirilecektir. Kimyasal mücadele yapılması gereken alanların tespiti halinde ilaç için yine bu ekipler tarafından "reçete" yazılacak ve çiftçiler kendi ilaçlarını yetkili bayilerden alacaklardır.
İlimizde 2009 yılı için hububatta süne mücadelesi çalışmaları çerçevesinde 2008 yılı sonbahar ve 2009 yılı ilkbahar kışlak sürveyleri yapılarak süne kışlak popülasyonları tespit edilmiştir. Sünenin hububat tarlalarına inişleri bu zaman zarfında takip edilerek izlenmiştir. Süne mücadelesi çalışmaları çerçevesinde İlimizde "Hububatta Süne Mücadelesi" konulu B.A.V. toplantısı 16 Nisan 2009 tarihinde düzenlenmiştir. Bu toplantıya bölge illeri de (Edirne, Kırklareli) dahil olmak üzere toplam 48 teknik personel ve araştırmacı katılmıştır. Toplantıda 2009 yılında ilimiz ve bölgemizde süne ile ilgili yapılması gereken çalışmalar, değerlendirmeler ve karşılaşılan sorunların çözümleri hakkında bilgi alış verişinde bulunulmuştur.
Kışlak sürvey çalışmalarımız sonucunda sünenin kışlaklardan hububat tarlalarına tamamen iniş ve yayılma zamanları tespit edilmiş olup 27 Nisan 2009 tarihinde İlimiz genelinde 24 ekip, 3 kontrolör olmak üzere toplam 90 teknik elemanla kıymetlendirme sürveyi için hububat tarlalarında arazi çalışmalarına başlanmıştır. 09.05.2008 tarihinde İl genelinde kıymetlendirme sürveyi çalışmaları 2.052.395 da alanda tamamlanmış olup süne mücadelesi çalışmalarımız yumurta-parazit sürvey çalışmaları ile devam etmektedir.
Süne mücadele teknik ekipleri İl genelinde süne mücadelesi çalışmalarının yanı sıra hububatta görülen diğer(Külleme, septoria, pas, yaprak biti, virüs vb.) hastalık ve zararlılarla ilgili çalışmaları da sürdürmektedir. Bu çalışmalar çerçevesinde çiftçilerimize gerek teknik bilgiler bakımından gerekse de kullanılması gereken zirai ilaçlarla ilgili bilgiler verilerek uygun mücadele yöntemleri gösterilmektedir. Bununla beraber hububat tarlalarında yapılan yanlış ve çevreye zararlı ilaçlama uygulamaları hakkında çiftçiler aydınlatılmakta yanlış uygulamalardan vazgeçilmesi gerektiği anlatılmak suretiyle eğitim çalışmalarına devam edilmektedir.Denildi.