info@ellidokuz.com
Dolar Alış
:
32.4551
Dolar Satış
:
32.5136
Euro Alış
:
34.6559
Euro Satış
:
34.7183
Aranıyor, lütfen bekleyiniz...

Tarım Kooperatifleri Teşkilatlanma Toplantalarının Birincisi Tekirdağ’da Yapıldı

Tarım Kooperatifleri Teşkilatlanma Toplantalarının Birincisi Tekirdağ’da Yapıldı

 
Türkiye’de kurulu ve 150 bini aşkın ortağı bulunan Tarım Kooperatifleri Başkan ve Yöneticileri, Teşkilatlanma Toplantısının ilkini Tekirdağ’da gerçekleştirdi.
 
Tekirdağ Ramada Otelde yapılan toplantıya Gıda Tarım Hayvancılık Bakanlığı, Tarım Reformu Genel Müdürü Dr. Gürsel Kürsek, Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Özgün, Tekirdağ İl Müdürü Zekeriya Sarıkoca, Tarım Kooperatifleri Merkez Birliği Başkanı Mehmet Özkurnaz, Başkan Yardımcısı ve Tekirdağ Merkez Birlik Başkanı Ramazan Demirkıran, Edirne, Kırklareli, İstanbul, Kocaeli, Çanakkale, Balıkesir, Kütahya, Denizli, Konya, Niğde, Mersin, Diyarbakır ve Trabzon Kooperatif Başkanları ve 800 ü aşkın kooperatif yöneticisi katıldı.
 
Sabah Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan Teşkilatlanma Toplantısında bir açılış konuşması yapan Tarım Kooperatifleri Genel Başkanı Mehmet Özkurnaz ” Tarım Kayıt sisteminde üretilen ürünlerini, kooperatifler Türkiye’de hangi ürünü üretiyor ve ne kadar üretiyor.Veya üreticisine, ortağına ne kadar hizmet edebiliyor. Kooperatiflerin yönettiği veya ürettiği ürünlerde, hangi ürün çeşitlerinde ne kadar arazi üzerinde varlığını sürdürüyor.Bunların özellikle önümüzdeki süreçte bilinmesinde fayda vardır.”
 
Toplantı da konuşan Tarım Reformu Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Özgün ” Çiftçinin, üreticinin işi hep bizimle. Sulama yatırımları ile ilgili bir çalışma mı yapmak istiyorsunuz, işiniz yine bizimle. Velhasıl yatacaksınız, kalkacaksınız işiniz hep bizimle olacak.” dedi.
 
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Tarım Reformu Genel Müdürü Dr. Gürsel Kösek’te toplantıda yaptığı konuşmada ” Bu günkü ana konumuz kooperatifçilik.Ama kooperatifçilikte de Bilgi Sistemleri, önemi, ve gelecekte kooperatifler bilgi sistemlerinin neresinde olacak, nasıl bir sistem çalışıyor olacak bunları bugün hep birlikte konuşacağız. Tarım sektörünün ürettiği gayrı safi milli hasıla yani hem hayvancılıktan,su ürünlerinden, tarla tarımından,ürettiğimiz toplam hasıla değeri kabaca 61 milyar dolar oldu geçen yıl.Bu miktarla Avrupa’da 1. ci sıradayız. Yani Hollanda’nında, Almanyanında, Fransanında üstünde gayrı safi hasıla üretiyoruz. Ama Türkiye tarımında başarılamayanlar nedir dersek, bana göre öncelikle örgütlenme konusu çok gelişmemiş.Başarılamamış.Bilgi Teknolojilerinin kullanımı, bilginin kullanımı konusunda çok fazla bir başarı yok. Ama artık devletin yapacağı şey azalıyor, bunun yerine çiftçi örgütlerinin yapacağı, çiftçinin kendisinin yapacağı işler ön plana çıkmaya çalışıyor.Burada da baştan beri vurgulamaya çalıştığımız bu. Örgütlenme ön plana çıkıyor, finansal ulaşım ön plana çıkıyor, kayıtlılık ön plana çıkıyor, Bilgisayar teknolojileri yada bilgi teknolojileri ön plana çıkıyor.Ben bunu söylüyorum hazıruna. Önümüzdeki Türkiye Tarım Sektörünün 10 yılı bu bilgi teknolojileri olacak, bilgiye erişim, bilgiyi yönetim, ve bu bilgi sonucu karar verme dönemi olacak.” dedi.
 
Türkiye’deki tüm çiftçilerin tarlasına ne ektiğini, bunları nerede pazarladığını, tarlasında ne gibi ilaç kullandığını, ne zaman kullandığını, ne kadar kullandığını kooperatiflerin bilmesi, Tarım Bakanlığının bilmesinin büyük firmalarla rekabet etme, katma değerler sağlama açısından büyük faydası olacağını belirten Genel Müdür Gürsel Kösek ” Bizde kooperatifler olarak, örgütler olarak bu teknolojileri kullanmadan onlarla rekabet etmemiz, büyük katma değerler sağlamamız,ekonomik güç oluşturmamızın ihtimali yok.Bir an önce bu teknolojileri kullanmaya başlamamız, bu bilgiyi yönetmeye başlamamız gerekiyor.Bu nedenle bu günkü bu toplantıyı biz çok önemsiyoruz. Bu toplantı gerçekten çok önemli. ”
 
Konuşmasının devamında miras yolu ile bölünen arazilere artık devlet olarak izin  verilmeyeceğini de belirten Genel Müdür Kösek tarım arazilerinin bütünleştirilerek korunacağını sözlerine ekledi.
 
Tekirdağ Tarım Kooperatifleri Merkez Başkanı ve Merkez Birliği Genel Başkan Yardımcısı Ramazan Demirkıran ise yaptığı açıklamada ” Türkiye’deki Tarım Kooperatiflerinden gelen 800 arkadaşımızın katılımı ile geniş kapsamlı bir toplantı gerçekleştirdik. Biz kooperatiflerin ve yönetim kurullarının amacı çiftçimizin, üreticimizin daha fazla gelir elde etmesidir, daha modern tarım yapmasıdır, teknolojiye ayak uydurarak tarım yapmasıdır, bilgiyi, teknolojiyi yerinde ve zamanında kullanmasıdır. 2015 yılı içerisinde yürürlüğe girecek olan sistemimiz ile daha modern çalışma ortamı bulacağız. Bir çok kağıt israfından, zaman israfından, oraya, buraya gidip gelmekten kurtulacağız. Bu bağlamda bizleri ilkini gerçekleştirdiğimiz ‘ Kooperatiflerde Teşkilatlanma ve Bilgi Sistemi Toplantıları’nın ilkinde yalnız bırakmayan Gıda,Tarım Hayvancılık Bakanlığı Tarım Reformu Genel Müdürü Dr. Gürsel Kösek’e, Genel Müdür Yardımcımız Mehmet Özgün’e, Gıda,Tarım ve Hayvancılık İl Müdürümüz Zekeriya Sarıkoca’ya, Genel Başkanımız Mehmet Özkurnaz’a, Bölge Birlik Başkanlarımıza, Tarım İl Müdürlüğü Personelimize, Bölge Başkanlarımıza ve Kooperatif Başkanları ile yönetim kurulları üyelerine teşekkür ederim.” dedi.
 
Türkiye’deki Tarım Kooperatifleri Bölge Birliklerinin katıldığı ilk toplantının öğleden sonraki oturumunda Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile Kooperatifler arasındaki iletişimi sağlayacak olan yazılımları gerçekleştiren şirket yetkilisi Alparslan Kılıçkaya sistemi ve sistemin çalışması ile kooperatiflerin sisteme ortakların hangi bilgilerini girecekleri konusunda bilgi verdi.
 
Tekirdağ’da ilki düzenlenen Teşkilatlanma Toplantısı Cumartesi ve Pazar günleri olmak üzere iki gün sürdü.
Kaynak : Tekirdağ Yeni Haber