info@ellidokuz.com
Dolar Alış
:
32.4527
Dolar Satış
:
32.5111
Euro Alış
:
34.8255
Euro Satış
:
34.8882
Aranıyor, lütfen bekleyiniz...

TASİAD Sudan İş Gezisinden 30 Milyon TL İş Bağlantısı İle Döndü.

Tekirdağ Aktif Sanayici ve İş Adamları Derneği (TASİAD) 21 kişilik heyet ile düzenlediği iş gezisi dört gün sürdü. KOSGEB destekli yapılan resmi iş gezisine TASİAD Yönetim Kurulu Başkanı Kasım Özadalı başkanlık etti.

Tekirdağ Aktif Sanayici ve İş Adamları Derneği (TASİAD) 21 kişilik heyet ile düzenlediği iş gezisi dört gün sürdü. KOSGEB destekli yapılan resmi iş gezisine TASİAD Yönetim Kurulu Başkanı Kasım Özadalı başkanlık etti.

Heyet ilk olarak İstanbul’da Sudan Başkonsolosluğu’nda Başkonsolos Adil Basir ile bir toplantı gerçekleştirdi.  Gezi ve yatırımlar ile ilgili bilgi veren Bashir,  “Bugünkü fırsatlar yarın olmayabilir. Elimizdeki fırsatları iyi değerlendirmenizi temenni ediyorum. Yapacağınız her işi destekliyoruz, ve gezinizin faydalı olmasını diliyorum” dedi.
Heyet Sudan’da Sudan İş Adamları Federasyonu yetkileri tarafından karşılandı. Heyet, Müslüman Türk İş Adamları Derneği ve Sudan İş Adamları Federasyonunu yetkililerinden Sudan hakkında bilgi aldı.

Hartum Eyaleti Yatırım Sorumlusu Elmahi Khalafalla : ‘Türklerin Yatırım Yapmasını istiyor ve destekliyoruz’.
Başkent Hartum’da Sudan İş Adamları Federasyonu’nda ikili iş görüşmelerinde bulunan heyete bir konuşma yapan Hartum yatırım Sorumlusu Elmahi Khallafall, ‘Ülkemizde yapılacak tüm yatırımlarda öncelik Türklerindir. 25 Eyaletimiz bulunmaktadır. Başkent olması dolayısıyla Hartum en önemli vilayettir. Maden ve Petroller ile ilgili ve Ziraat Sanayi ile ilgili yatırımlarınızı bekliyoruz. Yapmak istediğiniz her türlü yatırımda devlet olarak yardımcı olmaya hazırız ve sizlere güveniyoruz” dedi. Ekonomi Müşaviri Abubaker el Fatih ise “Bugün Sudan‘ın  kurtuluş günü ve sizlerle birlikte kutlamaktan çok memnunuz, bu geziyi organize ettikleri için TASİAD yetkililerine teşekkür ediyorum” dedi.
Altyapı, Gıda ve Tarım'da Yatırıma İhtiyaç Var Hartum Eyaleti’nin beş bakanı, yatırım sorumlusu, ticaret müşaviri ve Türkiye Ticaret Müşaviri ile yemekte bir araya gelen heyet, bakanlar ile tek tek görüşme imkanı buldu.


Görüşmelerde yatırım için altyapı, gıda, ziraat ve sanayide ihtiyaçlarının olduğunu, gümrükte kolaylık sağlanacağı, 5 yıl vergiden muaf olacağı, banka, yol, çocuk parkları, otel, gezi tekneleri, tarım, hayvancılık, siteler ve toplu konutlar ve tarım makineleri konusunda yatırıma ihtiyaçları olduğunu dile getirildi.


Nil Nehri Eyaleti'nde vali Abdulsalam Mohamed Alkher Abdalla tarafından karşılanan heyete Ziraat Bakanı Vekili Abubakir Muhammed bir konuşma yaptı. Konuşmasında, "Sudan, verimli tarım alanı yüz ölçümü olarak Dünyada ilk üç ülke arasındadır. 86 bin hektar ekilebilir tarım alanımız var ve bu alanın ancak % 22 sini ekebiliyoruz. Cumhurbaşkanımızın özel talimatı ile Türklerin yatırım yapması için ne gerekiyorsa yapmaya hazırız. Tarım makineleri, gübre, tohum, ayçiçeği, susam, çeltik, buğday, sebze ve meyve yetiştiriciliğine desteğimiz bulunmaktadır. Yatırım yapacaklara bir kolaylık sağlayarak yatırım ofisini kurduk ve tüm işlemlerinizi bir ofisten halledebileceksiniz" dedi.
30 Milyon Tl İş Bağlantısı Kuruldu.

TASİAD Genel Sekreteri Yunus Emre Pektanır, “Sudan’a 2009 yılı içerisinde düzenlediğimiz gezide gerçekleştirilen iş bağlantıları yatırıma dönüştü. Sonrasında derneğimize Sudan’dan Bakan seviyesinde iki ziyaret  gerçekleştirildi. Sudan'daki yatırım imkanlarımızdan Tekirdağ'daki diğer iş adamlarımızın da faylanması için bu gezimizde de; inşaat, alt yapı, hayvancılık, tarım, tarım makineleri, inşaat malzemeleri ve gıda konusunda iş yapan üyelerimizle iş bağlantıları kurmak üzere Sudan’a geldik. Yapılan ilk görüşmeler sonunda et işleme tesisi, hastane cam giydirme, hastane ve binaların havalandırma iklimlendirme sistemleri, restoran, çeltik ve buğday ekimi, tarım makineleri ithalatı, eyalet temizlik hizmetleri konularında 30 milyon dolarlık iş bağlantısı kuruldu. Çok faydalı geçen gezimizde misafirperverliklerinden dolayı tüm Sudanlı yetkililere ve gezi boyunca bizi hiç yalnız bırakmayan Türk Ticari Ataşesi ve Sudan Ticari Müşavirine teşekkür ederim” dedi.


Geziye katılan iş adamlarından Can ŞAHİN, “ Resmi görüşmeler, iş adamları ile bir araya gelmemiz ve iş yeri gezileri çok verimli geçti, misafirperverlikleri beni çok etkiledi, yaptığımız görüşmede Nil Nehri kenarında yapılan hastanenin soğutma, iklimlendirme ve alt yapı hizmetleri için ön görüşme yaptık. Türkiye’ye döndüğümüzde fizibilitesini yapıp fiyat teklifini göndereceğiz. İş bağlantımızın on gün içerisinde netleşmesini ümit ediyorum” dedi.


Gezi hakkında genel bir değerlendirme yapan TASİAD Yönetim Kurulu Başkanı Kasım Özadalı, " Trakyalı iş adamları olarak Sudan’ı ilk iş yapılacak ülke olarak ilan ettik ve bu yönde çalışmalar yaptık.  Bize gösterdiğiniz ilgi ve alakadan dolayı çok memnunuz. İş Adamlarına verilen değer ve arkasında Türkiye’nin gücünü görmeniz çok güzel. Sudan vilayet değil bir ülke tüm işadamlarımızı davet etmenizden memnunuz. Sermayenin iki ana unsuru kanun ve güvenlik konularında sorun olmadığını gördük, Bürokraside de kolaylık gösterirseniz yatırımcılarımız gelecektir. Işık geldiği yerde karanlığı kaldırır" dedi.